начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за МВР

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за МВР

Мнениеот deathclaw_bg » 22 Апр 2008, 01:37

Здравейте, имам един въпрос към Вас. Може ли, вече назначен държавен служител в МВР (със заповед на Р.Петков) да бъде уволнен от службата поради това, че е студент редовно обучение. И ако е възможно, на базата ка кой нормативен акт лежи това решение?

Става дума за мой близък приятел, който беше уволнен от ръководителя на отдел човешки ресурси ОДП Варна в петък, под претекста, че е студент редовно обучение. Аз също съм студент редовно обучение, имам колеги работещи в системата на МВР, също такива. За тях проблем явно няма... И въобще, в пълномощията на ръководителя на човешки ресурси на ОДП ли е да уволнява, без подписа на министъра?
Лично прерових закона за МВР и наредбата за назначаване на държавна служба в МВР и не намерих нищо по въпроса за студентите . Ако можете помогнете.
Благодаря Ви.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот system » 22 Апр 2008, 08:58

Няма такова основание за увълнение и, честно казано, не вярвам, че са го увълнили за това. Формалното основание със сигурност е било съвсем друго. Не вярвам да са толкова тъпи да пишат в заповедта "Прекратявам служебното правоотношение с лицето, защото е студент редовно обучение..."
system
Активен потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 22 Апр 2008, 13:34

system, когато са му връчили заповедта за уволнение, точно това е било основанието. При това, са му я дали да я прочете, без да му позволят да изнесе копие от ОДП-то.
Ако наистина е незаконно уволнен, можем да ги съдим нали? И съгласно чл. 118 от ЗДС стажа му ще тече по време на делото, ако го спечелим.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот system » 22 Апр 2008, 14:11

Можете да ги "съдите", но не Ви препоръчвам самодейност в тази област, ако не сте юрист. Приложим е Законът за Министерството на вътрешните работи и Правилникът за прилагането му. Заповедта за прекратяване на служебното правоотношение се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. - чл. 250 от ЗМВР. Т. е. служителят може да я обжалва в 14 дневен срок пред по-горестоящия адм. орган (по-горния началник) или пред съда (доколкото разбрах, министърът е прекратил служ. правоотношение, значи при Вас има възможност само пред съда). Ако "спечели" делото, Вашият човек се възстановява на същата или приравнена длъжност, но трябва да я заеме в двуседмичен срок от влизане в сила на съдебното решение. Важжно е да се следи кога влиза в сила. Ако решението на първоинстанционния съд е обжалвано и последното съд. решение е на Върховния адм. съд, тогава няма да получи съобщение. Затова трябва да следи кога излиза решението. Ако отменят уволнението, има право на обезщетение за времето на прекратяване, но не повече от 6 месечни възнаграждения към момента на уволнението - чл. 254 и 256 от Закона за МВР.
system
Активен потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 22 Апр 2008, 14:15

system, благодаря за наистина професионалното мнение. Не съм юрист, просто се опитвам да помоигна. А гореспоменатичт е бил уволнен от ръководителя на човешки ресурси на ОДП Варна гн. Андреев, не от министъра на вътрешните работи, извинявам се ако съм се изказал неточно. И пак благодаря.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 23 Апр 2008, 00:59

То при започване на работа в МВР се подписват разни декларации - не помня дали там нямаше нещо..... А ако е започнал работа и после е започнал да учи - имаше нещо като разрешение от началник....
Пък и нещо не ми се връзва държавната служба със следването именно редовно обучение....
Gabi1
Потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 23 Апр 2008, 15:52

То е ясно, че не се връзва. Въпросът е дали е законно? При положение, че си е попълнил и предал всички документи както му е реда. Участвал е в класиране, класирал се е, назначили са го, като през цялото това време са знаели, че е редовен студент. И изведнъж, го уволняват именно заради това... На мен това не ми се връзва...
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот deathclaw_bg » 23 Апр 2008, 19:57

Благодаря на всички за помощта, върнаха го на работа.
deathclaw_bg
Нов потребител

Мнениеот politkomisar » 23 Апр 2008, 20:53

Хубаво, но на нас ще ни бъде интересно да чуем подробности по "връщането на работа".Причината - завели сте дело (много бързо е излязло решението) ...или ...Все пак толкова колеги са си направили труда да помогнат със съвет, върнете жеста и разкажете.
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот fredpp » 28 Апр 2008, 12:16

Какво значи служител на МВР - студент редовно обучение. Такова чудо няма. Ако е служител на МВР - кога ще посещава лекции, изпити и т.н. Не съм чувал университетите да работят след нормално- установеното работно време. Ако редовно посещава университета, кога ще ходи на работа? Не съм чувал някой да дава заплата за разходки до университета! Според мене едното е несъвместимо с другото - или е студент, или е служител на МВР.
fredpp
Нов потребител

Мнениеот system » 29 Апр 2008, 09:46

fredpp написа:Какво значи служител на МВР - студент редовно обучение. Такова чудо няма. Ако е служител на МВР - кога ще посещава лекции, изпити и т.н. Не съм чувал университетите да работят след нормално- установеното работно време. Ако редовно посещава университета, кога ще ходи на работа? Не съм чувал някой да дава заплата за разходки до университета! Според мене едното е несъвместимо с другото - или е студент, или е служител на МВР.

Няма забрана служител на МВР да е редовен студент и това само по себе си не е основание за прекратяване на служебното правоотношение. Ако, ходейки на лекции, е спрял да ходи на работа, това (не-ходенето на работа) е дисциплинарното нарушение, което е основание за налагане на наказание увълнение, а не това че е бил редовен студент и е посещавал лекции.
system
Активен потребител

Назад към Трудово право