начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обезщетение при напускане за обучение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение при напускане за обучение

Мнениеот dullo » 16 Апр 2008, 21:19

Здравейте,

В трудовия ми договор е записано: Работодателят има право да изпраща служителя на допълнителна квалификация. И малко по-нататък, ако договорът бъде прекратен от страна на служителя преди изтичане на 2 години от последното обучение, служителят дължи на работодателя неустойка от 2000 лева и разходите за обучението. Допълнителни договори за обучение не съм подписвал, въпреки че съм посещавал няколко.

Днес ми връчиха заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, където е записано, че дължа обезщетение за не спазеното предизвестие. Връчиха ми и някакъв "хвърчащ" документ, според, който за обучение дължа 400 лева (не 2000). Отказах да го подпиша.

Има ли основания работодателя да търси обезщетението си след като няма изричното ми съгласие за обучение?
dullo
Нов потребител

Мнениеот dullo » 17 Апр 2008, 08:52

"Насила" при трудовоправни отношения не е далече от истината. И тук идва въпроса "Що е обучение?"

Трябва ли да получа документ за придобитата нова квалификация? В КТ пише, че работодателят може да сключи със служителя договор за обучение. Тоест изисква се и моето съгласие, за предпочитане в писмен вид.

И още, трудовият договор е предмет на трудовото законодателство (основно КТ), а формално тук нарушенията са много.

Който иска обезщетения да сключва отделни нетрудови договори, не е ли така?

Аз не съм адвокат и ми се ще да получа мнение от човек с малко практически опит в трудовото право.

Иначе адвоката, към който се обърнах каза да не плащам, защото по ГПК могат да ме съдят както си поискат.Но според мен греши. Това е трудов договор и в него не е спазена буквата на КТ, следователно мога да поискам съответните клаузи да се признаят за невалидни. Не е ли така?
dullo
Нов потребител

Мнениеот dullo » 17 Апр 2008, 10:55

Ами аз сам се оправям, решениятя ги взимам аз! А адвокат ще ми трябва, ако има дело. Сега исках компетентно мнение, но Вашето желание е очевидно да се заяждате. Дано не сте юрист, щото жална им майка на клиентите Ви.
dullo
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 17 Апр 2008, 11:07

Само не разбрах кой прекратява договора - Вие ли напускате, или Вас Ви "напускат" :) ?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот dullo » 17 Апр 2008, 11:36

Az gi napuskam. Noviat mi rabotodatel e gotov da poeme obez6teteniata, no ne iskam da me misliat za glupak v starata firma...i bez drugo gi e jad, 4e gi ostaviam...
dullo
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 17 Апр 2008, 17:20

dullo написа:Az gi napuskam. Noviat mi rabotodatel e gotov da poeme obez6teteniata, no ne iskam da me misliat za glupak v starata firma...i bez drugo gi e jad, 4e gi ostaviam...

Ами плащате си обезщетението за предизвестието (предполагам не сте си го спазили) ...
За останалите пари ... нищо не подписвате и си спите спокойно ;)
Ако дойде призовка ще я мислите ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот dullo » 17 Апр 2008, 17:33

Thanks Ispectore.
To4no taka 6te napravia.
dullo
Нов потребител

Назад към Трудово право