начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Дискриминация ли е?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот senex » 07 Фев 2008, 20:57

bobka написа:
jocata написа: Ти сериозно ли мислиш, че единствено СУ в момента подготвя добри юристи и единствено там има добри преподаватели.

А ти сериозно ли ми задаваш такъв въпрос? Къде прочете в мнението ми, че единствено в СУ подготвят добри юристи? Конкретният въпрос по темата е ясен - не са ли дискриминирани онези, които не са "продукт" на СУ, чрез така публикуваните обяви от работодатели. Аз зададох контра въпрос по отношение на конкурсите за магистрати.

senex написа: В СУ също има комисии, изпитващи на държавните, които пишат лесно твърде високи оценки. И Вие много добре го знаете. Ето защо отвсякъде могат да се дипломират хора с висок бал от държавните, но със завишени оценки.

Естествено, че навсякъде /за съжаление/ има "снизходителни" комисии, но в СУ те са много по-малко, което предполагам също знаете. Това обаче, от своя страна, поражда едни съвсем други последици, които в случая водят до липсата на възможност, колеги, които вероятно биха били добри магистрати, да се кандидатират за такива места.

kantarjiev написа: Моля без обиди.

Смятам, че съм се изразила достатъчно ясно и не виждам обиди, които да съм отправила към някого.

Първият отговор към първия цитат на Вашето мнение е подобен на мненията, които пишат някои от завършилите ЕГ - щели да са ощетени при кандидатстване във висше училище, защото им било по-трудно и затова имали по-ниски оценки. Аз също съм завършил такава гимназия, но никога не съм се оплаквал, първо, защото сам съм я избрал, и, второ, всеки, който учеше редовно, можеше да изкара по двете дисциплини, които му трябват за кандидатстване, необходимите 6-ци, друг беше въпросът, че някои хора просто ги мързеше и, естествено, всички останали ученици им бяха виновни.
Това, което питате, изобщо не е дискриминация.
По отношение на втория Ви отговор ще кажа, че не сте били във всички университети, за да знаете къде колко са на брой т.нар. "снизходителни" комисии. Нека не говорим неща, които не сме проверили, защото така ни се иска.
Добре Ви е ясно, че назначаването става на база бал, 2/3 от който се формира от оценките от изпитите. Ако някой се смята за добър юрист и има големи претенции, нека изкара отлични оценки и да сформира по-висок краен бал от незнаещия със завишените такива от университета, последният може изобщо и да не стигне до устен изпит, ако е толкова неподготвен, колкото казвате.
senex
Потребител

Мнениеот irhen » 08 Фев 2008, 12:54

за да знаете къде колко са на брой т.нар. "снизходителни" комисии

Naprotiw znae se:
Now Bylgarski - Grajdanskoprawni nauki, 2 komisii s titulqri syotwetno Vlado Petrow i Angushewa. I kandidat vishistite ot tozi uniwersitet treperqt ot Angushewa :shock:

Mislq che komentarite sa izlishni za towa ot koi uniwersitet kolko lesno/trudno se wzima diploma :wink:

A i oshte neshto po temata: neka ne zabrqwqme che nai-wisokite balowe za klasiraniq sa w SU, posle w UNSS i sled towa drugi dyrjawni uniwersiteti, a koito veche nqma alternatiwa, t.e. ne e priet nikyde w dobra specialnost, se zapiswa w Now bylgarski. Pone, kogato az kandidatstwah beshe taka, a i se symnqwam che neshtata sa se promenili drastichno prez godinite. Ne znam kakwo e kachestwoto na obrazowanie w drugite uniwersiteti, no se symnqwam che dori i prepodawatelite da sa edni i syshti /zashtoto prepodawatelite "gostuwat" i na drugi uniwersiteti/, kriteriite im kym studentite ot razlichite uniwersiteti da sa ednakwi. Vinagi ot studentite w SU prepodawatelite iziskwat poweche i ochakwat poweche i i za towa zawyrshwaneto e znachitelno po-trudno, i diplomata "teji" poweche pred potenciqlnite rabotodateli. I e normalno na konkuretniq pazar na truda rabotodatelqt da iska sreshtu zaplatata, koqto bi dal da ima pone nqkakwa pyrwonachalna garanciq, idwashta ot uchebnoto zawedenie, che naetiqt ot nego sljitel ima potenciala da mu e polezen. Taka che, molq! ! ! Syshto milsq, che na wsichki trqbwa da im e qsno oshte pri zapiswaneto si w daden uniwersitet kakwi shansowe imat da si namerqt rabota sled diplomiraneto, bez protekciq, i spored towa da reshawat dali si struwa da se uchi w dadeno vishe ucebno zawedenie, .t.e. dali sredstwata wlojeni w pridobiwaneto na vishe obrazovanie shte imat wyzwryshtaemost.

