- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закрила на бреманна по време на договор със срок за изпитва
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Закрила на бреманна по време на договор със срок за изпитва
Здравейте съпругата ми започна нова работа и както и може да се очаква договора е с 6 месечен срок за изпитване в полза на работодателя. За наша радост забременя. Не сме сигурни как ще реагира работодателя. Сега съм в мат ,колкото и да чета защитата по 333 ал. 5 и всичките и хипотези не съм сигурен. Моля ако някой има конкретна идея дя я сподели. Разсъжденията ми се объркват относно това чв при безсрочни договори всичко е ясно, но при договор със срок за изпитване , при който в самият кодекс пише че в полза на когото е не дължи предизвестие и едва ли не мотивиране какво става? благодаря
- ivkata_80
- Младши потребител
добре, но след като изрично е изброено в кои случаи защитата отпада не е ли логично да се включи и договора с изпитателен срок или е поредното недоглеждане на законодателя
- ivkata_80
- Младши потребител
Няма как съпругата Ви да остане на работа, само защото е бременна. Па-скоро , работодателят ще прекрати договора по тази причина. Затоав моят съвет е , не уведомявайте за бремеността в предприятието. Не вземайте и болнични,освен ако наистина не Ви се налага. Така само ще удължите изпитателния срок.
- sunrise
- Активен потребител
Договорът със срок за изпитване може да бъде както срочен, така и безсрочен. Ако изрично не е записано какъв е, се счита за безсрочен. При това положение (ако договорът е безсрочен), единственото, от което може да се опасява съпругата Ви, че ще й прекратят договора в изпитателния срок. Ако договора й бъде прекратен в изпитателния срок, то тя може да оспори уволнението пред съда (ако счита, че се е справяла с работата, но работодателят е прекратил договора, защото е разбрал, че е бременна). Не мога да Ви гарантирам изхода от делото, разбира се - зависи от много неща, които ще се случат тепърва.
Ако договорът е срочен със срок за изпитване и не бъде прекратен в изпитателния срок, работодателят може да го прекрати с изтичане на срока му и тогава нищо не можете да направите. Ако обаче договорът е срочен, но съпругата Ви работи 5 дни след срока със знанието и без противопоставянето на работодателя, договорът се превръща в безсрочен по силата на закона.
Нека съпругата Ви си работи спокойно, да си ползва болнични, ако й се налага (не рискувайте живота и здравето й и този на бебето) - не могат да й прекратят договора, защото ползва болнични или защото е бременна. Да крие бременността си 6 месеца не ми се вижда разумно, пък и ми се струва невъзможно.
Ако договорът е срочен със срок за изпитване и не бъде прекратен в изпитателния срок, работодателят може да го прекрати с изтичане на срока му и тогава нищо не можете да направите. Ако обаче договорът е срочен, но съпругата Ви работи 5 дни след срока със знанието и без противопоставянето на работодателя, договорът се превръща в безсрочен по силата на закона.
Нека съпругата Ви си работи спокойно, да си ползва болнични, ако й се налага (не рискувайте живота и здравето й и този на бебето) - не могат да й прекратят договора, защото ползва болнични или защото е бременна. Да крие бременността си 6 месеца не ми се вижда разумно, пък и ми се струва невъзможно.
- rts
- Активен потребител
Естетствено ,че ако и се налага да ползва болнични ,ще ги ползва. Само искам да ги предпазя от съветите на някой, който ще и предложи да ползва болничен за да не и прекратят договора. Пак ще и го прекратят,независимо ,че е в болнични, а в противен случай ще се удължи времето на изпитателния срок.
Работодателят не дължи обяснение защо прекратява договора , когато е в негова полза, това да доказвате в съда ,че сте годен за работата ми се струва абсурдно.
Препоръката ми да не съобщавате на работодателят е точно заради това, че в повечето случаи те ще побързат да се освободят от бременната жена , още повече ,че имат облекчен ред за това.
А едва ли ще крие 6 месеца бремеността си, тя не започва днес работа, а вече си работи .
