начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Спешно за един конкурс

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно за един конкурс

Мнениеот DIDA975 » 31 Мар 2008, 13:37

При подаване на документи за участие в конкурс,необходимо ли е да се представят ксерокопия от граждански договори,ако изрично не е поискано това и стажа по граждански договор зачита ли се за професионален? За длъжността за която кандитатствам/мед.сестра съм/ съм представила копие от трудова книжка,от където е видно,че работя по трудов договор като такава от 1.02.2008г. Мотивите за отказ са че имам прекъсване от 5год. за минал период. За този минал период аз имам граждански договор -работила съм като мед.сестра,който не се вписва в трудовата книжка. Имам ли право на възражение?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот dimist » 31 Мар 2008, 14:35

Ако сте работили по договор, различен от трудовоправно отношение, сте била длъжна да се осигурявате - за ваша сметка или за сметка на възложителя по договора. Ако сте го правили, представете осигурителна книжка. Ако не сте го правили - първо сте в нарушение на осигурителното законодателство, второ, което ви вълнува - ще ви е трудно да докажете професионален стаж, и на практика ще трябва да възстановявате права.Не ви съветвам да представяте т.н. граждански договори . както разбирам става дума за конкурс , и това дали имате право на възражение зависи от регламента му, който не ми е известен. А и има опасност някой да се заяде и препрати представените от вас договори в НОИ, ако ревизията установи, че 5 години сте работили , а не сте се осигурявали, сумата ще е кошмарна за медицинска сестра.
dimist
Потребител

Re: Спешно за един конкурс

Мнениеот inspectora » 31 Мар 2008, 14:40

DIDA975 написа:Имам ли право на възражение?

Право на възражение имате ... :)
Друг е въпросът дали имате основание ...
А това второто няма как да се разбере без да се разгледа подробно конкурсната документация, а също и вашата ... ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DIDA975 » 31 Мар 2008, 15:01

Гражданският ми договор е за периода септември-ноември 2007год. Аз трябва да си платя осигуровките по него и да го представя в НОИ и данъчното до 30.04.2008г. -така ли е или не? Така поне ми каза нашата счетоводителка. Въпросът ми е зачита ли се този стаж за професионален?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 31 Мар 2008, 15:06

DIDA975 написа:Гражданският ми договор е за периода септември-ноември 2007год. Аз трябва да си платя осигуровките по него и да го представя в НОИ и данъчното до 30.04.2008г. -така ли е или не?

така е

Въпросът ми е зачита ли се този стаж за професионален?

сега последно какъв е въпроса - дали имате право да възразявате, или дали Ви се зачита стажа?

:)

inspectora
Активен потребител

Мнениеот DIDA975 » 31 Мар 2008, 15:19

Благодаря за отговорите. Всъщност ме вълнуват и двата въпроса. Господина,който ми даде писмото с отказа за допускане до конкурс ми каза,че той е председател на комисията за разглеждане на документите за допускане до конкурс и да напиша възражение становището му ще бъде същото. Можел да ми даде съвет какво да направя,ако бил в частната си практика?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот DIDA975 » 03 Апр 2008, 11:20

Направих възражение и представих копие от гражданският договор.Въпросът ми е той сам по себе си удостоверява ли професионален /не трудов/ стаж?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот rts » 03 Апр 2008, 15:19

Гражданският договор сам по себе си не установява никакъв стаж. Осигурителния и трудовия стаж по такъв договор се установяват с ОСИГУРИТЕЛНА КНИЖКА, заверена от НОИ. За стаж, положен през 2007г. осигурителните книжки се заверяват след като сте си подали годишната данъчна декларация за 2007г. и подадете специално искане пред НОИ за заверка.
Отделно от горното: на мен лично не ми е ясно как може да се упражнява професионална дейност като медицинска сестра по граждански договор, защото естеството на работата изисква работно място и работно време, т.е. трудов договор.
rts
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 04 Апр 2008, 11:02

rts написа:Отделно от горното: на мен лично не ми е ясно как може да се упражнява професионална дейност като медицинска сестра по граждански договор, защото естеството на работата изисква работно място и работно време, т.е. трудов договор.

И аз това се чудех... :) не ми е известно това да е свободна професия... но не съм "навътре" в нещата и може да има нещо ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DIDA975 » 04 Апр 2008, 11:57

Обадих се в МЗ дирекция Национална здравна политика и от там ми казаха,че трябва да им изпратия копия от лична карта,диплома,трудова книжка и граждански договор и ще ми бъде признат стаж по специалността.Това вече значи ли, че гражданският договор удостоверява професионален стаж?
DIDA975
Нов потребител

Мнениеот rts » 08 Апр 2008, 14:01

Ами питайте МЗ.
rts
Активен потребител

Назад към Трудово право