- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно напускане на работа!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Относно напускане на работа!
Съпруга ми иска да напусне работа.Днес написахме молбата,но шефовете ги няма,а съпруга ми трябва да започне скоро на новото място.Не можем да си позволим да останем без доходи и най-вероятно шефа ще има да го мотае.Не се знае къде е шефа и кога ще се върне(миналото лято го нямаше 3 месеца).Какво може да се направи?Може ли да излезе болнични или дори да не се яви на работа(да бъде дисциплинарно уволнен и какви ще са последиците за него).Има ли начин да се дадат документите на счетоводителите?Ако има някакъв вариант,моля ви,много е важно!
- Qn4eto
- Нов потребител
Значи, непременно трябва да има предизвестие за напускане, което трябва да бъде подписано от управителя на фирмата.Ако 2 работни дни не се яви на работа ще бъде уволнен и ще бъде осъден да заплати 1 или 3 работни заплати на фирмата.Счетоводителката нищо не може да предприема без знанието на управителя, защото той Ви подписва и подпечатва документите за освобождаване.Ако има секретарка тя може да Ви заведе молбата под номер и задължително ще си искате изходящия номер, за да може да започне да тече предизвестието.
- ilen1971
- Младши потребител
mmari написа:И, освен това, като го няма управителят, нали някой трябва да го замества?
Уви, има случаи, когато никой не го замества ( официално ).
Колеги, някой може ли да подскаже норма, която задължава управителя при по-продължително отсъствие да посочи лице, което го замества?
Към Qn4eto:
Ако за Вашия съпруг наистина е важно да прекрати договора си своевременно и да започне работа на новото място, най–добре е да потърсите помощ от адвокат.
Помислете дали не е налице някое от основанията по чл. 327 от КТ:
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
5. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;
8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба.
Ако не, остава възможността по чл. 326:
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
Можете да изпратите предизвестието по пощата с обратна разписка, ако няма кой да го приеме официално и да Ви даде входящ номер.
Ако не можете да чакате целия срок, вижте чл. 220, ал. 1:
Обезщетение за неспазено предизвестие
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
Форма и момент на прекратяване на трудовия договор (загл. изм. - дв, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 335. (1) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 335 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;
2. при неспазване на срока на предизвестието - с изтичането на съответната част от срока на предизвестието;
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора.
Вижте и чл. 226:
Отговорност на работодателя за други вреди, причинени на работника или служителя
Чл. 226. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
Не допускайте дисциплинарно уволнение, защото:
Чл. 221. (2) При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
Болничните не решават въпроса - без да се прекрати договорът, не може да се сключи друг, освен със съгласието на основния работодател.
Можете да потърсите съдействие и от Инспекцията по труда.
- Bianca
- Младши потребител
Пишете една нотариална покана до управителя с примерен текст: моля да бъда освободена от заеманата от мен дръжност.......по взаимно съгласие. В случай, че молбата ми не бъде удовлетворена, моля да считате настоящето за едностранно предизвестие за напускане на работа.
В този случай, ако работодателят ви не се съгласи да прекратите трудовото правоотношение по взаимно съгласие, а вие не спазите срока на предизвестието и напуснете веднага, ще дължите една работна заплата. Това е в случай, че сте не безсрочно трудово правоотношение.
Правя уговорката, че това е съвет на сляпо, тъй като не давате много подробности, така че най-добре е консултация с адвокат, на който да представите казуса в детайли.
В този случай, ако работодателят ви не се съгласи да прекратите трудовото правоотношение по взаимно съгласие, а вие не спазите срока на предизвестието и напуснете веднага, ще дължите една работна заплата. Това е в случай, че сте не безсрочно трудово правоотношение.
Правя уговорката, че това е съвет на сляпо, тъй като не давате много подробности, така че най-добре е консултация с адвокат, на който да представите казуса в детайли.
Последна промяна Ntriple на 28 Апр 2008, 22:02, променена общо 1 път
- Ntriple
- Младши потребител
Колеги, някой може ли да подскаже норма, която задължава управителя при по-продължително отсъствие да посочи лице, което го замества?