Работодателят не дължи обяснение защо прекратява договора , когато е в негова полза, това да доказвате в съда ,че сте годен за работата ми се струва абсурдно.
Препоръката ми да не съобщавате на работодателят е точно заради това, че в повечето случаи те ще побързат да се освободят от бременната жена , още повече ,че имат облекчен ред за това.
А едва ли ще крие 6 месеца бремеността си, тя не започва днес работа, а вече си работи .
- sunrise
- Активен потребител
Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата. А за да се ползва от защитата на КТ поради бременност, ще трябва да уведоми работодателя си.
- rts
- Активен потребител
rts написа:Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата.
Здравейте,
Напълно подкрепям казаното от колегата.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Е хубаво де ... сега и да теоретизираме ... ами много лесно ще го докаже ... за поне 3 варианта се сещам ... човека пита как ще стоят на практика нещата ... т.е. не я "грее" защитата при уволняване ... и да "жали" после ... няма да стане ...
(сега говоря ако работодателят си знае как да формулира и оформи документите ...)
(сега говоря ако работодателят си знае как да формулира и оформи документите ...)
- inspectora
- Активен потребител
Както съм казвал и друг път, положението в изпитателния срок е "аре бегай". Бременна , бременен, новороден ....все тая. Нека не залъгваме задалия въпроса с напразни надежди.
- Karakochev
- Потребител
rts написа:Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата. А за да се ползва от защитата на КТ поради бременност, ще трябва да уведоми работодателя си.
Дали ще уведоми работодателят си за бремеността или не , все едно. Прекратяването на договора в срока за изпитване не е посочен в основанията при които бременната жена се закриля.
А ако заведе дело, тя ще трябва да доказва годността си за работата , а не работодателят , че не е годна. Той дори по закон не дължи обяснение и мотивировка за да прекрати договора.Съмнявам се такова дело да успее , а едва ли целта на жената е да тръгне бременна да води дела.
Интересно обаче във Вашата хипотеза, ако договорът е със срок за изпитване в полза на работника и той реши да го прекрати, ще може ли работодателят да го оспори и като докаже в съда , че човека "става "за тази работа, да иска съдът да го задължи да се върне?
- sunrise
- Активен потребител
monteskio написа:rts написа:Сънрайз, ако жената оспори уволнение в изпитателния срок, работодателят ще трябва да доказва, че не е пригодна за работата.
Здравейте,
Напълно подкрепям казаното от колегата.
УСПЕХ !
Това не е вярно.Не се споделя нито в теорията , нито в практиката.Съдът не може да навлиза в преценка на мотивите , защо страната която е имала право да прекрати ТД със срок на изпитване го е направила.В частност , след като работодателят е преценил , че този работник не е годен за работата , съдът не може да установи обратното в никаква хипотеза , тъй като единствено работодателя знае какво е най-добре за дейността си.Същото важи и за работника.Имах случай ,когато работник искаше да прекрати ТД със срок за изпитване , защото считаше ,че работата не отговаря на интереса му , а работодателят му не го пускаше , щото било неоснователно едно такова прекратяване , защото работника се справял отлично с работата си.Да ама няма такъв филм.Точно това е смисълът за ТД със срок за изпитване.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря на всички дали мнение относно питането ми. За жалост упасенията ми се потвърдиха според мнението на участващите във форума. Сега остава да чакаме и мнението на работодателя.
- ivkata_80
- Младши потребител
Здравейте хора включвам се отново почти след 4 месеца за да ви съобщя, че упасенията ми се потвърдиха. Оказа се че дори и престижна фирма като KPMG / досега умишлено не споменавах името на работодателя / предпочита малцинствата да се множат, и те да ги издържат, с удръжките и данъците на служителите си, отколкото да са поне малко толерантни към раждаемоста на българките. Какво им става бе хора, нима тряба всички жени да правят само кариера и да раждат на 40 години, да имат 90 % проблемна бременност и болни деца ? Егати държавата как само с български мениджъри може да се опропасти и най- престижната фирма.
- ivkata_80
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|