A i da popitam: v cql swqt kato gledat koi uniwersitet si zawyrshil, dali rabotodatelite, koito izbirat studenti ot Harvard i drugi takiwa ot t.nar. "Bryshlqnowa liga", diskriminirat ostanalite, koito sa zawyrshili nqkakakwi tretorazrqdni i dori wtororazrqdni uniwersiteti? :wink:

I kato zakluchenie mislq che sporyt e izlishen: kakto wseki ima swoboda da izbere kyde da uchi s plusowete i minusite proiztichashti ot wsqko uchebno zavedenie, taka i wseki rabotodatel ima swoboda sreshtu parite si da naeme vishist ot koito uniwersitet iska :)
irhen
Младши потребител

Мнениеот kantarjiev » 08 Фев 2008, 14:15

Странно в нашия университет пък се молят Ангушева да гостува,че да се вземат трудовото и осигурителното.Проблема при нас по скоро е Матеева не споря че е безспорен специалист по доста правни науки но да те кара да цитираш дословно този или онзи член при положение,че имаш и други два изпита за които се готвиш,и в главата ти е кашичка малко ми прилича на гавра с труп.Irhen ако пишеш на кирилица мисля,че ще е по добре за всички .
kantarjiev
Младши потребител

Мнениеот senex » 08 Фев 2008, 19:48

irhen написа:
за да знаете къде колко са на брой т.нар. "снизходителни" комисии

Naprotiw znae se:
Now Bylgarski - Grajdanskoprawni nauki, 2 komisii s titulqri syotwetno Vlado Petrow i Angushewa. I kandidat vishistite ot tozi uniwersitet treperqt ot Angushewa :shock:

Нищо не казвате за другите комисии, обяснимо защо, както и за останалите университети.От двама преподаватели (които не преподават в повечето висши училища) за един държавен изпит не може да се прави извод за всички университети. Пак призовавам да не говорим неща, които не сме проверили.
Не мога да разбера желанието винаги да се гледа другия, все пак, отново ще кажа, че назначаването в съдебната система не става само с успех от дипломата, има изпити, който се смята за знаещ юрист, винаги може да се докаже и да измести незнаещите.
Хората говорят, че без да са проверени познанията и уменията, които притежават, им се казва, че са подготвени по-слабо, посредством нежеланието да бъдат приети документите им за кандидатсване, а никой работодател не може да е сигурен в това, след като не познава кандидатите. Ако някой Ви постави изискването, че, ако не сте получили дипломата си от чуждестранен университет, няма дори да Ви приеме документите, защото според неговите субективни критерии, щом не сте завършили зад граница, със сигурност знаете по-малко без изобщо и да е в час колко знаете, няма ли да сте дискриминиран? Въпросът е реторичен.
senex
Потребител

Мнениеот irhen » 09 Фев 2008, 14:50

Нищо не казвам за другите университети, защото завършилите ги нямат тези проблеми с намирането на работа, каквито имат завършилите НБУ. И това го знам не от форума. Както не знам от и от форума за състава на комисиите по Гражданскоправни науки :)

Колкото до:
желанието винаги да се гледа другия
нямам такова желание, а и мисля че повечето колеги от добрите университети го нямат :) Но предимно хората, които учат в даден университет изграждат неговата репутация в публичното пространство и ако даден университет не "тежи", то за това са виновни не толкова преподавателите, колкото самите студенти. Е, НБУ с тази комисия улеснява максимално взимането на този изпит, но когато си плащаш е нормално да имаш "бонус" за парите си
И ето от тук субективизмът на работодателите.

