начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

нотариална покана за наем

Казуси за недвижими имоти

нотариална покана за наем

Мнениеот miastaleva » 06 Мар 2008, 19:14

Моля компетентните сред Вас да ми обяснят мога ли да изпратя нотариална покана за наем съобразно частта ми от имот, за който само плащам дължимия данък, но който не мога да ползвам поради липса на достъп, а и наследниците са няколко, има част от тях и в провинцията, но главният наследник / притежаващ най- голяма част от имота/ го отдава под наем и фактически го ползва еднолично вече повече от 10 години.Ако мога да изпратя нотариална покана, то какви документи са ми нужни - актуална данъчна оценка или просто трябва да посоча произволна сума, съобразно актуалните наемни цени? Предварително благодаря! :(
miastaleva
Нов потребител

Re: нотариална покана за наем

Мнениеот Martini_Bianco » 07 Мар 2008, 02:28

miastaleva написа:Моля компетентните сред Вас да ми обяснят мога ли да изпратя нотариална покана за наем съобразно частта ми от имот, за който само плащам дължимия данък, но който не мога да ползвам поради липса на достъп,

Можете да предявите претенция за обезщетение (не, наем) по чл. 31 ЗС. В този случай посоченаста от вас сума ще бъде дължимна от момента на поканата.
но главният наследник / притежаващ най- голяма част от имота/ го отдава под наем и фактически го ползва еднолично вече повече от 10 години.Ако мога да изпратя нотариална покана, то какви документи са ми нужни - актуална данъчна оценка или просто трябва да посоча произволна сума, съобразно актуалните наемни цени? Предварително благодаря! :(

Тук вече, обаче, ситуацията се затяга значително.
"Глваният наследник" сам ли е сключвал договорите за наем? Вие давали ли сте съгласието си? Предявявали ли сте полагаемата ви се част от наема?
Защото - щом има сключен договор за наем, можете съвсем спокойно да предявите директно претенция за полагаемата се част от сумата, която съответства на дела ви от имота, и то, от датата на сключването на договора.
От всичкия период от 10 години, реално полагаеми ви са последните 3 назад, тъй като дължимото от периода преди това е погасено по давност,
Дали той ще се сети да ви възрази за тази давност, е по - малко интересно, по - интересно е, дали няма да претендира придобиване на имота по давностно владение...
Последно, ако имотът ви е ценен, макар че 10 години не сте се поинтересували да го ползвате (да предявите полагаемата ви се част от наема), по - добре се консултирайте с адвокат.
И изпратете покана. Допълнителни документи не са нужни.
Martini_Bianco
Младши потребител

нотариална покана за наем/обезщетение/

Мнениеот miastaleva » 07 Мар 2008, 11:23

Много Ви благодаря за изключително ценните съвети!Още днес отивам при нотариус, за да пусна покана. Благодаря,благодаря! Сега се сещам нещо: ако мажоритарният собственик придобие по давност имота, аз как ще разбера? И ще продължавам ли да плащам данъци например?Защото, лед като ми пристигат съобщения за данък, това не означава ли ,че още не е придобит от едно единствено лице /по давност/ :?:
miastaleva
Нов потребител

Мнениеот antoanetka » 07 Мар 2008, 21:05

след като жената си е плащала данъка не отпада ли възможността да го придобие по давност
antoanetka
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 07 Мар 2008, 21:22

antoanetka написа:след като жената си е плащала данъка не отпада ли възможността да го придобие по давност

НЕ!
Плащането на данък не е елемент от фактическия състав на владението!
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Re: нотариална покана за наем/обезщетение/

Мнениеот iwanow » 08 Мар 2008, 00:04

miastaleva написа:Много Ви благодаря за изключително ценните съвети!Още днес отивам при нотариус, за да пусна покана. Благодаря,благодаря! Сега се сещам нещо: ако мажоритарният собственик придобие по давност имота, аз как ще разбера? И ще продължавам ли да плащам данъци например?Защото, лед като ми пристигат съобщения за данък, това не означава ли ,че още не е придобит от едно единствено лице /по давност/ :?:

Плащането на данък е елемент по презумпция, собственика е ДЗЛ, при условие че е декларирал собственоста.
iwanow
Потребител

Назад към Имотни казуси