начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Вчера ми прехвърлиха апартамент с празен нот.акт

Казуси за недвижими имоти

Вчера ми прехвърлиха апартамент с празен нот.акт

Мнениеот ANDRE74 » 25 Апр 2008, 08:14

Здравейте,

Имам следния сериозен проблем:

Вчера ми прехвърлиха с нот.акт апартамент, за който бях подписал предварителен договор преди година. Когато ми показаха нот.акт да го огледам, той беше от двете страни на 1 лист. Когато обаче отидохме да подпишем пред нотариуса, адвокатката разпечата в 7 екземпляра само втората страница, а на листа другата страна беше празна. И така - ние с продавача се разписахме на тази втора страна на 7-те екземпляра, на която страна пишеше само какви документи се прилагат за сделката и имената на купувача (аз) и продавача, и нищо повече - предмета на сделката би трябвало да го пише на другата страна на листа, която обаче беше празна.

Към момента чакам да си получа нот.акт - казаха ми да си го получа от адвокатката другия вторник - 29.04.2008

МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МИ - ПРИТЕСНЕН СЪМ!
ANDRE74
Нов потребител

Мнениеот Legion » 25 Апр 2008, 08:19

Да Ви задам един логичен въпрос - ЗАЩО СЕ ПОДИСАХТЕ като не сте бил съгласен? А нотариуса не прочете ли пред Вас съдържанието на нотариалния акт?
Legion
Младши потребител

Мнениеот barri » 25 Апр 2008, 11:09

чакай малко!!
Нали нотариуса прочита пред страните съдържанието на нотариалния акт...и ако има нещо да се оправя то се оправя веднага след като се открие грешката, поправя се и след това отново се прочита нотариалния акт пред страните и нотариуса ги пита дали всички е ОК.
При вас имаше ли такава процедура?
И адвокатката, ваша адвокатка ли беше или на другата страна?? ;)
barri
Потребител

Мнениеот ralitsa » 25 Апр 2008, 13:33

Вярно, как така се подписахте на празен акт и нотариусът не Ви прочете съдържанието?? В случай, че на 29-ти констатирате нещо, което не съответства на волята Ви- сигнализирайте веднага прокуратурата.
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот barri » 25 Апр 2008, 13:38

Възниква въпроса дали наистина са ти прехвърлили апартамент или нещо друго, след като първата страница я няма, а там се посочва кои на кого какво продава.
barri
Потребител

Мнениеот ANDRE74 » 25 Апр 2008, 21:29

Здравейте,

значи ситуацията е следната:

Нотариуската има практиката (понеже я мързи) да проверява дали всичките 7 екземпляра на нот.акт са абсолютно еднакви, хваща 1 цял нот.акт и го изчита на страните, след което те подписват останалите 6 празни екземпляра, а после тя (т.е.нейните секретарки) изкопирват на ксерокс съдържанието на двустранния оригинал на нот.акт върху празните и подписани от нас екземпляри (понеже със строителя работят заедно от години и той очевидно и има доверие - той самия ми обясни, че всички нотариуси в цяла България така правели и това било нормално).

Тия неща обаче аз ги разбрах днес, след обяснения и обиколки:
1. при строителя дет' ми го прехвърля.
2. при нотариуската
3. в Агенцията по вписване

От нотариската обясниха, че винаги така изповядват сделките с абсолютно всички и никога досега не е имало никакъв проблем.
Както и да е: Аз бях отишъл при нея със двама свидетели да слушат и те, както и бях си включил в джоба GSM-а на звукозапис (ей-така, за всеки случай - при нужда!)

После ходих в Агенцията по вписване и след като проверих намиращите се там 4 екземпляра, отидох пак при нотариуската, където проверих и останалите 3 и дори си взех единия екземпляр за себе си.

Естествено нямаше никакъв проблем в нот.акт и всичко си беше ОК (с изключение на разправиите в Агенцията с разни лелки, дет "толкоз много работа имаме, само с вас ще се занимаваме! 3 пъти идвате вече, ние да не би само за вас да работиме!!!Добре че никой не е като вас!; както и подобни разправии при нотариуската)

Та така - вече съм горд собственик на апартамент! А колкото до адвокат - платих на адвокат, но за да ми провери и коригира нот.акт преди изповядването. Освен това платих и на адвокатката на строителя да изготви въпросния нот.акт (това не съм го искал - просто ми натресоха тяхната адвокатша, а аз требаше да и платя!)
НЕ СЪМ ДОПУСКАЛ, ЧЕ НОТАРИУС МОЖЕ ДА ИЗПОВЯДА ПО ТАКЪВ НАЧИН СДЕЛКА!!!! НЕ ГО СМЯТАМ ЗА НОРМАЛНО!
Когато четох нот.акт в офиса на строителя той си беше двустранно написан на 1 лист. Когато отидохме при нотариуската - се оказа, че имаме текста само на втората страница върху тах.
КАТО ТОЛКОЗ ГИ МЪРЗИ ДА ПРОВЕРЯТ ДАЛИ 7-ТЕ ЕКЗЕМПЛЯРА СА ЕДНАКВИ, ДА СИ РАЗМНОЖАТ ОРИГИНАЛА ДВУСТРАННО ПРЕД НАС!
НЕ ГИ Е СРАМ!!!
ANDRE74
Нов потребител

Мнениеот rosen.petrov » 26 Апр 2008, 22:26

Ако може - да внеса малко яснота! Става дума за това, че наистина съществува тясна връзка между нотариуса и страните, т.е. това се прави от чисто практически и технологични съоражения и не на последно място за 100%-ово доверие между тях. Демек се пести доста време, и именно това - да седнат няколко писарушки и да извеждат и попълват на ръка данните на нотарилният акт. За целта се подписва изичта се проекта на акта, която първа страница е в един екземпляр, а тази първата страница се попълва с данните на акта и след това се разпечатва и напасва на втората страница. Спестява се час-два писане и поне един ден по-ранно вписване!
rosen.petrov
Младши потребител

Мнениеот abstract » 22 Май 2008, 07:28

rosen.petrov написа:Ако може - да внеса малко яснота! Става дума за това, че наистина съществува тясна връзка между нотариуса и страните, т.е. това се прави от чисто практически и технологични съоражения и не на последно място за 100%-ово доверие между тях. !

тясна връзка между нотариуса и страните??? - не беше ли нотариуса независим???
май тясната връзка е между нотариуса и строителя!!!
и 100 %товото доверие май е само между тях.
Между другото срещат се и нотариуси, които се явявали нещо като адвокати на строителните фирми, поне един строител така твърдеше, че има адвокат, а то пък накрая се оказа, че адвокатът му е нотариуса, който му изповядва всички сделки. Аз съм на мнение, че след като купувачът плаща той трябва да избере при кой нотариус да изповяда сделката, а не както се е случило в конкретния случай - човекът платил на адвоката на строителя да му напише нотариалния акт, който дори не е подписал при изповядването на сделката.
abstract
Потребител

Мнениеот antoniagarcheva » 22 Май 2008, 10:38

Това обикновенно се прави с цел при грешка в акта (правописна, синтактична) да не се налага преподписване.Аз работя в малък град и Съдията от службата по Вписванията е направо цербер, което е много добре от една страна.Осигурява спокойствие, че щом акта е минал през нейната цедка, значи всичко е о.к.След като се наложи да преподписваме един акт и продавачите отказаха да дойдат, защото вече си бяха взели парите, а следващ акт не беше вписан - познайте какво стана.....Нотариуса е сериозна институция, но все пак и той е човек.
antoniagarcheva
Нов потребител

Назад към Имотни казуси