Но предполагам, че всички ще се съгласите, че ако в обявите за работа не е посочено предпочитанието за даден ВУЗ, това не означава че то отсъства. Просто тогава работодателите ще получават много повече CV-та, неотговарящите на този критерии ще бъдат изхвърлени в коша и кандидатстващите може и да не разберат по каква причина са отвърлени.

Но пък и никой не ни пречи да кандидатствме за позиции, въпреки че не отговаряме на 100 % на изискванията. Ако имаш в CV-to нещо друго, което би било ценно за работодателя, съмнявам се че не биха ни поканили на интервю за да се запознаят с кандидата. Защото пак преценката за конкретните нужди на фирмата, в която кандидатстваме е субективна :wink:

А относно:
отново ще кажа, че назначаването в съдебната система не става само с успех от дипломата
, назначаването в съдебната система изобщо не съм го коментирала. Там критериите са съвсем други /казус, устен изпит/ и със сигурност го има отсяването на знаещите юристи от незнаещите, независимо от това кой университет са завършили.
Но в тази връзка как бихте коментирали това, че при този "глад" за юристи, които да обсужват Търговския регистър и липсата на желаещи поради ниското заплащане, на един мой познат са го посъветвали да не си подава документите за кандидатстване, защото вече е минал 40 години :roll: Това според мен е много по-фрапантен случай и то за държавно учреждение и то към Министерството на правосъдието :oops:
irhen
Младши потребител

Мнениеот jocata » 10 Фев 2008, 23:34

А коя е Ангушева?

[/quote]един мой познат са го посъветвали да не си подава документите за кандидатстване, защото вече е минал 40 години
Ако е изискване или заради това не бъде назначен е дискриминация. Но само "посъветването" не бих казал

Проблема при нас по скоро е Матеева не споря че е безспорен специалист по доста правни науки

Няма специалист по всичко. Българския пенкилер го забравете. Или имате предвид предмети/дисциплини.
Всъщност и Матеева не я познавам.
jocata
Младши потребител

Мнениеот hasplu » 28 Фев 2008, 14:05

Юрисконсулт
Ref.No 0308
Описание и
Изисквания Правно-счетоводна фирма "Лийгъл Адвайзинг Груп" гр.София във връзка с откриване на представителство в гр.Русе, търси да назначи на трудов договор: ЮРИСКОНСУЛТ
Изисквания:
1.висше юридическо образование;
2.удостоверение за юридическа правоспособност;
3.среден успех от курса на обучение минимум 4,50 и от държавните изпити минимум 5,00;
4.образованието да е завършено под формата на редовно обучение,
5.кандидатите да са завършили Софийски Университет "Климент Охридски" или Великотърновски Университет "Св. св. Кирил и Методий",
6.минимум 3 години и 6 месеца професионален стаж;
7.да притежават приятна външност,
8.да са до 30г. възраст; мъже;
9.шофьорска книжка,
10.удостоверение за компютърна грамотност, издадено от лицензирана фирма /като WORD и EXCEL са задължителни, да ползват свободно един от правноинформационните продукти Apis или Ciela/;
11.владеене на поне един от следните езици /английски, немски, френски, испански, румънски/ като степента на знание се удостоверява с официално свидетелство или диплома за средно образование с минимум 1700 учебни часа или с диплома за висше образование с минимум 3 семестъра обучение;
12.кандидатите да са от гр.Русе или да познават града добре.
13.кандидатите да не са осъждани

:D :D :D :D
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот kantarjiev » 29 Фев 2008, 00:34

Toчно такива обяви ме провокираха да пусна тази тема :evil:
kantarjiev
Младши потребител

Представяте ли си..

Мнениеот IvoZdravkov » 01 Мар 2008, 15:48

То по тази силна логика и изискването за всяка длъжност може да се счита за дискриминативно.Имам впредвид, например изискване за завършено висше образование, което си е най - нормално, но защо не може да се пробва за мениджър някой с одсновно образование :-)
Предлагам следната обява на колегите, притежаващи сериозни фирми.Фирма"Х" търси да назначи за длъжността 'Правен консултант - юристконсулт":
"Човек..!"
-:)

http://www.bglegis.com
IvoZdravkov
Младши потребител

Re: Представяте ли си..

