начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Измама от работодател!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Измама от работодател!!

Мнениеот bialkov » 08 Апр 2008, 10:30

Здравейте тъкмо се прибрах вкъщи и баща ми сподели с мен един проблем. Помагайте ако имате ОПИТ или съвет, защото с всеки може да се СЛУЧИ..... Работеше в голяма фирма, където в месеца рядко се прибираше за да се види с нас. В последствие напусна по законния начин и си намери друга нормална работа. Нямал е проблеми при самото напускане но заплатата за февруари и част от мартенската плюс неизползваната отпуска не са му платени и до сега!! С брат ми е ходил два-три пъти за да си получи заплатата след периода на напускане, в дни когато останалия персонал е получавал заплата но за бащата все пари "нямали"..... Последния път главната счетоводителка под предлог: "Да не се разкарва само а да се ПОДПИШЕ във ведомоста че е получил заплатата и че довечера след работа, щели да му я изпратят по колежка от счетоводството........ и той се хванал на тази ИЗМАМА щото е много съвестен. Парите със сигурност не само че никой няма да ги донесе но НЕ смятат въобще да му ги изплатят според мен.

П.С. Благодаря на всеки помогнал!! Всеизвестен е факта че главния счетоводител и работодателя са "дупе и гащи" Бащата е на години и тези пари не са му излишни.
bialkov
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 08 Апр 2008, 11:19

Съжалявам, но това е положението ... правото НЕ Е на страната на "спящите" ...
Подписал ли се е, че е получил пари - подписал се е!

От къде да сме сигурни, че не ги е получил и сега иска да си ги вземе още веднъж!
(това последното е по-скоро гледна точка на НЕЗАВИСИМ наблюдател - съд ;) а там се работи с ДОКАЗАТЕЛСТВА, а не с ТВЪРДЕНИЯ)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bialkov » 08 Апр 2008, 11:38

Много гледахме за телефонните измами в Пловдив. Има ги от две години да не казвам и повече, в последствие се появиха и в страната. Работят добре и въпреки многото предавания по ТЕЛЕВИЗИЯТА продължава да се увеличава броя на измамените...... Нека това не е критерий. Аз съм тома неверни но пак ще кажа нашите РОДИТЕЛИ НЕ са като нас(или поне не всички) и НЕ са застраховани от измами. Всеки знае че възрастния човек по лесно може да се "обработи" Нека подходим тактично по въпроса.

Преди малко говорих с един приятел той каза че има начин но е бавен, но не и Невъзможен. Дали защо сумата е трицифрена(а той играе яко нависоко) не му се занимава незнам. Бащата твърдо е решен да си получи парите дори и ако трябвало да минава хипнози, детектор, да се проверяват камерите, да застава пред съд и т.н. Надявам се да чуя и други компетентни МНЕНИЯ и КОМЕНТАРИ.
bialkov
Нов потребител

Мнениеот bialkov » 08 Апр 2008, 12:33

"commander" благодаря за отговорите!! И както написах.... Надявам се да чуя и други компетентни МНЕНИЯ и КОМЕНТАРИ

Сигурен съм, че и ти(Вие) ако скачаш само на високото и постоянно пътуваш за чужбина да се занимаваш с дела и стандартна ти е много висок и за теб НЯМА да има невъзможен изход. Особенно ако сумата е неколко цифрена в евро а не в посочения от мен ПРОБЛЕМ- трицифрена в лева :wink:

Относно "Хайде, хващайте приятеля си под ръка и започвайте да действате!" ще ти кажа че с удоволствие ако имах бих ти предложил един негов хонорар за да разрешиш проблема за който питам. И тогава и за теб едва ли щеше да има невъзможен сполучлив край :D

П.С. Моля не "перифразирайте" по какъвто и да е начин написаното от мен. Ако някой има ОБЕКТИВНА идея за ИЗХОД от подобна или същата ситуация ще се радвам да сподели.
Последна промяна bialkov на 08 Апр 2008, 12:50, променена общо 1 път
bialkov
Нов потребител

Мнениеот bialkov » 08 Апр 2008, 12:52

commander написа:[quote="bialkov" ] .... И тогава и за теб едва ли щеше да има невъзможен сполучлив край :D

Блаженни са верующите ... :wink: :D :D :D :D :D :D :D[/quote]