ДОПК, Чл. 28. (4) При отсъствие за повече от 30 дни от адреса за кореспонденция законните представители на юридическите лица и едноличните търговци упълномощават лице, на което да се връчват съобщенията и другите актове.
Но това е в полза на администриращите
- mmari
- Младши потребител
mmari написа:
ДОПК, Чл. 28. (4) При отсъствие за повече от 30 дни от адреса за кореспонденция законните представители на юридическите лица и едноличните търговци упълномощават лице, на което да се връчват съобщенията и другите актове.
Благодаря, mmari.
- Bianca
- Младши потребител
Първо много искам да благодаря на всички,които се отзоваха.
Шефът се върна и прие документите,но не разрешава напускане по взаимно съгласие.Ще се работи предизвестието,а на другата работа не могат да чакат до безкрай и се опасявам да не остане без работа накрая.Шефът всеки ден ходи и се кара с мъжа ми,предизвиква го.Сега в сряда мъжът ми трябва да отиде да си направи медицинско за новата работа,но шефа не го пуска,като тече предизвестие,нямал право на отпуска(има,но му се отказва).
Шефът много се ядосва,че мъжа ми си търси правата и му вика:"Много интернет четеш.Всичките закони знаеш."и е вечно в контра.
Миналият месец,им даде заплатите в пликове без да се подписват на ведомост,а при мъжът ми има документ в които пише,че не работят в оициалните празници,а те дефакто работят,което може да се види и от касовата книга(та ще преснимаме този документ)и може би ще подадем жалба,но незнам дали това няма да влоши работите още повече.
Мъжът ми много се замисля за дисциплинарно уволнение,само и само да не изтърве новата работа,та то е ясна,че този ще го мотае колкото се може повече,НО мъжът ми се води МОЛ на магазина в който работи.МОЛ,но само на една бележка на вратата и когато се приема стока от другите магазини на шефа.Никога не е приемал стока от външни източници и не му се зачислява стока по фактури,а по някакви стокови бележки,които шефа пише.Та и ревизия като се прави също няма да е реална,тъй като мъжът ми не знае каква стока има зачислена,а и шефовете могат да си влизат в магазина,когато си поискат.
Какви са последиците от дисциплинарното уволнение в такъв случай(освен заплащането на една работна заплата)Договорът му е безсрочен.По скоро се притесняваме,от това,че може да го води МОЛ.В длъжностната му характеристика пише:
1,отговорност за установена липса на стоки
2,материална отговорност във връзка с опазването на поверените му стоки
3,материална отговорност във връзка с поверените му парични и материални ценности
-Изпълнява функцията на материалноотговорно лице
Подчиненост-на управителя на търговския обект
Шефът се върна и прие документите,но не разрешава напускане по взаимно съгласие.Ще се работи предизвестието,а на другата работа не могат да чакат до безкрай и се опасявам да не остане без работа накрая.Шефът всеки ден ходи и се кара с мъжа ми,предизвиква го.Сега в сряда мъжът ми трябва да отиде да си направи медицинско за новата работа,но шефа не го пуска,като тече предизвестие,нямал право на отпуска(има,но му се отказва).
Шефът много се ядосва,че мъжа ми си търси правата и му вика:"Много интернет четеш.Всичките закони знаеш."и е вечно в контра.
Миналият месец,им даде заплатите в пликове без да се подписват на ведомост,а при мъжът ми има документ в които пише,че не работят в оициалните празници,а те дефакто работят,което може да се види и от касовата книга(та ще преснимаме този документ)и може би ще подадем жалба,но незнам дали това няма да влоши работите още повече.
Мъжът ми много се замисля за дисциплинарно уволнение,само и само да не изтърве новата работа,та то е ясна,че този ще го мотае колкото се може повече,НО мъжът ми се води МОЛ на магазина в който работи.МОЛ,но само на една бележка на вратата и когато се приема стока от другите магазини на шефа.Никога не е приемал стока от външни източници и не му се зачислява стока по фактури,а по някакви стокови бележки,които шефа пише.Та и ревизия като се прави също няма да е реална,тъй като мъжът ми не знае каква стока има зачислена,а и шефовете могат да си влизат в магазина,когато си поискат.
