Здравейте! Имам нужда от съвет. През Февруари съпругът ми напусна фирмата, в която работеше, след изтеклия срок на предизвестието. Когато дойде време да му преведат парите - няма и няма. Изчака няколко дни и се обади. Счетоводителката му отговорила, че има устна заповед от управителя да му бъдат спряни всички преводи. Причината била, че от фирмата са го изпращали на курс по Английски език и мъжът ми трябва да си го заплати, защото е напуснал. Прегледахме отново договора и там изрично пише, че за ако работодателят го е обучавал , за да има претенции към работника, то това трябва да бъде включено в анекс към договора. Няма такъв анекс и съпругът ми не е подписвал нищо, нито преди курса, нито след като е започнал. При поредното ходене във фирмата, счетоводителката му е подала някаква декларация, в която пише, че мъжът ми е съгласен да му бъдат удържани 260 лв. Това била цената на курса без ДДС. Съпругът ми съответно отказал. Направил консултация с юристконсулта на фирмата и той му отговорил, че е по-добре да се разберат с управителя, защото, ако се отнесе до съд, делото може се проточи с години. И така започна едно търсене на управителя. Или го няма, или бил в провинцията. Онзи ден мъжът ми се обади на секретарката му, изчака и след това се оказа, че управителя не желае да разговаря с него. Вчера отиде във фирмата, но отново му е било отказано, защото управителят нямало какво да му каже. Посъветвайте ме как да постъпим. Фирмата е голяма и известна, не е в някое квартално гаражче. Въобще не сме очаквали подобно нещо. Мъжът ми всъщност откакто е напуснал, не е разговарял с никого от ръководството, защото се крият. Дължат му цялата заплата за Януари и за една седмица от Февруари (бяха му разрешили даже 5 дни платен отпуск, който имал до момента и си го взе първите дни на Февруари). Да не говорим, че им даваха и ваучери за храна на стойност 40 лв, които също не получи, но за тях даже не се е и разправял. Моля посъветвайте ме как да постъпим и кои закони ни пазят от некоректни работодатели. Има ли смисъл да се завежда дело, при положение, че управителят няма да се явява и ще удължава процеса?
П.П Курсът по Английски език е само за едно най-обикновено първо ниво и сертификатът, който му издадоха е направо смешен. Пиша го, за да не останете с впечатление, че са го обучавали на кой знае какво.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работодател не изплаща стара заплата след напускане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
това че управителят нямало да се явява на делото не е причина делото да се отлага стига ответника да е редовно призован. Като не става с добро, ги съдете, може да се поуплашат. Това че са голяма фирма е без значение, когато става дума за пари все гледа да се направи на "ни чул, ни видял".
- barri
- Потребител
Благодаря, че откликнахте! Бихте ли ми препоръчали адвокати, занимаващи се с трудови спорове (разбира се, ако не противоречи на правилата на форума)?
И колко бързо трябва да се задействат нещата? Притеснявам се да не изпуснем някой срок. Да не би след определено време вече да не може да се заведе дело.
Извинявайте за тъпите въпроси, но за първи път ми се налага да търся адвокат.
И колко бързо трябва да се задействат нещата? Притеснявам се да не изпуснем някой срок. Да не би след определено време вече да не може да се заведе дело.
- Stiliana_Marinova
- Нов потребител
Stiliana_Marinova написа:Благодаря, че откликнахте! Бихте ли ми препоръчали адвокати, занимаващи се с трудови спорове (разбира се, ако не противоречи на правилата на форума)?
Здравейте,
Бихте ли посочили от кой град сте, за да Ви насочим към колеги ако имаме възможност.
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Здравейте,
Аз бих Ви препоръчал колегата Светослав Тончев - тел. 0898246327. Той е ерудиран юрист с богат опит в областта на Трудовото право и според мен има знанията и уменията да Ви помогне. Независимо от това изборът си остава за Вас.
УСПЕХ !
Аз бих Ви препоръчал колегата Светослав Тончев - тел. 0898246327. Той е ерудиран юрист с богат опит в областта на Трудовото право и според мен има знанията и уменията да Ви помогне. Независимо от това изборът си остава за Вас.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Опитайте да се обърнете с писменна жалба до инспекцията по труда. Съставят актове и налагат много хубави глоби.
-
tati_go - Потребител
tati_go написа:Опитайте да се обърнете с писменна жалба до инспекцията по труда. Съставят актове и налагат много хубави глоби.
Посъветвах се и утре ще пуснем жалба. Казаха, че ще ни отговорят в едномесечен срок.
Благодаря на всички включили се! Ще пиша развръзката.
- Stiliana_Marinova
- Нов потребител
Работодател не изплаща стара заплата след напускане
След жалба, Инспекцията по труда разпореди парите на мъжа ми да бъдат изплатени. Открити са и други нарушения и е наложена глоба.
Само че, когато съпругът ми отиде, за да си вземе парите отново започна размотаване. Трябвало управителят да разреши плащането. Най-накрая днес той разрешил, но при условие, че бъдат удържани парите за курса по английски. Тъй като няма законен начин да бъдат удържани отново искат съпругът ми да се разпише , че е взел пълната сума, а те да му изплатят само част от нея. И отново нищо. На всичкото отгоре счетоводителката е казала, че ако в срок от 10 дни след получаване на писмото покана да се яви във фирмата, той не се яви - губи парите! Е изчетох какви ли не закони и разпоредби и не открих такъв срок.
Питам:
1. Има ли наистина такъв срок и къде да търся информация?
2. Как може да се докаже, че фирмата не си изпълнява задължението, при положение, че те са съгласни да изплатят парите. Няма как да се докаже, че го карат да се разпише на друга сума.
Само че, когато съпругът ми отиде, за да си вземе парите отново започна размотаване. Трябвало управителят да разреши плащането. Най-накрая днес той разрешил, но при условие, че бъдат удържани парите за курса по английски. Тъй като няма законен начин да бъдат удържани отново искат съпругът ми да се разпише , че е взел пълната сума, а те да му изплатят само част от нея. И отново нищо. На всичкото отгоре счетоводителката е казала, че ако в срок от 10 дни след получаване на писмото покана да се яви във фирмата, той не се яви - губи парите! Е изчетох какви ли не закони и разпоредби и не открих такъв срок.
Питам:
1. Има ли наистина такъв срок и къде да търся информация?
2. Как може да се докаже, че фирмата не си изпълнява задължението, при положение, че те са съгласни да изплатят парите. Няма как да се докаже, че го карат да се разпише на друга сума.
- Stiliana_Marinova
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|