Моля Ви не ми е до чат :D Както казах аз съм ТОМА НЕВЕРНИ, но НИКОЙ НЕ е ЗАСТРАХОВАН от ИЗМАМА!!
bialkov
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 08 Апр 2008, 12:54

:D Големи сладури сте ей ...
Добре сега значи имате 3 мнения - едно от приятеля Ви (възможно е да се получат парите) и две от тук (не е възможно) ...
Аз мисля, че друго, различаващо се мнения няма да получите, освен ДА или НЕ ... статистика ли ще си правите :D
Още повече след като явно не искате да "повярвате", че НЕ е верният отговор ... за какво са Ви други мнения ... :roll:
... и да се получи крайна бройка 50 "да" и 100 "не" ... Вие пак ще си вярвате, че сте прав :)

П.П.: на теория може и да може да се направи нещо ... на практика - НЕ може ... щом Ви е трудно да проумеете ... действайте никой не Ви забранява ... питате ни за мнение - казваме Ви ... това, че някой е на обратното мнение си е негов проблем ... в крайна сметка си е Ваша работа кой ще слушате ...
САМО НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА НИ УБЕЖДАВАТЕ, ЧЕ ГРЕШИМ - НАЛИ ;)

П.П.: НЕвъзможни неща няма ;) ... това си е така ... но в случая казваме, че е невъзможно, защото вероятността е 0,00001 % ;) КАПИШ?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bialkov » 08 Апр 2008, 13:43

inspectora написа::D Големи сладури сте ей ...
Добре сега значи имате 3 мнения - едно от приятеля Ви (възможно е да се получат парите) и две от тук (не е възможно) ...
Аз мисля, че друго, различаващо се мнения няма да получите, освен ДА или НЕ ... статистика ли ще си правите :D
Още повече след като явно не искате да "повярвате", че НЕ е верният отговор ... за какво са Ви други мнения ... :roll:
... и да се получи крайна бройка 50 "да" и 100 "не" ... Вие пак ще си вярвате, че сте прав :)

П.П.: на теория може и да може да се направи нещо ... на практика - НЕ може ... щом Ви е трудно да проумеете ... действайте никой не Ви забранява ... питате ни за мнение - казваме Ви ... това, че някой е на обратното мнение си е негов проблем ... в крайна сметка си е Ваша работа кой ще слушате ...
САМО НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА НИ УБЕЖДАВАТЕ, ЧЕ ГРЕШИМ - НАЛИ ;)

П.П.: НЕвъзможни неща няма ;) ... това си е така ... но в случая казваме, че е невъзможно, защото вероятността е 0,00001 % ;) КАПИШ?

Съгласен съм за голяма част от написаното. На теория е едно. На практика е друго. Освен това винаги има изключения(първи път).... Ще послушам отговора от начинанието с което съм решил да се заема лично. Вярвам на родителите ми- не страдат от склероза и не са решили да си изкарват прехраната с измама. Това не е единствен случай преди много време бях чел нещо подобно но сега се ровя и не намирам темата на момчето за това как са се развили действията по-нататък.

П.С. "САМО НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА НИ УБЕЖДАВАТЕ, ЧЕ ГРЕШИМ - НАЛИ ;)" Съгласен съм но не е хубаво и ако човек си вярва прекалено много :wink: Ако има БЕЗГРЕШНИ хора ще се радвам да им бъда ПРИЯТЕЛ, защото и аз съм съвестен гражданин. От тук нататък ще чета само коментарите и съветите(ако има такива) и на по късен етап ще пиша ако има някакво развитие от действията с които се заех.
bialkov
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 08 Апр 2008, 17:11

bialkov написа:.....Освен това винаги има изключения(първи път)....

За това никой не спори ... просто "предполагам" каква е фактическата обстановка в случая ... - счетоводителят и баща Ви насаме - дума на дума + :!: подпис за получена сума ;)
(ако не се е случило така ... може и да има някакъв шанс ;) - макар, че пак се съмнявам...)
Преди години играех футбол и треньорът се шегуваше, че всякакви нарушения са позволени, стига да не види съдията ... ;)

bialkov написа:....Съгласен съм но не е хубаво и ако човек си вярва прекалено много :wink: Ако има БЕЗГРЕШНИ хора ще се радвам да им бъда ПРИЯТЕЛ, защото и аз съм съвестен гражданин....

