начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос за оспорване на дарение

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за оспорване на дарение

Мнениеот mi4ka » 23 Апр 2008, 17:15

Здравейте!
Аз имам големи притеснения относно един имот, който малолетната ми дъщеря наследи след смъртта на баща си. Неговата майка му прави дарение през 1997 г. с право на ползване и отдаване под наем на имота (гарсиониера) докато е жива. Той загива през 2005г. малко след раждането на дъщеря си.
Моят въпрос е: Възможно ли е дарителката да развали дарението, което е направила след като надареният е починал, но има наследник? И още нещо - извинете за нахалството ми, той има брат. Може ли след смъртта на дарителката, той да има претенции върху този имот на дъщеря ми? Много ви благодаря предварително за помощта.
Мария
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 23 Апр 2008, 17:23

Всичко е възможно по принцип!
В случая даже има реален шанс (ако има такива претенции) да се "намали" дарението ...

Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част (а брата на бащата на дъщеря Ви е такъв - бел.), който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.

П.П.: но все пак зависи от доста неща ... това горното е по принцип - за конкретния казус се консултирайте с адвокат ... (важни са документите по случая ;) )
inspectora
Активен потребител

Re: Въпрос за оспорване на дарение

Мнениеот sunrise » 24 Апр 2008, 10:43

mi4ka написа:Здравейте!
Аз имам големи притеснения относно един имот, който малолетната ми дъщеря наследи след смъртта на баща си. Неговата майка му прави дарение през 1997 г. с право на ползване и отдаване под наем на имота (гарсиониера) докато е жива. Той загива през 2005г. малко след раждането на дъщеря си.Моят въпрос е: Възможно ли е дарителката да развали дарението, което е направила след като надареният е починал, но има наследник? И още нещо - извинете за нахалството ми, той има брат. Може ли след смъртта на дарителката, той да има претенции върху този имот на дъщеря ми? Много ви благодаря предварително за помощта.
Мария

И как колеги, родената през 2005г. , внучка ще издържа според Вас баба си? :wink: Ао свен това задължението за издръжка е за дарения, не за наследниците му.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mi_lena » 24 Апр 2008, 18:20

Да. Знам това решение. То не е "практика", защото е изолирано и погрешно.
Аватар
mi_lena
Потребител

Re: Въпрос за оспорване на дарение

Мнениеот katerinakuch » 25 Апр 2008, 10:00

mi4ka написа:Здравейте!
Аз имам големи притеснения относно един имот, който малолетната ми дъщеря наследи след смъртта на баща си. Неговата майка му прави дарение през 1997 г. с право на ползване и отдаване под наем на имота (гарсиониера) докато е жива. Той загива през 2005г. малко след раждането на дъщеря си.
Моят въпрос е: Възможно ли е дарителката да развали дарението, което е направила след като надареният е починал, но има наследник? И още нещо - извинете за нахалството ми, той има брат. Може ли след смъртта на дарителката, той да има претенции върху този имот на дъщеря ми? Много ви благодаря предварително за помощта.
Мария

Според мен не е възможно дарителката да развали дарението, защото надареният вече е починал и негови наследници сте Вие и малолетната Ви дъщеря.
Освен това Вие не сте длъжна да се грижите за дарителката. След смъртта на Вашия съпруг тя автоматично е престанала да бъде Ваша свекърва. Дори и да решите да и помогнете на добра воля, нямате гаранция, че и тя би се отнесла към Вас по същия начин. Освен това тя също би могла, ако иска, да Ви бъде полезна с нещо, но в никакъв случай не е длъжна. По въпроса за взаимопомощтта между вас двете в момента е налице свободна воля и липса на всякакви задължения.
Що се касае до отношението на брата на починалия Ви съпруг към имота, то мисля, че е твърде рано да се интересувате от това отношение, тъй като бившата Ви свекърва е жива и най-вероятно за възрастта си - здрава.

Мнениеот sunrise » 25 Апр 2008, 14:24

Колеги, покрай това, явно изолирано решение се замислям за следното. Ако се приеме тоав безусловно , не се ли обезсмисля въобще дарението и не се ли размива разликата между договор за издръжка и гледане и дарението/само дето не трябва да го гледаш , а само издържаш/.
Та мисля си аз за следния казус:Родител дарява единственото си жилище на едното от децата си и малко след това , поисква издръжка от него.И той плаща такава :5-10-15г. В един момент обаче , след смъртта на родителя, другото дете или деца , завеждат иск на основание чл.30ЗН за възстановяване на запазена част. Та сега човека, хем дарен, хем плащал издръжка , хем останал без имота накрая. :roll: Може ли според Вас , да си поиска парите за издръжката или другият наследник ще възрази , че това е изпълнение на нравствен дълг и не подлежи на обезщетяване .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mi4ka » 03 Юли 2008, 17:27

Здравейте.Забравих да уточня,че дарението е само срещу право на ползване и отдаване под наем,не срещу издръжка.И още нещо аз нямам законен брак с надарения,а сме живяли на семейни начала.Но ми се вижда малко нереално едно малолетно дете да дава издръжка на баба си,която в момента си ползва имота без да ползваме някякви облаги от това.От отдел закрила на детето ме увериха,че това дарение не може да бъде развалено нито чичото на детето ми може да има претенций към този имот,защото надареният е починал.
Благодаря Ви!
Мария
mi4ka
Нов потребител

Назад към Имотни казуси