начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволнена съм и не съм?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнена съм и не съм?

Мнениеот marsia » 06 Май 2008, 12:10

Работя в едно училище вече 24 години. През годините съм била пом ощник директор и директор на същото школо.После след конкурс дойде нова директорка,която си внуши,че аз искам да я махна от поста й,започна да ме дебне и за дреболии да ме наказва.Наскоро избухна скандал във връзка с това,че тя преби две деца от училището,родителите подадоха жалба,тя реши,че аз манипулирам родителите да го направят.Отново ми поиска обяснения във връзка с нарушения,които и на децата изглеждат смешни,после каза,че ще ме уволни дисциплинарно,но ми правела услуга като ми предлага сама да напусна.Дори ми поиска документ дали наистина съм болна от диабет(както са и казали).След няколко дни ме извика,попита дали ще се махна сама и когато отговорих отрицателно ,извика двама души,чакащи в съседната стая.Те разписаха някакви листи,които директорката прибра в касата.Каза,че вече съм уволнена,да си ходя .Поисках й заповед,но тя каза,че нищо няма да ми даде,след като не съм подписала.Припомних й,че трябва или да ми връчи заповедта, или да ми я прати по пощата.След два дни получих по пощата покана да си занеса трудовата книжка си за приключване.Какво да правя?
marsia
Нов потребител

Мнениеот tonitta_bg » 06 Май 2008, 13:39

А може да отидете и в Инспекцията по труда.
tonitta_bg
Младши потребител

Мнениеот dani_85 » 06 Май 2008, 15:32

Първо вижте в заповедта за уволнение на какво точно правно основание е прекратено трудовото правоотношение... Ако директорката си е изпълнила заканата за дисциплинарно уволнение основанието е чл.330 ал 2, т.6...И след това не ви остава друго освен да оспорите съдебно законността на уволнението и да искате признаване на уволнението за незаконнои неговата отмяна, възстановяване на предишната работа и обещетение за времето, през което сте останала без работа. От вашия разказ разбирам, че работодателя нито ви е изслушал, нито ви е поискал писмени обяснения въпреки , че е бил длъжен да го направи, при което съдът ще отмени дисциплинарното наказание без да разглежда спора по същество (чл.193 ал.2 ).И нещо важно, тече двумесечен давностен срок от датата на получаване на заповедта, който не трябва да изпускате. Но пак ви казвам-вижте точното правно основание за уволнението.Колеги, корегирайте и ме допълвайте, щото аз все още съм студент :)
dani_85
Младши потребител

Мнениеот marsia » 06 Май 2008, 18:16

Ами нали това ви казвам-тя скри листите,за които твърдеше,че са заповед и ни ми дава да ги видя.Подозирам,че чака да си помисля,че съм уволнена и да спра да ходя на работа.Тогава ще пренапише заповедта(нали не съм я видяла),защото основанията й няма да издържат -например защо на 24 април съм писала оценки на няколко ученици и в графата за месец май и...така.А в инспекцията по труда вече подадох жалба,но не знам в какъв срок ще ми отговорят-за добро или зло се занизаха празнични дни.И до съд ще стигнем,но все още не знам какво е положението.
marsia
Нов потребител

Мнениеот dani_85 » 06 Май 2008, 18:47

Ми при това положение , след като на практика нямате връчена заповед за уволнение, продължавайте да изпълнявате трудовите си задължения. А ако ви каже, че сте уволнена , поискайте заповедта. И ако се окаже, че няма мотивирана заповед за дисциплинарно уволнение, трудовото правоотношение не е прекратено т.е. не сте уволнена и всяко недопускане на работа ще бъде незаконно със съответните последствия.
dani_85
Младши потребител

Мнениеот marsia » 07 Май 2008, 11:01

Много,много ви благодаря.Днес отидох на работа,тя ме видя и ме попита какво правя там.Отговорих,че съм си на работа,а тя започна да крещи,че не съм.Наложи се да се обажда по телефона и да си прави консултации . След половин час ми подхвърли заповедта.Никъде в нея не пише,че е искала мнението на инспекцията по труда за това,че съм й представила документ за заболяване-диабет.Също така трябва ли да пише,че ми дължи за неизползван отпуск от минали години?
marsia
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 07 Май 2008, 11:28

не е изобщо ясно дали сте "уволнена", или е пореден "номер" на директорката, за да Ви накара да НЕ отидете на работа утре примерно ... (така ще се сдобие с някакви основания да Ви уволни наистина
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rts » 16 Май 2008, 15:48

Ако Ви е връчена заповедта за уволнение, с нея, трудовата си книжка, трудовия договор и длъжностната характеристика (ако имате), както и с всички останали документи, които пазите във връзка с това работно място, идете на консултация при адвокат. Той ще прецени, дали уволнението Ви е незаконно. Побързайте, защото иск срещу незаконно уволнение можете да заведете в 2-мес.срок от връчването на заповедта за уволнение.
rts
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 16 Май 2008, 16:30

Ако сте уведомили работодателя си че страдате от диабет ползвате спец. закрила по КТ при уволнение.
За инспектората сетихте ли се? Там имат юрисконсулт със сигурност.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот rosi_i » 16 Май 2008, 19:52

Ползва закрила, но не при всички основания - не е посочено от автора на темата дали в крайна сметка става дума за дисциплинарно уволнение или друго основание?
По въпроса за ИТ - смислено е да се сезира с жалба за нарушения на императивни норми през времетраене на правоотношението. След прекратяването му е налице трудов спор, по който ще се произнесе съдът, ако е сезиран навреме. Докато трае процедура в ИТ - 1 месец, докато се установи, че няма компетентност да разгледа, докато питащият се усети да събира документи и да търси адвокат...срокът заминал.
rosi_i
Потребител

Мнениеот marsia » 17 Май 2008, 08:21

Уволнението си беше реално и дисциплинарно.Но инспекцията по труда,към която се обърнах я задължи да ме възстанови на работа,заради болестта ми(диабет).Тъй като тя няма да се откаже,предполагам,че сега ще поиска разрешението им,ще ме пратят на ТЕЛК и ако те разрешат-пак ще ме уволни.А за тези,които не са в течение пояснявам:аз бях директор преди госпожата,тя "спечели" конкурса,защото има политически протекции и сега се чувства застрашена,а и гузна.
Благодаря на всички,които сте съпричастни към моя проблем.
marsia
Нов потребител

Мнениеот rosi_i » 17 Май 2008, 08:25

Инспекция по труда не може да я задължи да отмени заповедта за прекратяване, тъй като е извън компетентност по този въпрос. Може да я посъветва да я отмени във връзка с правото на работодателя до предявяването на иск в съда да отмени своя незаконосъобразна заповед. Следващата заповед, ако в момента нямате валидно връчена такава, също подлежи на контрол по съдебен ред.
rosi_i
Потребител

Мнениеот blossom » 17 Май 2008, 08:35

във връзка с казаното от колегата, все пак е по-добре да отидете при адвокат и да обжалвате уволнението, защото няма гаранции, че директорката ще изпълни препоръката на инспектората и ще си отмени заповедта. А срокът за вас си тече.
blossom
Потребител

Назад към Трудово право