начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Втори изпитателен срок?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Втори изпитателен срок?

Мнениеот Malechka » 18 Апр 2008, 20:28

Здравейте!
Интересува ме дали е възможно след като сега на 7 Май ми изтича изпитателния срок от 6 мес.(договора е срочен-едногодишен) и предстои преструктурирне в отдела-сменям си длъжността, да ме сложат пак на изпитателен срок от още 6 месеца?
Досега бях на длъжност сътрудник "Връзка с клиенти",а сега ще стане сътрудник "Обслужване на клиенти".
Имат ли право от един изпитателен да ме слагат на друг и мога ли да подпиша новия договор с "особено мнение",т.е., че не съм съгласна?
Това се налага поради закриване на моята длъжност,но проблема е че в сегашния ми договор и заплатата е друга(по-голяма), а за другата длъжност знам,че беше малко по-малка. Все пак в сегашния договор е вписана тази цифра,а той не е изтекъл.
Моля помогнете,тъй като не знам какво да правя! :(
Malechka
Нов потребител

Мнениеот rosi_i » 19 Апр 2008, 16:48

Допустимо е на новата длъжност отново да имате клауза за изпитване по чл.70 КТ. Предполагам, че не само наименованието на длъжностите е различно, а и функциите.
Не може да подписвате трудовия договор с особено мнение - несъгласието означава липса на договор.
Колкото до размера на възнаграждението - въпрос на договаряне - опитайте!
rosi_i
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Апр 2008, 22:46

Лично аз не виждам принципна разлика между длъжностите "връзка с клиенти" и "обслужване на клиенти". Наистина е необходимо да обърнете внимание дали е налице идентитет относно длъжностните характеристики. Ако такъв е налице, то най-вероятно Вашият работодател цели да заобиколи забраната на чл. 70, ал. 5 КТ, а именно:"За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие ТД със срок за изпитване може да се сключва само веднъж". В такъв случай може да оспорите действителността на новия договор за изпитване пред съответния районен съд. По мое мнение обаче каузата е изгубена още от самото начало, тъй като дори съдът да обяви новия договор за недействителен, то по всяка вероятност срокът на първоначалния Ви ТД вече ще е изтекъл т.е. трудовото правоотношение ще е прекратено ex lege (автоматично по силата на закона).

Иначе законът е предоставил право на работодателя да извършва промяна, респективно съкращаване на щата и тези негови действия не подлежат на съдебен контрол, тъй като се изършват по целесъобразност. Все пак необходимо е въпросната длъжност в действителност да бъде закрита, а не само привидно да бъде променено нейното наименование.
mishi_83
Потребител

Мнениеот Malechka » 11 Май 2008, 19:39

Благодаря ви за информацията.
Исках да поясня,че всъщност тези 2 длъжности съществуваха в един отдел,отдела в който работя.По отношения на дл. х-ка,тя е една и съща,т.е. ние на практика работим едни и същи неща и сега закриват Връзка с клиенти и отварят още 2 места сътрудник Обсл. на клиенти и ние трябва да кандидатстваме за тези места.А всъщност нас ни закриват 3-ма,а отпускат 2 места.
Аз пак ще сравня дл. х-ки и ако няма разлика,ще има кажа,че това което правят е незаконно.
А на всичкото отгоре,в предварителният ми договор пише,че след изтичане на изпитателния срок,заплатата автоматично става.....лв.,а когато ги попитах те ми казаха,че това зависи от прекия ми ръководител.Опитват се да ни маниплират както си искат.А прекия ми ръководител няма да ми увеличи по никакъв повод. :x
Malechka
Нов потребител

Назад към Трудово право