начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

KT и ЗЗД, чл. 164 КТ - две въпросчета

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

KT и ЗЗД, чл. 164 КТ - две въпросчета

Мнениеот tonitta_bg » 05 Май 2008, 22:08

В момента се подготвям за изпит по трудово право и имам два въпроса. Надявам се, че ги задавам на правилното място.

1 въпрос: Преди повече от година съпругът ми напусна работа като подаде предизвестие, от което спази само една част. За това, че няма да спази предизвестието уведоми писмено работодателя си, като накрая написах следното "На основание чл. 103, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите дължимото от мен обезщетение за неспазения срок на предизвестието да ми бъде прихванато от полагащото ми се обезщетение за неползван платен годишен отпуск..."
Тогава се консултирах с една приятелка - юрист и една счетоводителка и те ми казаха, че не е уместно да споменавам ЗЗД, когато става въпрос за трудовоправно отношение. И аз за махнах тази част с основанието. Сега обаче като си чета лекциите за изпита и навсякъде за неуредени в КТ въпроси се препраща към ЗЗД. И така ако може някой да ми каже кое е правилното и защо.

2 въпрос: Относно тълкуване на чл. 164, ал. 1 КТ. Става въпрос за отпуск за отглеждане на дете при работничка или служителка, която има 4 и повече деца. В лекциите от които чета пише, че се полага до навършване на 6 месеца на детето, което ми се струва абсурдно. И според мен е 6 мес. след изтичане на отпуска по чл. 163 и няма общо с възрастта на детето. Това следва от самия прочит на чл, 164, а и отпускът по 163 изтича приблизително когато детето е на 9 мес. и тази част на 164 би била неприложима.
Понеже уча задочно на нашите лекции това е споменато бегло и съответно чета от някакви напечатани лекции, които се разпространиха между всички колеги и предполам, че колегата, който ги е писал се е пообъркал малко, но аз искам да съм сигурна.

Може въпросите ми да ви се сторят тъпи, но за мен са принципни и ме човъркат вечер преди лягане, затова ще съм ви благодарна ако ми помогнете да си ги изясня.
tonitta_bg
Младши потребител

Мнениеот megi_law » 06 Май 2008, 17:50

Спете спокойно,драга ми Тонита,заявлението по чл.164 се полага при отпуск по майчинство за всяко живородено дете-тоест неговата майка ще си го гледа в рамките на 2 години, в които се включват 315 дни болнични!
Ако Ви преподава проф.Емил Мингов по трудово право-тежко Ви и горко.
Та няма как да Ви каже ,че трудовия договор на Вашия съпруг е ТПО ,а не договорно задължение.В правната материя на КТ са описани случаите по какъв начин се отправя писменото предизвестие от работника до работодателя.В случай,че работника дължи на работодателя,както визирате и Вие,прихващането се извършва чрез волеизявление на работодателя,в рамките на предизвестието,за което той е уведомен.
megi_law
Младши потребител

Мнениеот tonitta_bg » 06 Май 2008, 22:30

Може би не зададо въпроса си правилно...
"Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

Значи до 2 г. на детето ползват майките с до 3 деца, а останалите (с 4 и повече) - 6 месеца. Според мен това значи, че тези с 4 и повече деца ползват 315 дни (по чл. 163) + още 6 мес. (по чл. 164).
А в лекциите пише не + 6 месеца, а до 6-я месец на детето, което според мен не е вярно. Но дали мисля правилно все пак :?:
наистина ми преподава проф. Мингов :x
tonitta_bg
Младши потребител

Мнениеот rosi_i » 10 Май 2008, 20:36

текстът на закона е ясен, струва ми се. Шест месеца календарни, а не шест месечна възраст на детето. Вие самата правилно сте изчислили, че след ползването на отпуска по чл.163 детето вече ще е навършило доста повече от шест месеца.
rosi_i
Потребител

Назад към Трудово право