начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ВЯРНО ЛИ Е?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВЯРНО ЛИ Е?

Мнениеот kosi98 » 01 Апр 2008, 13:28

Днес ходих пак при адвоката си и ми се струва че той нещо е променил мнението си.Работодателя няма ведомост и не ми е давал заплата по нея а на ордери.По договор съм на минимална заплата до януари 200 лева а от януари 260 С работодателя имаме уговорка за 350 и прес това време май 2007- март2008 по ордери ми е давал различни суми по големи от посоченото в договора но и много по малки от него/примерно 40 лева/ Адвоката ми каза че съда ще му признае тези касови ордери и ще ги сумира и тъй като се получава сума близка до общата сума която е требвало да получим като заплащане по договора немало смисъл да се съдим Въпроса ми е касовия орден документ ли е за получаване на заплата пред съда И може ли да се сумира или би трябвало да върви месец за месец
kosi98
Младши потребител

Re: ВЯРНО ЛИ Е?

Мнениеот inspectora » 01 Апр 2008, 14:03

kosi98 написа:Днес ходих пак при адвоката си и ми се струва че той нещо е променил мнението си.

Тук ще получите поне 10 различни мения ;) от поне 3 различни човека

:D :D :D

Въпроса ми е касовия орден документ ли е за получаване на заплата пред съда И може ли да се сумира или би трябвало да върви месец за месец

е нали си имате адвокат ... за неговото мнение плащате ... нашето също струва пари ;) ;) ;)

inspectora
Активен потребител

Мнениеот kosi98 » 01 Апр 2008, 18:30

До колкото знам този форум както и други на различна от правната тематика са имено да се потърси мнение по даден проблем Примерно аз разбирам от хардуер и пиша в такива форуми помагаики на други Ако целта на този е такава и имате мнение може да дадете съвет.А ако целта е само да се заяждате с не разбиращите и търсещи помощ е друг въпрос За да търся и друго мнение освен на тази адвокатка причината е защото четох именно в този и в един друг форум мнения по подобна тема който противоречат на казаното от нея Още повече че при първото си посещение при нея тя беше на корено противоположно мнение от подържаното сега
kosi98
Младши потребител

Мнениеот kosi98 » 01 Апр 2008, 18:32

Преди два дни вещо лице по трудови спорове пишещо в одит.инф каза че единствено ведомоста е документа признат в съда
kosi98
Младши потребител

Мнениеот zelen » 01 Апр 2008, 21:17

kosi98 написа:До колкото знам този форум както и други на различна от правната тематика са имено да се потърси мнение по даден проблем Примерно аз разбирам от хардуер и пиша в такива форуми помагаики на други Ако целта на този е такава и имате мнение може да дадете съвет.А ако целта е само да се заяждате с не разбиращите и търсещи помощ е друг въпрос За да търся и друго мнение освен на тази адвокатка причината е защото четох именно в този и в един друг форум мнения по подобна тема който противоречат на казаното от нея Още повече че при първото си посещение при нея тя беше на корено противоположно мнение от подържаното сега

Никой ни се " заяжда " с вас.
Имате право да търсите и други мнения във форума, ако от форума сме ви изпратили при въпросната колежка. Тогава с право ще питате - защо не ме предупредихте, че адвокатката ми ще си сменя мненията всеки път ?!
Но тъй като случаят очевидно не е такъв, отговорността си е само ваша.
Ваше е и решението да се обърнете към друг адвокат, който няма да си сменя мненията, ако казусът го предполага.

Имайте предвид, че адвокатът работи според клиента.
zelen
Потребител

Мнениеот sunrise » 02 Апр 2008, 11:28

А каква е всъщност целта на делото? Да докажете ,че не Ви е плащано по ведомост и да получите освен това по договора , още веднъж и по ведомостта ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Апр 2008, 11:35

Именно, и аз това щях да питам. Или имате уговорка за по-големи суми на ръка, които не сте си ги получили?
Колкото до въпроса, не виждам защо само ведомостта да е документ, "признат в съда". Вещото лице може да казва всичко.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 02 Апр 2008, 12:47

kosi98 написа:Преди два дни вещо лице по трудови спорове пишещо в одит.инф каза че единствено ведомоста е документа признат в съда

Касовия ордер е документа за плащане - един вид разписката по която си получил парите.
И таковата... според мен, съда съвсем спокойно ще си ги вземе предвид ;-)
Това е по спора между теб и работодателя. Колкото до ведомостта, осигуравките, официалната заплата и т.н., това няма да се разглежда при едно дело между теб и работодателя ти.
Ако искаш да го "накиснеш", покажи ги тези касови ордери на Инспекцията по труда
prnedev
Активен потребител

Мнениеот kosi98 » 02 Апр 2008, 20:13

интересуваме това че примерно за 4 месеца съм получил значително по малко пари от това което е трябвало да получа по трудов договор и на тези касови ордери за тези месеци това е отразено но тъи като уговорката с работодателя беше за по голяма сума от тази по договора и има няколко месеца в които съм получил с касови ордери суми по големи от фиксираното в договора при едно дело сумира ли се тези суми или трябва да покаже месец по месец че ми е плащал и каква сума ми е платил
kosi98
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 05 Апр 2008, 22:52

Сигурен ли сте, че парите, които са Ви давали с ордер са трудово възнаграждение, а не например за храна или дрехи, или за някаква допълнителна работа??????!!!!!!!!!!!!
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот 7777777 » 06 Апр 2008, 17:05

КОДЕКС НА ТРУДА:

Задължение на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение

Чл. 128. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

Не трябва да бъркате ведомостта за заплати и начините за плащане на сумите по нея. Плащането може да стане както по касов, така и по банков път. Това, че не сте се подписвали на самата ведомост, съвсем не означава, че тя не съществува. Плащането може да се удостовери чрез подписи на различни списъци ( особено при авансови плащания ), чрез подпис на самата ведомост ( най - вече при еднократно плащане за месеца или при едно авансово плащане ) или чрез отделни разходни касови ордери. Вече има работодатели, които всяка седмица плащат аванс - при повече хора не е удачно за всеки да се пише отделен разходен ордер - съставя се общ списък за авансово плащане и всеки се подписва на него. При окончателното плащане за месеца авансово получените суми се приспадат и лицето се подписва за получаването на разликата. Но пак не е задължително тези подписи да са положени върху самата ведомост. Ако плащанията стават по банков път, може никога да не видите ведомостта - просто не се налага. Имате право само да получите извлечение от нея - т.н. фиш. От друга страна, някои работодатели бавят плащанията с месеци и години ( не че е нормално ) и в един момент може да платят всичко заедно - с един платежен документ.
В обобщение: работодателят е длъжен за всеки месец да съставя отделна ведомост за заплати. Но с каква периодичност и по какъв начин ще стават плащанията по нея е въпрос на преценка и на възможности.
Що се отнася до Вашите ордери, важно е какво основание за плащане е посочено в тях - няма как да гадаем.
7777777
Младши потребител

Назад към Трудово право