начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволнен безпричинно в изпитателен срок

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот REVOLUTION » 22 Мар 2008, 01:22

Аз имах предвид не изобщо иска , а отрицателната преценка , която води до прекратяване на договора за изпитване.Струва ми се , че и сега тя си остава в компетентността на работодателя и съдът не може да навлиза в нея.Тоест вместо него да прецени и против интереса му да го задължи да сключи окончателен ТД.Това няма да отговаря на природата на договора.А и съда няма как да прецени какво е най-добро за работодателя.Това ще е в грубо противоречие на чл.9 ЗЗД , които е относим и за ТД.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 22 Мар 2008, 01:26

REVOLUTION написа:Аз имах предвид не изобщо иска , а отрицателната преценка , която води до прекратяване на договора за изпитване.Струва ми се , че и сега тя си остава в компетентността на работодателя и съдът не може да навлиза в нея.Тоест вместо него да прецени и против интереса му да го задължи да сключи окончателен ТД.Това няма да отговаря на природата на договора.А и съда няма как да прецени какво е най-добро за работодателя.Това ще е в грубо противоречие на чл.9 ЗЗД , които е относим и за ТД.

Колега,

Ако искате може да си направим един симулативен процес и тогава ще говорим ))))) / това в кръга на шегата /

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Мар 2008, 01:31

monteskio написа:Колега,

Ако искате може да си направим един симулативен процес и тогава ще говорим ))))) / това в кръга на шегата /

УСПЕХ !

Навит съм , въпроса е много интересен , но първо трябва да сключим ТД със срок на изпитване , после го прекратяваме и отиваме в съда…. :D :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 22 Мар 2008, 01:36

REVOLUTION написа:
Навит съм , въпроса е много интересен , но първо трябва да сключим ТД със срок на изпитване , после го прекратяваме и отиваме в съда…. :D :D

Определено темата е дискусионна и може да се говори много... Лично за мен трудовите правоотношения са доста специфични и сложни и като цяло и проади това, когато не се вниква в тях се получава и противоречие в съдебната практика, в доктрината и т.н... Ако сме от един град - може да стартираме процедурата - насреща съм. )))
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Мар 2008, 01:46

monteskio написа:Определено темата е дискусионна и може да се говори много... Лично за мен трудовите правоотношения са доста специфични и сложни и като цяло и проади това, когато не се вниква в тях се получава и противоречие в съдебната практика, в доктрината и т.н... Ако сме от един град - може да стартираме процедурата - насреща съм. )))

За съжаление не сме.Аз съм от Пловдив , но въпросът е дискусионен между нас , поне в правната теория не съм прочел мнение , че преценката подлежи на съдебен контрол , а и в практиката не съм срещал такова решение.Но колега според вас как съдът може да прецени едни чисто субективна преценка , според мен това е невъзможно.Ако работодателя смята , че поради определени обстоятелства , не е в негов интерес да сключи окончателен ТД с един работник , съдът не може да ги преоцени и да определи обратното.Няма как да се изработи една абстрактна преценка , която да се прилага в тези казуси , поради това ако приемем , че вие сте прав , означава да замени субективната преценка на работодателя със субективна оценка на съда , който според мен след като не е работодател , не може да вземе правилно решение какво е най-добре за предприятието на първия.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Мар 2008, 01:52

kalahan2008 написа:Защо не спретнете едно виртуално дело по въпроса :roll:

Страхотна идея kalahan2008 .Аз съм за.Ако monteskio е съгласен може да отворим тема и да чакаме съдия.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 22 Мар 2008, 01:54

kalahan2008 написа:Защо не спретнете едно виртуално дело по въпроса :roll:

Защото нямаме съдия .....а само така бихме могли да възприемем кое е правилно и кое не ...въпреки че има и неправилни съдебни решения)))))
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 22 Мар 2008, 02:01

REVOLUTION написа:
...Но колега според вас как съдът може да прецени едни чисто субективна преценка , според мен това е невъзможно.Ако работодателя смята , че поради определени обстоятелства , не е в негов интерес да сключи окончателен ТД с един работник , съдът не може да ги преоцени и да определи обратното.Няма как да се изработи една абстрактна преценка , която да се прилага в тези казуси , поради това ако приемем , че вие сте прав , означава да замени субективната преценка на работодателя със субективна оценка на съда , който според мен след като не е работодател , не може да вземе правилно решение какво е най-добре за предприятието на първия....