Безгрешни хора няма ... но на основание факт Х + факт У винаги ще се даде = резултат Z ... (почти като в математиката ;) 2+2 винаги ще е 4)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 08 Апр 2008, 20:33

И аз да го кажа като счетоводител... ако не "върви" честната дума... с нормалното право ще ви е кажи речи невъзможно. Ще е вашата дума, срещу тяхната, но при тях има и подпис...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Mushroom » 13 Апр 2008, 01:29

аз хич не разбирам, студент съм втори курс - далеч съм от титлата адвокат колкото магаре от космоса :) , но в случая няма ли да действа принцип, който е мн подобен на този, упоменат в чл. 109. на ЗЗД - Задължението се смята погасено, ако частният документ за него се намира у длъжника, освен ако се докаже, че не му е върнат доброволно.
В случая задължението на работодателя не се ли смята за погасено, при все че подписа е налице в счетоводната книга ... ?
Mushroom
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 14 Апр 2008, 14:41

Mushroom написа:аз хич не разбирам, студент съм втори курс - далеч съм от титлата адвокат колкото магаре от космоса :) , но в случая няма ли да действа принцип, който е мн подобен на този, упоменат в чл. 109. на ЗЗД - Задължението се смята погасено, ако частният документ за него се намира у длъжника, освен ако се докаже, че не му е върнат доброволно.
В случая задължението на работодателя не се ли смята за погасено, при все че подписа е налице в счетоводната книга ... ?

Браво колега! Добре сте се насочил ;)
За това му говорим на човека ... само че ако му кажем 109 ЗЗД ще разберете Вие за какво иде реч ... (не и човека :) )

Въпреки че в КТ си има и конкретен текст ... но това е принципа ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот likes » 14 Апр 2008, 20:11

Много се извинявам, но спред мен, относно коментарите за "измамите в Пловдив" смятам, че глупостта следва да се наказва.
В случая с баща Ви мога единствено да Ви кажа, че трябва си съберете документите и заедно с него да отидете при адвокат.
П.С. Защо хората не се научат, че преди да си слагат подписа трябва да питат някой компетентен?!! Защо когато започнат да кашлят си мислят, че ще умрат и бягат до поликлиниката, а когато става дума за "някакви си документи" мислят, че знаят всичко???

Мнениеот rosi_i » 15 Апр 2008, 08:08

Аз затова съветвам клиентите си, ако имат вземания от бивш работодател, да посочват банкова сметка за превод, за да избегнат подобни усложнения. За Вас обаче подобен съвет е късен, а доказването на тезата Ви - изключително трудно.
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 15 Апр 2008, 09:28

Колега commander, прав сте - излишно мислим по темата на човека, но при мен май се е обадила старата любов - трудово право :) Преди години спрях да го практикувам и една от причините за това беше констатацията ми, че нуждаещите се от защита на трудовите права категорично и недвусмислено не желаеха те да бъдат защитени навреме, а се разтичваха и пропищяваха, когато вече колата се е обърнала. На всичко отгоре настояваха да намериш телето под вола, когато можехме да го намерим под кравата, където му е мястото, в съответния момент.
rosi_i
Потребител

Мнениеот inspectora » 15 Апр 2008, 10:00

rosi_i написа:Колега commander, прав сте - излишно мислим по темата на човека, но при мен май се е обадила старата любов - трудово право :) Преди години спрях да го практикувам и една от причините за това беше констатацията ми, че нуждаещите се от защита на трудовите права категорично и недвусмислено не желаеха те да бъдат защитени навреме, а се разтичваха и пропищяваха, когато вече колата се е обърнала. На всичко отгоре настояваха да намериш телето под вола, когато можехме да го намерим под кравата, където му е мястото, в съответния момент.

То да бше само с трудовите така ... :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rosi_i » 15 Апр 2008, 15:37

Така е, не споря, но ми се струва, че в областта на трудовото право явлението е по-масово, защото хората се чувстват зависими в прекия смисъл от работодателя си и докато трае трудовото правоотношение избягват спорове в каквато и да било форма. После пък станало късно и ...
rosi_i
Потребител

Назад към Трудово право