начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неплатен отпуск при майчинство-възможно ли е?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатен отпуск при майчинство-възможно ли е?

Мнениеот Елица » 28 Фев 2005, 20:18

Здравейте!
Преди половин година бях писала в този форум и получих компетентна помощ.Надявам се и сега някой да ме посъветва.Ето каква е ситуацията.Ходя на работа,като съм си прекъснала майчинството и получавам 50% от него.Междувременно се явих на интервю за друга работа и ме одобриха.Има испитателен срок от 3-6 месеца.Дали е възможно да си пусна неплатена отпуска на първата си работа и така да започна новата?Причината е , че при неуспех да мога да се върна на старата.Полагащото ми се майчинство е 2 години , от който ми остават 11 месеца.Предварително благодаря на тези,които ще ми отговорят.
Елица

Re: Неплатен отпуск при майчинство-възможно ли е?

Мнениеот донна2 » 28 Фев 2005, 23:19

няма да стане
донна2

Мнениеот net » 01 Мар 2005, 10:13

Защо да не става, неплатен отпуск винаги може да бъде разрешен. Зависи само от първия работодател. Не е от значение за какво ще се ползва той, нито пък фактът, че дамата има малко дете. Нейно лично право , а не задължение, е да ползва или не отпуск по майчинство.
net

Мнениеот Елица » 01 Мар 2005, 10:37

Благодаря Нет!Другата седмица ще говоря със шефката си и се надявам да успея!
Елица

Мнениеот донна2 » 01 Мар 2005, 11:55

Няма да стане по простота причина ,че ще има два вписани трудови договора ,единия от който не е прекратен и прекратяването му не е вписано .Ще създадете куп проблеми на първия си работодател и току виж получил резрешение от ИТ и ви уволнил!
донна2

Мнениеот net » 02 Мар 2005, 11:27

При нас имаме служител, който е в неплатен отпуск за две години и работи при друг работодател. Не зная дали й е регистриран вторият трудов договор. А нали има и случаи на работа при двама работодатели, следователно се вписват едновременно два трудови договора. При трудов договор за допълнителен труд вече дори не се иска съгласие от основния работодател. Какви точно проблеми ще се създадат на първия работодател не ми е ясно, може би Донна 2 ще обясни.
net

Мнениеот донна2 » 02 Мар 2005, 12:05

Защото не става въпрос за договор за допъллнителен труд ,а за основен трудов договор ,тази възможност е въведена само за щатните синдикални дейци в чл.161 ал.2 от КТ.Вярно е ,че ако работодателя реши да разреши по-вече от 30 дни неплатен отпуск няма проблем ,но никъде КТ извън горният случай не дава възможност лицето да има два основни трудови договора /нищо ,че по единия ще е в неплатен отпуск/ .Помислете си до 30 дни неплатения се признава за трудов стаж , ами през това време тя ще работи при другия работодател и там ще и тече трудов стаж .....наясно ли сте каква попара става . После ще трябва да се оформи и трудовата книжка е там става направо попара .Е може да я кара с две трудови книжки при единия работодател едната при другия втората .........и така до пенсия когато ще установява трудов стаж.
Друго щеше да бъде ако закона беше предвидил тая възможност, тъй като номера с двете трудови книжки да речем ,че ми е познат.
Друг е въпроса дали от НОИ ще се заядат или от ИТ ще обърнат внимание .
Щото някъде обръщат внимание на тоя факт другаде не ......тва е !
донна2

Мнениеот net » 02 Мар 2005, 12:19

Не мисля, че са нужни две трудови книжки. В трудовата книжка има вписване на неплатения отпуск и каква част от него се признава за трудов стаж със съответните дати. След като има дублиране ще се зачете само единия . А трудов стаж се зачита не само с трудова книжка.
net

Мнениеот донна2 » 02 Мар 2005, 12:23

да и с УП3 ,но закона не дава възможност едно лице да е на два постоянни трудови договора
донна2

Мнениеот Елица » 02 Мар 2005, 15:27

Е голям спор стана! :)Преди 2 години си бях пуснала неплатен отпуск, като за първият месец новият работодател не ми направи договор, защото се води стаж при стария.Що се отнася за стажа - попълниха ми някакъв образец 40, а накрая си направих и втора трудова книжка.Най-вече ме интересува проблема с факта,че съм по майчинство.Как влияе това?
Елица

Мнениеот донна2 » 02 Мар 2005, 15:50

Ами като толкова мноного РАЗБИРАШ след като е станало голям проблем прочети си го в наредбата за работното време почивките и отпуските .
Тя нашта имала две трудови книжки ,показва ги според случая ,карала един месец на граждански договор и т.н.
донна2

Мнениеот донна2 » 02 Мар 2005, 15:52

Законът не ти дава право да си на два постоянни трудови договора ,жалкото е че като хванат някого го отнася поне за сега работодателя .Имам предвид глобата ,а след глобата работника нали знаеш какво го чака ,уволнение!
донна2

Назад към Трудово право