На служител е връчено предизвестие и след изтичане на срока му - заповед за прекратяване на договора. Работата е там обаче, че предизвестието не е изведено - няма ни номер, ни дявол...
За мен в такъв случай заповедта си е валидна с тази разлика, че ще се дължи обезщетение за целия срок на предизвестието, защото на практика излиза, че предизвестие няма, то не съществува в изходящ дневник... Обаче съм толкова изумен от случката, че вече в нищо не съм сигурен, за пръв път попадам на такова чудо...
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
предизвестие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
А защо трябва да има номер и да е отразено в дневник. Все пак нали е връчено такова, удостоверено е с дата и подпис. Аз не смятам за задължителен реквизит номера и т.н. ,след като е връчено по начин който да удостоверява получаването му - предизвестие има. Който смята, че е ощетен да си търси и доказва правата по съдебен ред.
- bonbonche
- Младши потребител
СРОКЪТ НА ПРЕДИЗВЕСТИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТРАБОТЕН РЕАЛНО, НО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПЛАТЕНО И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ СЪОБРАЗНО ОБЩОТО ПРАВИЛО НА ЧЛ. 220, АЛ. 1 КТ. ВЪПРОС НА ПРЕЦЕНКА НА РАБОТОДАТЕЛЯ Е ДА ИЗБЕРЕ НАЧИНА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ, КОЕТО СОЧИ НА ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, ЗА КОЯТО СЪДЕБНИЯТ КОНТРОЛ Е НЕДОПУСТИМ.
- eklekti4kata
- Потребител
И на мен ми е изгодно да разсъждавам така, но ако бях сигурен нямаше да питам.
Все пак си мисля, че трябва по някакъв начин да се удостовери, че този документ излиза от работодателя Х. Защото документа винаги може да се "изпари" и в такъв случай ако е вписан може да се докаже, че съществува... Такава ми е логиката.
Иначе факт е, че е издадено, съдържа си реквизитите, подписано е и т.н.
Все пак си мисля, че трябва по някакъв начин да се удостовери, че този документ излиза от работодателя Х. Защото документа винаги може да се "изпари" и в такъв случай ако е вписан може да се докаже, че съществува... Такава ми е логиката.
Иначе факт е, че е издадено, съдържа си реквизитите, подписано е и т.н.
- fester1
- Потребител
То всеки документ може да се изпари и какво като е записан под някакъв номер и някаква книга, ако няма как да се възпроизведе съдържанието.. След като всичко е оформено както трябва подписаното предизвестие се прилага към досието на служителя. Досието все пак се пази и съхранява от ЧР или там който е назначен да се занимава с това. А ако се окаже, че нещо от него липсва...това си е проблем на работодателя, и още по-голям проблем ще е за този който не го е опазил... Не смятам че следва се плаща предизвестието при тези обстоятелства, които излагате.
- bonbonche
- Младши потребител
Предизвестието представлява писмен задължителен акт, съдържащ волеизявление, с което насрещната страна по трудовото правоотношение се уведомява за предстоящо прекратяване на трудовия договор. От фактическа страна то е период от време с определена в закона минимална и максимална продължителност, през който страните по трудовото правоотношение изпълняват задълженията си в очакване то да бъде прекратено. Срокът на предизвестието започва да тече от деня, следващ деня на получаването му.След като е връчено и подписано от двете страни,смятам, че няма за какво да се хванете.Най-вероятно незавеждането с изходящ номер и грешка на счетоводителката.
- eklekti4kata
- Потребител
Не търся "за какво да се хвана", точно обратното...
Много по-лесно е да нямаш забележки (и по-бързо)...
Много по-лесно е да нямаш забележки (и по-бързо)...
- fester1
- Потребител
Предизвестието обикновено се печата в два екземпляра - по един за двете страни. Задължително се отбелязва датата на връчване. Не необходимо да се извежда - единият екземпляр се пази в досието на работника.
-
tati_go - Потребител
Re: предизвестие
Ами, ако предизвестието, не е подписано от служителя (работника), и същия няма екземпляр за себе си? Какво става в този случай?
- ani_ruseva
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|