начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Закрила на бреманна по време на договор със срок за изпитва

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закрила на бреманна по време на договор със срок за изпитва

Мнениеот ivkata_80 » 01 Апр 2008, 17:53

Здравейте съпругата ми започна нова работа и както и може да се очаква договора е с 6 месечен срок за изпитване в полза на работодателя. За наша радост забременя. Не сме сигурни как ще реагира работодателя. Сега съм в мат ,колкото и да чета защитата по 333 ал. 5 и всичките и хипотези не съм сигурен. Моля ако някой има конкретна идея дя я сподели. Разсъжденията ми се объркват относно това чв при безсрочни договори всичко е ясно, но при договор със срок за изпитване , при който в самият кодекс пише че в полза на когото е не дължи предизвестие и едва ли не мотивиране какво става? благодаря
ivkata_80
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 01 Апр 2008, 17:58

Точно каквото си мислите става! Съжалявам...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ivkata_80 » 01 Апр 2008, 18:02

добре, но след като изрично е изброено в кои случаи защитата отпада не е ли логично да се включи и договора с изпитателен срок или е поредното недоглеждане на законодателя
ivkata_80
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 02 Апр 2008, 11:19

Няма как съпругата Ви да остане на работа, само защото е бременна. Па-скоро , работодателят ще прекрати договора по тази причина. Затоав моят съвет е , не уведомявайте за бремеността в предприятието. Не вземайте и болнични,освен ако наистина не Ви се налага. Така само ще удължите изпитателния срок.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rts » 02 Апр 2008, 12:17

Договорът със срок за изпитване може да бъде както срочен, така и безсрочен. Ако изрично не е записано какъв е, се счита за безсрочен. При това положение (ако договорът е безсрочен), единственото, от което може да се опасява съпругата Ви, че ще й прекратят договора в изпитателния срок. Ако договора й бъде прекратен в изпитателния срок, то тя може да оспори уволнението пред съда (ако счита, че се е справяла с работата, но работодателят е прекратил договора, защото е разбрал, че е бременна). Не мога да Ви гарантирам изхода от делото, разбира се - зависи от много неща, които ще се случат тепърва.
Ако договорът е срочен със срок за изпитване и не бъде прекратен в изпитателния срок, работодателят може да го прекрати с изтичане на срока му и тогава нищо не можете да направите. Ако обаче договорът е срочен, но съпругата Ви работи 5 дни след срока със знанието и без противопоставянето на работодателя, договорът се превръща в безсрочен по силата на закона.
Нека съпругата Ви си работи спокойно, да си ползва болнични, ако й се налага (не рискувайте живота и здравето й и този на бебето) - не могат да й прекратят договора, защото ползва болнични или защото е бременна. Да крие бременността си 6 месеца не ми се вижда разумно, пък и ми се струва невъзможно.
rts
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 02 Апр 2008, 13:29

Естетствено ,че ако и се налага да ползва болнични ,ще ги ползва. Само искам да ги предпазя от съветите на някой, който ще и предложи да ползва болничен за да не и прекратят договора. Пак ще и го прекратят,независимо ,че е в болнични, а в противен случай ще се удължи времето на изпитателния срок.
Работодателят не дължи обяснение защо прекратява договора , когато е в негова полза, това да доказвате в съда ,че сте годен за работата ми се струва абсурдно.
Препоръката ми да не съобщавате на работодателят е точно заради това, че в повечето случаи те ще побързат да се освободят от бременната жена , още повече ,че имат облекчен ред за това.
А едва ли ще крие 6 месеца бремеността си, тя не започва днес работа, а вече си работи . :wink:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rts » 02 Апр 2008, 17:27

Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата. А за да се ползва от защитата на КТ поради бременност, ще трябва да уведоми работодателя си.
rts
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 02 Апр 2008, 17:43

rts написа:Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата.

Здравейте,

Напълно подкрепям казаното от колегата.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 17:51

Е хубаво де ... сега и да теоретизираме ... ами много лесно ще го докаже ... за поне 3 варианта се сещам ... човека пита как ще стоят на практика нещата ... т.е. не я "грее" защитата при уволняване ... и да "жали" после ... няма да стане ...

(сега говоря ако работодателят си знае как да формулира и оформи документите ...)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 02 Апр 2008, 18:21

Както съм казвал и друг път, положението в изпитателния срок е "аре бегай". Бременна , бременен, новороден ....все тая. Нека не залъгваме задалия въпроса с напразни надежди.
Karakochev
Потребител

Мнениеот sunrise » 03 Апр 2008, 07:36

rts написа:Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата. А за да се ползва от защитата на КТ поради бременност, ще трябва да уведоми работодателя си.

Дали ще уведоми работодателят си за бремеността или не , все едно. Прекратяването на договора в срока за изпитване не е посочен в основанията при които бременната жена се закриля.
А ако заведе дело, тя ще трябва да доказва годността си за работата , а не работодателят , че не е годна. Той дори по закон не дължи обяснение и мотивировка за да прекрати договора.Съмнявам се такова дело да успее , а едва ли целта на жената е да тръгне бременна да води дела.
Интересно обаче във Вашата хипотеза, ако договорът е със срок за изпитване в полза на работника и той реши да го прекрати, ще може ли работодателят да го оспори и като докаже в съда , че човека "става "за тази работа, да иска съдът да го задължи да се върне? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Апр 2008, 08:25

monteskio написа:
rts написа:Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата.

Здравейте,

Напълно подкрепям казаното от колегата.

УСПЕХ !

Това не е вярно.Не се споделя нито в теорията , нито в практиката.Съдът не може да навлиза в преценка на мотивите , защо страната която е имала право да прекрати ТД със срок на изпитване го е направила.В частност , след като работодателят е преценил , че този работник не е годен за работата , съдът не може да установи обратното в никаква хипотеза , тъй като единствено работодателя знае какво е най-добре за дейността си.Същото важи и за работника.Имах случай ,когато работник искаше да прекрати ТД със срок за изпитване , защото считаше ,че работата не отговаря на интереса му , а работодателят му не го пускаше , щото било неоснователно едно такова прекратяване , защото работника се справял отлично с работата си.Да ама няма такъв филм.Точно това е смисълът за ТД със срок за изпитване.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivkata_80 » 06 Апр 2008, 18:08

Благодаря на всички дали мнение относно питането ми. За жалост упасенията ми се потвърдиха според мнението на участващите във форума. Сега остава да чакаме и мнението на работодателя.
ivkata_80
Младши потребител

Мнениеот ivkata_80 » 28 Юли 2008, 09:12

Здравейте хора включвам се отново почти след 4 месеца за да ви съобщя, че упасенията ми се потвърдиха. Оказа се че дори и престижна фирма като KPMG / досега умишлено не споменавах името на работодателя / предпочита малцинствата да се множат, и те да ги издържат, с удръжките и данъците на служителите си, отколкото да са поне малко толерантни към раждаемоста на българките. Какво им става бе хора, нима тряба всички жени да правят само кариера и да раждат на 40 години, да имат 90 % проблемна бременност и болни деца ? Егати държавата как само с български мениджъри може да се опропасти и най- престижната фирма.
ivkata_80
Младши потребител

Назад към Трудово право