Здравейте,
Имам следния сериозен проблем:
Вчера ми прехвърлиха с нот.акт апартамент, за който бях подписал предварителен договор преди година. Когато ми показаха нот.акт да го огледам, той беше от двете страни на 1 лист. Когато обаче отидохме да подпишем пред нотариуса, адвокатката разпечата в 7 екземпляра само втората страница, а на листа другата страна беше празна. И така - ние с продавача се разписахме на тази втора страна на 7-те екземпляра, на която страна пишеше само какви документи се прилагат за сделката и имената на купувача (аз) и продавача, и нищо повече - предмета на сделката би трябвало да го пише на другата страна на листа, която обаче беше празна.
Към момента чакам да си получа нот.акт - казаха ми да си го получа от адвокатката другия вторник - 29.04.2008
МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МИ - ПРИТЕСНЕН СЪМ!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вчера ми прехвърлиха апартамент с празен нот.акт
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Да Ви задам един логичен въпрос - ЗАЩО СЕ ПОДИСАХТЕ като не сте бил съгласен? А нотариуса не прочете ли пред Вас съдържанието на нотариалния акт?
- Legion
- Младши потребител
чакай малко!!
Нали нотариуса прочита пред страните съдържанието на нотариалния акт...и ако има нещо да се оправя то се оправя веднага след като се открие грешката, поправя се и след това отново се прочита нотариалния акт пред страните и нотариуса ги пита дали всички е ОК.
При вас имаше ли такава процедура?
И адвокатката, ваша адвокатка ли беше или на другата страна??
Нали нотариуса прочита пред страните съдържанието на нотариалния акт...и ако има нещо да се оправя то се оправя веднага след като се открие грешката, поправя се и след това отново се прочита нотариалния акт пред страните и нотариуса ги пита дали всички е ОК.
При вас имаше ли такава процедура?
И адвокатката, ваша адвокатка ли беше или на другата страна??
- barri
- Потребител
Вярно, как така се подписахте на празен акт и нотариусът не Ви прочете съдържанието?? В случай, че на 29-ти констатирате нещо, което не съответства на волята Ви- сигнализирайте веднага прокуратурата.
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
Възниква въпроса дали наистина са ти прехвърлили апартамент или нещо друго, след като първата страница я няма, а там се посочва кои на кого какво продава.
- barri
- Потребител
Здравейте,
значи ситуацията е следната:
Нотариуската има практиката (понеже я мързи) да проверява дали всичките 7 екземпляра на нот.акт са абсолютно еднакви, хваща 1 цял нот.акт и го изчита на страните, след което те подписват останалите 6 празни екземпляра, а после тя (т.е.нейните секретарки) изкопирват на ксерокс съдържанието на двустранния оригинал на нот.акт върху празните и подписани от нас екземпляри (понеже със строителя работят заедно от години и той очевидно и има доверие - той самия ми обясни, че всички нотариуси в цяла България така правели и това било нормално).
Тия неща обаче аз ги разбрах днес, след обяснения и обиколки:
1. при строителя дет' ми го прехвърля.
2. при нотариуската
3. в Агенцията по вписване
От нотариската обясниха, че винаги така изповядват сделките с абсолютно всички и никога досега не е имало никакъв проблем.
Както и да е: Аз бях отишъл при нея със двама свидетели да слушат и те, както и бях си включил в джоба GSM-а на звукозапис (ей-така, за всеки случай - при нужда!)
После ходих в Агенцията по вписване и след като проверих намиращите се там 4 екземпляра, отидох пак при нотариуската, където проверих и останалите 3 и дори си взех единия екземпляр за себе си.
Естествено нямаше никакъв проблем в нот.акт и всичко си беше ОК (с изключение на разправиите в Агенцията с разни лелки, дет "толкоз много работа имаме, само с вас ще се занимаваме! 3 пъти идвате вече, ние да не би само за вас да работиме!!!Добре че никой не е като вас!; както и подобни разправии при нотариуската)
Та така - вече съм горд собственик на апартамент! А колкото до адвокат - платих на адвокат, но за да ми провери и коригира нот.акт преди изповядването. Освен това платих и на адвокатката на строителя да изготви въпросния нот.акт (това не съм го искал - просто ми натресоха тяхната адвокатша, а аз требаше да и платя!)
НЕ СЪМ ДОПУСКАЛ, ЧЕ НОТАРИУС МОЖЕ ДА ИЗПОВЯДА ПО ТАКЪВ НАЧИН СДЕЛКА!!!! НЕ ГО СМЯТАМ ЗА НОРМАЛНО!
Когато четох нот.акт в офиса на строителя той си беше двустранно написан на 1 лист. Когато отидохме при нотариуската - се оказа, че имаме текста само на втората страница върху тах.
КАТО ТОЛКОЗ ГИ МЪРЗИ ДА ПРОВЕРЯТ ДАЛИ 7-ТЕ ЕКЗЕМПЛЯРА СА ЕДНАКВИ, ДА СИ РАЗМНОЖАТ ОРИГИНАЛА ДВУСТРАННО ПРЕД НАС!
