начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Внесен е законопроект за изменение и допълнение на ЗТР

Дискусии и предложения по проекти за закони

Внесен е законопроект за изменение и допълнение на ЗТР

Мнениеот ykovachev » 08 Апр 2008, 13:21

Ето линка:
http://www.parliament.bg/?page=app&lng= ... w&lid=2131
Я да видим какво ще стане :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ggari » 12 Апр 2008, 17:10

ykovachev, много благодаря за информацията!

Може би не четох много внимателно, но пак не си отговорих може ли да се подаде след нотариална заверка на подписа заявление за пререгистрация и за актове, подлежащи на обявяване... по пощата т.е. с обратна разписка/препоръчано писмо?
ggari
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 12 Апр 2008, 18:21

Не. Но ще може с адвокатско пълномощно и подпис на адвокат върху заявлението - колко революционно :lol: Добре, че възприеха поне това, та да си извадя електронен подпис, вместо да вися по опашките.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 12 Апр 2008, 18:31

ykovachev написа:Не. Но ще може с адвокатско пълномощно и подпис на адвокат върху заявлението - колко революционно :lol: Добре, че възприеха поне това, та да си извадя електронен подпис, вместо да вися по опашките.

:lol: :lol: :lol:
Действително, колко революционно! :lol: Тъжен смях е това, да поясня... Простичкият пълномощник, дето не е айдукатин обаче пак не се вреди, ай... Но да не бързаме, все пак още е проект, до превръщането му в част от ЗТР кой знае какво може да се случи ...
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ykovachev » 12 Апр 2008, 18:36

Ами, по проектотекстовете, по които съм работил и аз, е предвидено и простосмъртен да подава, ама с пълномощно с нотариална заверка на подписа... Депутатите - "възложители" казаха, че не се наемат да убеждават мнозинството за повече :wink: Ноо - това не е в проекта на Министерството. То в официалния проект май имаше и нещо като облечкение и за счетоводителите, ама не ми се рови сега... Направо ракиено време стана :lol:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 12 Апр 2008, 18:47

ykovachev написа:Ами, по проектотекстовете, по които съм работил и аз, е предвидено и простосмъртен да подава, ама с пълномощно с нотариална заверка на подписа... Депутатите - "възложители" казаха, че не се наемат да убеждават мнозинството за повече :wink: Ноо - това не е в проекта на Министерството. То в официалния проект май имаше и нещо като облечкение и за счетоводителите, ама не ми се рови сега... Направо ракиено време стана :lol:

За подчертаното не се съмнявам! :) Но не спирам да се удивлявам, как туй пусто регистърно производство, /което трябваше "да скъса пъпната връв между някои адв. кантори и съда", да защити максимално бизнеса и прочие/, все се оказва, знам ли :roll: , по-специфично, както по отношение на пълномощниците, така и по отношение на някои срокове...
Но Вие сте прав - не е тема за събота привечер! :)
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот prnedev » 13 Апр 2008, 01:27

Ммммм, бъзикват и ЗСч ;-) Това е добре ;-) Че и срокове има ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 21 Апр 2008, 12:15

Трите внесени законопроекта за изменение и допълнение на ЗТР са обединени в общ проект. Ето линка:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=990