Какви са последиците от дисциплинарното уволнение в такъв случай(освен заплащането на една работна заплата)Договорът му е безсрочен.По скоро се притесняваме,от това,че може да го води МОЛ.В длъжностната му характеристика пише:
1,отговорност за установена липса на стоки
2,материална отговорност във връзка с опазването на поверените му стоки
3,материална отговорност във връзка с поверените му парични и материални ценности
-Изпълнява функцията на материалноотговорно лице
Подчиненост-на управителя на търговския обект
- Qn4eto
- Нов потребител
Да, няма нужда от дисциплинарно уволнение, след като може просто да не спази срока на предизвестието и да дължи обезщетение - това си е по-добрия вариант.
КТ - Чл. 220 (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
Ако има много отпуск, който би трябвало да му бъде изплатен, обезщетението, което съпругът Ви ще дължи за неспазване на предизвестието (по чл. 220, ал. 1, КТ) може да се прихване от обезщетението за неползван платен годишен отпуск (чл. 224, КТ), ако не стигне и с част от трудовото възнаграждение и на практика няма да ви се отрази това много на семейния бюджет.
Преди няколко месеца моят съпруг напусна точно по същия начин. За това, че няма да спази срока на предизвестието уведомихме работодателя му писмено, за да не го изтълкува като неявяване на работа. Оформих го като заявление, със следния текст:
ДО УПРАВИТЕЛЯ НА
ЕТ „.............”
ГР. ..............
З А Я В Л Е Н И Е
От .......................
Уважаема госпожице .........,
Във връзка с отказа Ви да ми бъде разрешено да ползвам полагащия ми се платен годишен отпуск за 2007г. (за периода от 04.09.2007г. до 13.09.2007г.) - през време на предизвестието ми по чл. 326 от Кодекса на труда, Ви уведомявам, че на основание чл. 220, ал. 1 от Кодекса на труда прекратявам трудовото правоотношение от 04.09.2007г.
Дължимото от мен обезщетение за неспазения срок на предизвестието, моля да ми бъде прихванато от полагащото ми се обезщетение за неползван платен годишен отпуск (по чл 224, ал. 1 от Кодекса на труда ).
Дата: Работник (служител): ....
…………....................
Не знам до колко така е трябвало да оформя това (все още уча), но напрактика свърши работа.
КТ - Чл. 220 (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
Ако има много отпуск, който би трябвало да му бъде изплатен, обезщетението, което съпругът Ви ще дължи за неспазване на предизвестието (по чл. 220, ал. 1, КТ) може да се прихване от обезщетението за неползван платен годишен отпуск (чл. 224, КТ), ако не стигне и с част от трудовото възнаграждение и на практика няма да ви се отрази това много на семейния бюджет.
Преди няколко месеца моят съпруг напусна точно по същия начин. За това, че няма да спази срока на предизвестието уведомихме работодателя му писмено, за да не го изтълкува като неявяване на работа. Оформих го като заявление, със следния текст:
ДО УПРАВИТЕЛЯ НА
ЕТ „.............”
ГР. ..............
З А Я В Л Е Н И Е
От .......................
Уважаема госпожице .........,
Във връзка с отказа Ви да ми бъде разрешено да ползвам полагащия ми се платен годишен отпуск за 2007г. (за периода от 04.09.2007г. до 13.09.2007г.) - през време на предизвестието ми по чл. 326 от Кодекса на труда, Ви уведомявам, че на основание чл. 220, ал. 1 от Кодекса на труда прекратявам трудовото правоотношение от 04.09.2007г.
Дължимото от мен обезщетение за неспазения срок на предизвестието, моля да ми бъде прихванато от полагащото ми се обезщетение за неползван платен годишен отпуск (по чл 224, ал. 1 от Кодекса на труда ).
Дата: Работник (служител): ....
…………....................
Не знам до колко така е трябвало да оформя това (все още уча), но напрактика свърши работа.
- tonitta_bg
- Младши потребител
Вижте и чл. 326, ал. 3 (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
- rosi_gb
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|