начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Интересен въпрос за трудов договор със изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Интересен въпрос за трудов договор със изпитване

Мнениеот wizardone » 09 Апр 2008, 18:25

Здравейте,
след кратка консултация с гугъл разбрах, че тук е мястото, в което мога да получа отговор на въпроса си.
Имам сключен трудов договор с изпитателен срок 3 месеца. Въпросният е сключен в полза на работодателят. Договорът изтича в средата на май, но аз бих искал да се изнеса оттам и да постъпя на нова работа от 24 април да речем. Работодателят няма да ме пусне по всеобщо съгласие преди края на изпитателния срок, едномесечното предизвестие също не върши работа в случая, най-много да спечеля 2-3 дни.
Прочетох доста такива теми, но не можах да си отговоря на няколко въпроса, по които имаше разнородни мнения:
1.Мога ли да си взема отпуск(неплатен, платен) от 20 април и да постъпя на новата си работа, а в това време изпитателният срок да изтече. Иначе казано-при отсъствието ми ще се удължи ли изпитателният срок?
2. В трудовия кодекс има опция за прекратяване на договора при редовно студентско обучение. Аз съм редовен студент и в момента, има ли начин да изкопча нещо и оттук?
3. Изобщо искам да изнамеря начин да се махна оттам, ако си тръгна на 23 април знам, че дължа на работодателят си брутното възнаграждение. Но в случая говорим за по-малко от месечното възнаграждение, нали така?
4. В договора ми пише, че основното ми възнаграждение е 230 лева, а в действителност аз получавам доста повече. Ако се стигне до точка 3., коя сума ще трябва да заплатя-написаната в договора или действителната?Това е някакъв краен вариант за мен, не бих искал да се стига дотам, но...
Благодаря предварително на отзовалите се!
wizardone
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 10 Апр 2008, 13:30

На първо място трябва да сте на ясно, че договор със срок на изпитване не означава автоматично срочен договор, напротив ако няма други уговорки и в договора е посочен само чл. 70 от КТ това означава, че сте сключили безсрочен договор с клауза за изпитване. Така че въпросните три месеца са ви само срока за изпитване а не срока на договора. Уточнението е важно, защото има значение за начините за прекратяване на съответния договор. Ако договора е безсрочен, наистина предизвестието е 30 дни ако не сте уговорили друго. Разбира се може и да не го спазите, но ще дължите обезщетение в размер на брутното ви възнаграждение съответно на неспазената част. Подчертавам брутното ви възнаграждение, което е различно от посочената основно заплата в договора (включва и други плащания с постоянен характер). Става въпрос за официални плащания, а не за това което получавате евентуално на "черна каса".
В отпуск разбира се можете да излезете, както в платен така и в неплатен, но ако е съгласен работодателя ви. И определено това ще удължи срока на изпитване, което не променя нещата общо взето за вас с оглед на това, което искате да постигнете, тъй като удължаването на срока за изпитване като се има предвид разграничението което посочих в началото само ще даде възможност на работодателя ви да използва клаузата в своя полза да ви освободи без предизвести в по-дълъг период.
Във вашия случай добър вариант ще е ако успеете да убедите работодателя ви да ви даде отпуск (какъвто и да е) без разбира се да казвате за какво ви е този отпуск. След като ви е разрешен такъв (по възможност отпускът да е за цял месец), можете да отправите предизвестие, както и да започнете работа при новия си работодател. С изтичане на предизвестието договорът ви ще се прекрати и ще можете да продължите работа при новия си работодател.
rumi_r
Потребител

Мнениеот plamen2 » 10 Апр 2008, 14:21

Съгласен съм с колежката Руми от Русе.Изчерпателно ви е отговорила на вашите въпроси.Говорете с вашия работодател ,че не желаете вече да изпълнявате възложената ви работа и да ви освободи от нея.Наистина можете да си вземете отпуск ,но ако желаете да си вземете платен отпуск то за тези 3 месеца на вас ви се полагат само 5 дни.А относно питането ви в т.2 мога да ви отговоря следното:
Чл.327 т.6 от Кодекса на труда се прилага когато вие сте постъпили някъде на работа и ви приемат за редовен студент в някое учебно заведение.Във вашия случай този член е не приложим ,тъй като вие сте започнали работа и сте редовен студент.Пожелавам ви успех
plamen2
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 10 Апр 2008, 15:54

Пускате си предизвестието :arrow: на 24 прекратявате договора и плащате 120 лева и си бягате на др. табота ;)
Все пак посъветвайте се с адвокат да Ви оформи нещата ;) да не се окажете на 27 уволнен дисциплинарно :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rosi_i » 10 Апр 2008, 21:49

Солидарна съм с дадения Ви съвет от инспектора и поради още няколко съображения, освен изчерпателно посочените от колегите - имайте предвид, че независимо че сте в отпуск(ако постигнете съгласие с работодателя за ползването му), Вие ще започнете работа при друг работодател, а е възможно да имате ограничение за това по сегашния трудов договор. Освен това вторият ви трудов договор на практика също ще бъде основен (ако не го оформите като договор за допълнителен труд при друг работодател, в случай че нямате ограничение за това) и същият ще следва да се регистрира в НАП преди да започнете да започнете реално изпълнение, което води до допълнителни усложнения - наличието на 2 основни регистрирани трудови договора със съответните права по всеки от тях - зачитане на трудов и осигурителен стаж и т.н. Не мисля, че си струва всички изброени усложнения, заради дължимостта на обезщетението за неспазено предизвестие.
rosi_i
Потребител

Назад към Трудово право