Колега,

Според мен а и видно от разпоредбите на КТ работодателят НЕ РАЗПОЛАГА с възможността да прекратява договора поради наличието на субективни причини. Винаги са налице обективни - или такива по чл.325 или от основаният на чл.328 и следващите. Това е само поради една причина - гарантираността на правото на труд и превенцията срещу произвола.. Какво се получава най0често при договора по чл. 70 КТ.. Един хубав ден, работодателят е спал накриво и си го изкарва на първия срещнат / не казвам, че има и основателни случаи/, но съм убеден, че всеки ще се съглласи с мен - ако е бил работник и е попадал в такова положение/. В тази връзка можем ли да кажем, че идеята на законодателя за провеждане на ИЗПИТВАНЕ е опорочена. Според мен със сигурност.. Още нещо - ако разгледаме използвания термин " изпитване " и да го тълкуваме буквално ....Изпит - ако знаеш - минаваш го - ако не знаеш - не го минаваш ...т.е. ако си годен - продължаваш, ако не си годен - не продължаваш ....
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Мар 2008, 02:20

Смисълът на изпитването е по-широко от буквалното му тълкуване.Работодателя има право да прецени не само дали работника е годен да извършва определена работа буквално , а и дали отговаря като цяло на интереса на неговата дейност.Критериите за това са много.Работника например може да е страхотен специалист в областта си , но като цяло да е конфликтна личност и да разстрои работата на колегите си , да не се разбира с определени ръководни кадри , които според работодателя са по-ценни за него от точно този работник и т.н.Това са все субективни признаци , които се проверяват по време на срока за изпитване и подлежат на преценка , която е в полза на лицето , което има право да я направи.И обратното е важимо.Това е смисъла на този договор.А и КТ предвижда и други основания , които са субетивни.Например 328т.2.Дали да закрие част от предприятието си , коя точно и в следствие на това да прекрати ТД на работещите е него работници са си чисто субективни и отново не подлежат на съдебен контрол.Единствено подлежи на такъв правото/задължение за подбор по 329 , но то е и нормалната хипотеза , защото и работодателя има интерес да запази по-добрите си работници.
А относно хипотезата , която описвате ,в нея може да се аргументира злоупотреба с право , но защитата от нея е друга , тя не може да обезмисли института на ТД със срок за изпитване и да даде право на съда да навлиза в автономното решение на страните по него.Тогава това ще е друг договор , и трябва да се изработи някаква абстрактна преценка , нещо като “грижата на добър стопанин” в облигациите ,а това е невъзможно според мен.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот stpopova » 22 Мар 2008, 13:59

Е, мисля, че питащият трябва да е доволен вече от многото отговори на въпроса му, който звучи по-скоро като молба за съдействие от хората във форума да го оставят на работа, отколкото като допитване до юристи. Щом си мисли, че е най-работещия във фирмата, явно това е причината за прекратения договор.
stpopova
Нов потребител

прекратяване на трудов договор със срок за изпитване

Мнениеот RumenL » 02 Апр 2008, 14:03

подкрепям колегата gele r в становището му, следва работодателят да издаде заповед за прекратяване на трудовото правоотношение при установен срок за изпитване. като правното основание за прекратяване е чл. 71, ал. 1 от КТ и в нея не следва да се посочват никакви други основания или мотиви..стига срока за изпитване да е установен в полза на работодателя или от изпитателния срок се ползват и двете страни по трудовото правоотношение.
RumenL
Младши потребител

Предишна

Назад към Трудово право