НЕ ГИ Е СРАМ!!!
значи ситуацията е следната:
Нотариуската има практиката (понеже я мързи) да проверява дали всичките 7 екземпляра на нот.акт са абсолютно еднакви, хваща 1 цял нот.акт и го изчита на страните, след което те подписват останалите 6 празни екземпляра, а после тя (т.е.нейните секретарки) изкопирват на ксерокс съдържанието на двустранния оригинал на нот.акт върху празните и подписани от нас екземпляри (понеже със строителя работят заедно от години и той очевидно и има доверие - той самия ми обясни, че всички нотариуси в цяла България така правели и това било нормално).
Тия неща обаче аз ги разбрах днес, след обяснения и обиколки:
1. при строителя дет' ми го прехвърля.
2. при нотариуската
3. в Агенцията по вписване
От нотариската обясниха, че винаги така изповядват сделките с абсолютно всички и никога досега не е имало никакъв проблем.
Както и да е: Аз бях отишъл при нея със двама свидетели да слушат и те, както и бях си включил в джоба GSM-а на звукозапис (ей-така, за всеки случай - при нужда!)
После ходих в Агенцията по вписване и след като проверих намиращите се там 4 екземпляра, отидох пак при нотариуската, където проверих и останалите 3 и дори си взех единия екземпляр за себе си.
Естествено нямаше никакъв проблем в нот.акт и всичко си беше ОК (с изключение на разправиите в Агенцията с разни лелки, дет "толкоз много работа имаме, само с вас ще се занимаваме! 3 пъти идвате вече, ние да не би само за вас да работиме!!!Добре че никой не е като вас!; както и подобни разправии при нотариуската)
Та така - вече съм горд собственик на апартамент! А колкото до адвокат - платих на адвокат, но за да ми провери и коригира нот.акт преди изповядването. Освен това платих и на адвокатката на строителя да изготви въпросния нот.акт (това не съм го искал - просто ми натресоха тяхната адвокатша, а аз требаше да и платя!)
НЕ СЪМ ДОПУСКАЛ, ЧЕ НОТАРИУС МОЖЕ ДА ИЗПОВЯДА ПО ТАКЪВ НАЧИН СДЕЛКА!!!! НЕ ГО СМЯТАМ ЗА НОРМАЛНО!
Когато четох нот.акт в офиса на строителя той си беше двустранно написан на 1 лист. Когато отидохме при нотариуската - се оказа, че имаме текста само на втората страница върху тах.
КАТО ТОЛКОЗ ГИ МЪРЗИ ДА ПРОВЕРЯТ ДАЛИ 7-ТЕ ЕКЗЕМПЛЯРА СА ЕДНАКВИ, ДА СИ РАЗМНОЖАТ ОРИГИНАЛА ДВУСТРАННО ПРЕД НАС!
НЕ ГИ Е СРАМ!!!
- ANDRE74
- Нов потребител
Ако може - да внеса малко яснота! Става дума за това, че наистина съществува тясна връзка между нотариуса и страните, т.е. това се прави от чисто практически и технологични съоражения и не на последно място за 100%-ово доверие между тях. Демек се пести доста време, и именно това - да седнат няколко писарушки и да извеждат и попълват на ръка данните на нотарилният акт. За целта се подписва изичта се проекта на акта, която първа страница е в един екземпляр, а тази първата страница се попълва с данните на акта и след това се разпечатва и напасва на втората страница. Спестява се час-два писане и поне един ден по-ранно вписване!
- rosen.petrov
- Младши потребител
rosen.petrov написа:Ако може - да внеса малко яснота! Става дума за това, че наистина съществува тясна връзка между нотариуса и страните, т.е. това се прави от чисто практически и технологични съоражения и не на последно място за 100%-ово доверие между тях. !
тясна връзка между нотариуса и страните??? - не беше ли нотариуса независим???
май тясната връзка е между нотариуса и строителя!!!
и 100 %товото доверие май е само между тях.
Между другото срещат се и нотариуси, които се явявали нещо като адвокати на строителните фирми, поне един строител така твърдеше, че има адвокат, а то пък накрая се оказа, че адвокатът му е нотариуса, който му изповядва всички сделки. Аз съм на мнение, че след като купувачът плаща той трябва да избере при кой нотариус да изповяда сделката, а не както се е случило в конкретния случай - човекът платил на адвоката на строителя да му напише нотариалния акт, който дори не е подписал при изповядването на сделката.
- abstract
- Потребител
Това обикновенно се прави с цел при грешка в акта (правописна, синтактична) да не се налага преподписване.Аз работя в малък град и Съдията от службата по Вписванията е направо цербер, което е много добре от една страна.Осигурява спокойствие, че щом акта е минал през нейната цедка, значи всичко е о.к.След като се наложи да преподписваме един акт и продавачите отказаха да дойдат, защото вече си бяха взели парите, а следващ акт не беше вписан - познайте какво стана.....Нотариуса е сериозна институция, но все пак и той е човек.
- antoniagarcheva
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|