Интерсни поне за мен са измененията в:
Чл. 12, ал. 1 за намаления размер на таксата при подаване по електронен път (дали ще го приемат?);
Чл. 15, относно възможностите вписване да се заявява и от пълномощник
Чл. 18а - относно възможността да се посочи адресат за кореспонденция
Чл. 26 - относно възможността да се посочват вече представени документи по заявление, по което е постановен отказ
§ 4, ал. 2 ПЗР на ЗТР - какво не може да изисква длъжностното лице, когато съдът е вписал и т.н. - тук не мога да не се изфукам, че това е един от текстовете, които аз съм предложил; да ме прощавате, ама много ми се иска длъжностните лица да са малко по-умерени в претенциите си към заявителите; дали ще го приемат, е друг въпрос :wink:
Вижте и ал. 4 от същия параграф, защото председателят на един голям съд беше наредил удостоверения за пререгистрация да се издават само веднъж и само в един екземпляр; е, ако ал. 4 се приеме, такова ограничение ще противоречи на закона;
Вижте и ал. 6 от същия параграф, касае представянето на отчетите в ТР при пререгистрация;
Интересна е и ал. 10 от същия параграф, която изрично дава възможност и при неденоминиран капитал да се извърши пререгистрация, но трябва да се заяви промяната; вижте обаче и ал. 16, от която става ясно, че става въпрос за капитал, който е съобразен с изискуемите минимуми в ТЗ, но не е деноминиран; ООД с 50 000 стари лева капитал няма да се пререгистрира (и това е логично);
Относно ал. 15 от същия параграф - предложението е в малко суров вид; искаше ми се там ясно да е записано, че "С издаденото удостоверение търговецът доказва, че след влизането в сила на този закон няма промени в заявените по фирменото дело обстоятелства", та да се запуши устата на данъчни, банки, митници, възложители по ЗОП и прочие, които едва ли не твърдят, че непререгистрираният търговец не е валидно вписан, ама нейсе... Изразът "дружеството" в проектотекста също не е точен - говорим въобще за търговец, не дружество; дано не се налага да тълкуваме набързо приети текстове.
§ 4а - относно начина на свикване на ОС на акционерни дружества; така ще се даде възможност да не се тича за задължителна пререгистрация до 30.06.2008 г.
Интересен е и § 9а, който ще се създаде в ЗСчет. и дава график за представяне на отчетите в ТР при пререгистрация.
Приятно четене!
Струва ми се, че поне се прави опит някои глупотевини да бъдат прилично коригирани :wink: Как точно ще стане - ще видим на второто четене.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот barri » 21 Апр 2008, 15:23

Днеска ми искаха Булстат карта за фирма регистрирана преди 5 дена. някой хора явно не са чули, че след 1-ви януари има нов закон, не знам кога ще разберат, че има и промени по него :))
barri
Потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Апр 2008, 12:50

Ако някой се интересува от дискусията в правната комисия на НС, в резултат на което трите законопроекта са обединени в общ, ето линк:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=947
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот pinkopanter » 25 Апр 2008, 14:57

Някой знае ли кога горе долу ще влязат в сила тези изменения в закона за търговския регистър?
pinkopanter
Потребител

Мнениеот ykovachev » 07 Май 2008, 16:06

По принцип няма как да се знае, но в програмата за работа на НС за периода 7-9 май е включено второ четене на промените в ЗТР. Като последна точка от законодателната програма (преди парламентарния контрол). Ха да видим дали ще стигнат до нея...
Добавка: я вижте каква манджа с праз се е заформила при обсъждането на второ четене в правната комисия преди празниците: http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=949
Така, както е тръгнало, няма да влезе в зала тази седмица...
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот leator » 10 Май 2008, 00:31

четох стенограмата.
и ме хвана яд като видях в изборените присъстващи точно онези "експерти" които създадоха ТР.
онези които решиха, че всички лично трябва да заявяват вписвания (без да допускат договорно представителство) и онези които не съобразиха проблемите със закона за счетоводството.
И никой не ги пита - защо така, колеги, нали сте дъ бест?
leator
Потребител

Мнениеот ykovachev » 13 Май 2008, 12:23

Ето и общия проект след претръскването му на второ четене от правната комисия:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=998

Ето и стенограмата:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=952

Ай сега да видим кога ще влезе в пленарна зала :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 21 Май 2008, 10:22

Ето на - влезе в пленарна зала и излезе стенограмата от обсъжданията. Доста вяли са били:
http://www.parliament.bg/?page=plSt&STy ... =bg&id=427

П.П. Съжалявам, че в тази тема държа почти монолог, но доста колеги питаха за тези изменения.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот hasplu » 21 Май 2008, 10:29

за монолога няма проблем, мен лично живо ме интересува какво става с тази мазаница, следя ти темата с огромен личен и професионален интерес!!!!!!!
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот prnedev » 21 Май 2008, 15:56

barri написа:Днеска ми искаха Булстат карта за фирма регистрирана преди 5 дена. някой хора явно не са чули, че след 1-ви януари има нов закон, не знам кога ще разберат, че има и промени по него :))

Ха? Няма ли вече фонокарти за търговци? Разбира се, там да си пише АВ?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 21 Май 2008, 16:27

Няма, г-н Недев - Булстат-а става ЕИК на търговеца в ТР, а от регистър Булстат заличават търговеца при пререгистрация. За новорегистрираните пък въобще дума не става за Булстат.
И ти вече сигурно знаеш, че тия от ТР въобще нищо не издават, ако не им поискаш удостоверение, а ако им поискаш друго - ни фонокарти, ни визитки дават :wink:
ykovachev
Активен потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти