Работя в отдел пласмент на фирма. При последния внос, бях обвинена от управителката на фирмата ни,че ТИРа е бил задържан на една от границите поради липса на придружаващ документ Т5. Това е митнически документ,който би следвало да придружава стокат и да е издаден от износителя й. Но поради незнание на митническите процедури за липсата му сред придружаващите документи и забавяне на ТИРа бяхме обвинени аз и колегата ми.Обясних ситуацията и че съм направила всичко възможно да се задейства процедурата по предвижването на камиона,но така или иначе ефект нямаше.
На 14.04. и двамата получихме заповед за Дисциплинарно наказание в която се цитираше чл.188т.2 и 187.т3 – т.е Предупреждение за уволнение . В заповедта освен цитираните членове и името ми няма нищо друго,т.е не е описано на какво основание ми се налага това наказание.Тъй като атмосферата в която работя е стигнала до нетърпимост и нееднократно ми се е търсела отговорност поради грешки за които аз нямам никаква вина ,нито отговорност като длъжностна характеристика , реших ,че най-добре е да напусна фирмата и на следващия ден подадох молба за напускане, което направи и колегата ми.
В момента съм в болнични , ще бъда на работа на 22.04. Днес обаче се обадих в предприятието за да разбера каква е резолюцията на молбата ми за напускане и бях неприятно изненадана от отговора на Завеждащия личен състав, че ще бъда освободена считано то 22.04 тъй като резолюцията на молбата ми за напускане гласи “Във връзка със Заповед 32( Заповедта на наказание по чл.188т.2,която ни бе връчена) и за несправяне с работата да се уволни дисциплинарно . Молбата на колегата ми е удовлетворена и ще бъде освободен с 1месечно предизвестие.
Според мен цялата тази процедура ми се вижда не съвсем в ред тъй като за Дисциплинарно уволнение би трябвало да имам такава Заповед,а не да ми се пише като резолюция на молбата за напускане,след като вече ми е била връчена Заповед с наказание Предупреждение за уволнение и то 1 ден преди това. Моля вас като специалисти да ми обясните какво мога да направя в случая,тъй като считам,че молбата ми за напсукане не е осниванеи да бъда дисциплинарно уволнена.Забравих да напиша,че имам и малко дете на 2 години и 3 месеца .Работя на постоянен трудов договор.Живея в Сливен,в случай,че можете да ми препоръчате Ваш колега занимаващ се с трудово право .Благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за напускане с резолюция "Да се уволни дисциплина
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
от Роси Габрово
Според чл. 189, ал. 2 от КТ - За едно и също нарушение на трудовата дисциплина може да се наложи само едно дисциплинарно наказание.
В случаите по чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ /Работодателят прекратява трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен/ работодателят може да уволни САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ НА ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст - чл. 333, ал. 1, т. 1.
Във Вашия случай Вие се ползвате от Закрила при уволнение.
Съвет от мен - можете да се обърнете към Регионалната структура на КНСБ във Вашия град за консултация - напълно безплатно, също да Ви насочат към адвокат или сама да си потърсите такъв.
В правото си сте да сигнализирате Инспекцията по труда за нарушение в трудовото законодателство.[/u][/b]
В случаите по чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ /Работодателят прекратява трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен/ работодателят може да уволни САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ НА ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст - чл. 333, ал. 1, т. 1.
Във Вашия случай Вие се ползвате от Закрила при уволнение.
Съвет от мен - можете да се обърнете към Регионалната структура на КНСБ във Вашия град за консултация - напълно безплатно, също да Ви насочат към адвокат или сама да си потърсите такъв.
В правото си сте да сигнализирате Инспекцията по труда за нарушение в трудовото законодателство.[/u][/b]
- rosi_gb
- Младши потребител
Сърдечно благодаря! В описаните случаи в този форум ,намерих същите отговори. Направи ми впечатление,че в случая се нарушава чл.189 т.к. в два последователни дни ми се връчва Заповед за дисциплинарно наказание по чл.188 т.2 и съответно искат да приложат 188 т.3 при напускането.Освен това разбирам и че не е спазена съответната процедура при желание за дисциплинарно уволнение.
Никак не бих желала да стигам до съд и се надявам работодателят ми да прояви благоразумие. Днес ще отида в Инспекцията по труда,благодаря за насоката!
Бъдете здрава!
Никак не бих желала да стигам до съд и се надявам работодателят ми да прояви благоразумие. Днес ще отида в Инспекцията по труда,благодаря за насоката!
Бъдете здрава!
- ivanovaM
- Нов потребител
Така както сте описали случая още първата заповед за наказание може да бъде отменена от съда. Достатъчно е да не спазено кое да е от услоеията.
Кодекс на труда:
Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание
Чл. 193. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.
Заповед за дисциплинарно наказание
Чл. 195. (1) Дисциплинарното наказание се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението, и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага
Кодекс на труда:
Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание
Чл. 193. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.
Заповед за дисциплинарно наказание
Чл. 195. (1) Дисциплинарното наказание се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението, и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага
-
tati_go - Потребител
Кодекс на труда
Критерии за определяне и еднократност на дисциплинарното наказание
Чл. 189. (1) (Ал. 1 отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя.
(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За едно и също нарушение на трудовата дисциплина може да се наложи само едно дисциплинарно наказание.
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст
--------------------------------------------------
Ако ви уволни дисциплинарно трябва да има разрешението на ИТ.
Съветвам ви след като ви връчи заповедта веднага в съда.
Критерии за определяне и еднократност на дисциплинарното наказание
Чл. 189. (1) (Ал. 1 отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя.
(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За едно и също нарушение на трудовата дисциплина може да се наложи само едно дисциплинарно наказание.
Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст
--------------------------------------------------
Ако ви уволни дисциплинарно трябва да има разрешението на ИТ.
Съветвам ви след като ви връчи заповедта веднага в съда.
- tania_gan
- Младши потребител
Благодаря на всички взели отношение по поставения от мен въпрос и дали ми съвет как да постъпя. Считано от днес трудовото ми правоотношение с работодателя е прекратено на основание чл.325 ал.1 както поисках. С един малък проблем ,който наистина не е толкова важен в момента и ще обсъдя допълнително с адвоката към който бях насочена.В частта за обещетение за неизползван стар платен отпуск(40 дни) съгласно чл.224(1) е записано НЕ,т.к. работодателката ми заявила,че на никой неизползвани отпуски не плащала.
Още веднъж благодаря ,бъдете здрави !
Още веднъж благодаря ,бъдете здрави !
- ivanovaM
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|