начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неправомерно уволнение - обезщетение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно уволнение - обезщетение

Мнениеот Калин » 04 Фев 2005, 12:02

Здравейте, на 29.11.2004г. получих предизвестие за уволнение и на 29.12.2004 би следвало да съм прекратил трудовите си отношения с работодателя. Трудовата си книжка получих на 07.01.2005. и в нея бе записано, че на 03.01.2005 официално не съм на работа в това предприятие. За месец януари получих обезщетение, но доколкото разбирам съществува вариант, при който чрез представяне на мдедицинско свидетелство бих могъл да получавам обезщетение от предприятието в продължение на още 45 дни. Не съм достатъчно добре запознат с това положение и ще бъда благодарен, ако някой ме посъветва как най-правилно да постъпя в тази ситуация.
Калин

Re: Неправомерно уволнение - обезщетение

Мнениеот monteskio. » 04 Фев 2005, 12:12

Здравейте,
От така представената от вас ситуация, не се разбира защо вие определяне прекратяването на трудовот ви правоотношение като незаконосъобразно.
По повод на запитването ви за обезщетение: Такова се дължи по реда на КСО( кодекс за социално осогуряване)
Чл. 42. (1) Паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест се изплаща от първия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 2 месеца от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 75 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, изплащано по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за висшето образование.
В случай, че не сте използвали правото си н апалтен годишен отпуск, то съгласно императивните новели на КТ , ви се дължи обезщетение за това

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот Калин » 04 Фев 2005, 12:27

Много благодаря за своевременния и компетентен отговор!!
Защо считам, че е неправомерно - в действителност 'те" си действах по закона, аз съм уволнен поради "намяляване обема на работа". На практика - дори и в момента такова нещо няма. Кипи усилен труд и се правят крупни далавери с подправени фактури, ощетява се нашата страна и още няколко страни, с които това предприятие работи. Подправят се документи за стотици хилиади долари. Истината е следната: "те" се осъзнаха, че не бих си мълчал за някои нередности и решиха да ме отсатранят. Аз обче смятам да оспорвам моето уволнение, както и да потърся някаква отговорност от тях по повод на нарушенията, които правят. Например, ако Вие ще изнасяте стока на стойност (реална) 180 000 USD, а някъде представите фактура и декларирате с Вашия подпис, че трази стока струва 15 000 USD според мен си е нарушение. Веоятно за този, който декларира неверни данни са предвидени някаква санкции....... Подобна е схемата в чужбина. Това обаче не се ощетява България, а съотвтената страна....там размерите са още по-големи. Не знам кой точно би могъл да се заеме с това нещо, но смятам да подам сигнала към Икономическа Полиция. Ще се радвам, ако и Вие ми подадете съвет.
С най-добри пожелания,
Калин.
Калин

Мнениеот monteskio. » 04 Фев 2005, 13:26

Здравейте,
За дае налице намаляване обема на работа, това състояние трябва да е трайно, т.е. за един определен период, който не би следвало да е по-малък от 3-4 месеца, спред общата практика.Справки за това се прави от стокооборота на предприятието. В случйа, че това не е налице - имате основание да оспорвате уволнението си като незаконосъобразно.
Относно злоупотребата с право - да - варианта е ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ. Формата е СИГНАЛ.

MONTESKIO
monteskio.

Назад към Трудово право