- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Води ли се за стаж труда положен по "Граждански договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Води ли се за стаж труда положен по "Граждански договор
Признава ли се за стаж труда положен по т.нар. "Граждански договор"за длъжността търговски -помощник? Доколкото знам тези договори не са по КТ и не се попълва трудова книжка за този труд.
- kaizersoze5412
- Младши потребител
Доколкото знам тези договори не са по КТ и не се попълва трудова книжка за този труд.
Май сам/а си отговорихте.
Следователно стажът ви не е трудов по смисъла на КТ и точно това е целта да се сключват граждански договори.Както и относно осирутелната тежест,работното време и т.н.Т.е. все индикации,които са характерни за трудовия договор.
- punisher
- Потребител
Не се признава за трудов стаж , но се признава осигурителен стаж - изчислява се в дни и часове от месеца . Не се попъпва трудова книжка, но се попълва осигурителна.
Вас кой стаж ви интересува- трудовият или осигурителният. За пенсия се взема предвид осигурителния стаж.
Вас кой стаж ви интересува- трудовият или осигурителният. За пенсия се взема предвид осигурителния стаж.
- tany_ivanova
- Потребител
tany_ivanova написа:Не се признава за трудов стаж , но се признава осигурителен стаж - изчислява се в дни и часове от месеца . Не се попъпва трудова книжка, но се попълва осигурителна.
Да се намеся и аз. Досега съм имала няколко граждански договора - водила съм курсове и съм взимала лекторски часове на хонорар, както и граждански договор за изпълнение на определена поръчка. Никой не ми е попълвал осигурителна книжка, дори не знам как изглежда. Бихте ли я описали и откъде да си я набавя, защото и сега продължавам да работя така. Взема ли се предвид при изчисляване на болнични?
- Stiliana_Marinova
- Нов потребител
Stiliana_Marinova написа:
Досега съм имала няколко граждански договора - водила съм курсове и съм взимала лекторски часове на хонорар, както и граждански договор за изпълнение на определена поръчка. Никой не ми е попълвал осигурителна книжка, дори не знам как изглежда. Бихте ли я описали и откъде да си я набавя, защото и сега продължавам да работя така. Взема ли се предвид при изчисляване на болнични?
Граждански договор може да се сключи както с лице, което има статут на самоосигуряващо се, така и с лице, което няма такъв статут.
Във втория случай осигурителната тежест се разпределя между възложител и изпълнител в съотношение 60/40. Възложителят е длъжен:
1/ да издаде Сметка за изплатени суми, в която отразява: облагаемата част от възнаграждението след приспадане на нормативно-признатите разходи (25%), частта от осигурителните вноски, която е за сметка на осигуреното лице, удържания подоходен данък (10%) и изплатената чиста сума;
2/ да преведе по сметките на НАП дължимите осигурителни вноски (включително частта, която е за негова сметка) и удържания данък;
3/ да подаде Декларация обр. 1 ( персонална ) и Декларация обр. 6 ( обща за предприятието ) в ТД на НАП.
Ако възложителят / възложителите са изпълнявали добросъвестно тези свои задължения всеки месец, в който са ви изплащали хонорари, включвате получените суми в съответното приложение на Годишната си данъчна декларация и прилагате служебни бележки, издадени от възложителите. С копие от ГДД отивате в ТП на НОИ, където след проверка в Персоналния регистър и при коректно подадени данни от възложителите с Декл. 1, Ви заверяват осигурителния доход / стаж.
Ако не сте осигурена на друго основание, осигурителен стаж се признава само в случай, че получените хонорари за месеца са по-големи или равни на МРЗ.
Ако имате осигурителен стаж на друго основание, то получените хонорари увеличават осигурителния Ви доход за месеца, дори когато са по-малки от МРЗ.
Осигурителните книжки се издават от НОИ по Ваше писмено искане.
Така завереният осигурителен доход не се включва в базата за изчисляване на обезщетенията по болест, тъй като при този вид договори осигуряването обхваща само фонд "Пенсии" и Здравно осигуряване, но не и фонд "Общо заболяване и майчинство".
Забележка: ако възложителят не е превел дължимите осигурителни вноски, но ги е декларирал като дължими, осигурителните Ви права не се нарушават.
- 7777777
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|