Здравейте колеги,
В момента съм изправен пред един казус който е много стандартен предполагам но се интересувам относо реалните последици които могат да настъпят по него.
Имаме стандартен безсрочен трудов договор. Работодателя на практика е американска компания която извършва дейност в Бъглария чрез регистрирано българско ООД. По "американски" фирмата започва да съкращава работници от март месец насам по следната схема:
- началото на март около 60 човека (дали са им избор - или по взаимно съгласие или просто ги уведомяват че са съкратени и вземат една заплата обезщетение по 220 ал.1 КТ)
- началото на април - още 30 човека (фирмата имаше общо около 200 служителя)
И двете съкращения както ги нарекоха бяха без предупреждение в различни отдели и хора работили по над 3 години за фирмата бяха отпратени буквално за ден. Стана ясно че останалите ги чака същата съдба и затова хората започнаха да напускат и да отидат на нова работа. В началото нямаше възражения от американска страна и всеки които искаше да напусне биваше освобождаван веднага със съгласие от работодателя.
Това което въпросните умници не предвидиха е бързите темпове с които хората напускат - те са имали план да си намалеем естествено но в момента текучеството е голямо и започна да се усеща силен недостиг на хора. За да разсеем всякакви съмнения фирмата си отива от България и си връща всичко в Щатите. В момента всички служители си обучават едва ли не заместниците там и на всички им е ясно какво следва. Проблем възниква сега защото те искат всеки да си работи предизвестието и не пускат никой от 1 седмица насам. От друга страна никой не знае дали няма да бъде уволнен още утре тъй като в предшните случай нямаше никакво предупреждение.
Знам че по закон работника ако не си спази предизвестието дължи брутна заплата върху неспазения срок. Тези пари могат да се вземат само по съдебен ред ако работника не ги даде доброволно. Аз като ръководен кадър искам да дам най добрия съвет на подчинените си затова искам да знам има ли нещо което бихме могли да ползваме в наша защита ако евентуално се стигне до съд. За мене е абсурдно работодателя да ни третира като маймуни и на ни гони когато си реши без да му пука, а ние като си намерим стабилна работа да трябва да му стоим и да си работим. За добавка мога да кажа че в момента проблемите идват от централата в щатите - всички служители в БГ офиса вкл. администрацията която ни оправя заплатите и договорите работят в наш интерес и е малко вероятно БГ дружеството да тръгне да съди някой от нас - в крайна сметка до месец два всички ще бъдат съкратени така че на практика на никой тука не му пука.
Бих искал да знам какви са ни възможностите, защото днес посъветвах един от служителите да не идва повече на работа при положение че от централата са му деактивирали правата в системата и на практика той няма как да извършва работата за която е нает. От друга страна американски мениджър ни забрани да го пускаме преди да е отработил предизвестието.
Очаквам мнения и благодаря предварително.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прекратяване на ТД от страна на работника - въпрос
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
1
Предполагам, че като работодател имате трудовото законодателство (,действащо в РБ) . Прочетете чл. 130, ал. 4 ; 130а (особено що се касае до информирането на ГИТ и АЗ ); 130в и 130гот КТ.
Сигурни ли сте, че работодателят е изплащал навреме заплати, обезщетения, работно облекло , инструктаж за безопасни условия на труд и т. н. Ако не-прочетете чл. 327, т. 2 от КТ ...А има и обезщетение по този член .
Сигурни ли сте, че работодателят е изплащал навреме заплати, обезщетения, работно облекло , инструктаж за безопасни условия на труд и т. н. Ако не-прочетете чл. 327, т. 2 от КТ ...А има и обезщетение по този член .
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
- TEREZADESKOVA
- Младши потребител
случвало се е да го забавят с ден два но предимно в миналото.. може ли ако тръгнат да съдят някой той да направи възражение и да се позове на забавено изплащане на месечното тр. възнагравдение в миналото...ако може колко назад е допустимо, защото със сигурност имаще едно ужасно забавяне с около 2 седмици преди година и половина
- anthonyw
- Нов потребител
колеги все още чакам отговор на последния ми въпрос, но имам и още един - може ли да се претендира и за обезщетение по чл.222 ал.1 , каква е процедурата реално и какво може да се направи при отказ от страна на работодателя.. благодаря
- anthonyw
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|