Мнениеот senex » 01 Мар 2008, 16:49

IvoZdravkov написа:То по тази силна логика и изискването за всяка длъжност може да се счита за дискриминативно.
Не е така, дискриминационните изисквания се установяват доста лесно. А тези обяви наистина са подходящи за темата.
senex
Потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 02 Мар 2008, 21:53

ssh80 написа:ЗАКОН

за защита срещу дискриминацията

Защита при упражняване правото на труд

Чл. 12. (1) При обявяване на свободно работно място работодателят няма право да поставя изисквания, свързани с признаците по чл. 4, ал. 1,

Чл. 4. (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия или вяра, ОБРАЗОВАНИЕ

----------------
Няма надлежен механизъм за да се спазват тези уредби.Не само в тази област но и в много другоииииииииии....Това е проблема!!!!

Абсолютно! Аз, лично, мисля, че е безобразна дискриминация това, че завършил хранително - вкусов техникум не ги допускат да съдийстват във ВКС!
Това е абсолютно класически пример на дискриминация, базирана на образователен принцип!
Изобщо фактът, че някои фирми си позволяват да искат диплома за определено образование, за да те допуснат до интервю, си Е дискриминация.
Според мен, трябва да бъде като в Мюзик Айдъл - всеки, който реши, трябва да бъде допускан да се яви!
И, когато не бъде допуснат до следващо интервю, трябва да му се издава писмено обяснение с нотариална заверка, с копие до Комисия за защита от дискриминация и инспекцията по труда :wink:
Martini_Bianco
Младши потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 02 Мар 2008, 22:00

hasplu написа:Юрисконсулт
Ref.No 0308
Описание и
Изисквания Правно-счетоводна фирма "Лийгъл Адвайзинг Груп" гр.София

Аз лично не бих си пуснала СВ - то по обява на фирма, която дори не може да изпише грамотно названието си. (Лийгъл - > LEAGAL?!?)

Немалко са и фирмите, търсещи юрисТконсулти....
От там насетне, обявата явно е написана така, че да не се затормозява конкурсния процес с излишно много кандидати и да бъде назначен конкретния русенец, който е завъшрил в СУ. Може бу, ако бяха писали и малкото име на майка му в условията на кандидатстване, щяха да со доулеснят работата. Е, и? :D :lol:
Martini_Bianco
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 03 Мар 2008, 20:08

А пък и имат нахалството да искат и българско гражданство за много служители, пък даже и за депутатите! Това си е баш дискриминация на най-високо ниво! :lol: :lol: :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот anton_fotev » 19 Сеп 2008, 10:10

Изискването езика да ти е майчин?? Сигурно имат сериозна причина да го искат.
Например преводачи са ми казвали, че колкото и добре да познават чуждия език, дори и да могат да мислят на него, пак предпочитат да превеждат от чуждия език на майчиния си и по възможност избягват превода в обратна посока. Най-малкото работят с различна ефективност в единия и в другия случай.
anton_fotev
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 19 Сеп 2008, 11:29

hasplu написа:Юрисконсулт
Ref.No 0308
Описание и
Изисквания Правно-счетоводна фирма "Лийгъл Адвайзинг Груп" гр.София във връзка с откриване на представителство в гр.Русе, търси да назначи на трудов договор: ЮРИСКОНСУЛТ
Изисквания:
1.висше юридическо образование;
2.удостоверение за юридическа правоспособност;
3.среден успех от курса на обучение минимум 4,50 и от държавните изпити минимум 5,00;
4.образованието да е завършено под формата на редовно обучение,
5.кандидатите да са завършили Софийски Университет "Климент Охридски" или Великотърновски Университет "Св. св. Кирил и Методий",
6.минимум 3 години и 6 месеца професионален стаж;
7.да притежават приятна външност,
8.да са до 30г. възраст; мъже;
9.шофьорска книжка,
10.удостоверение за компютърна грамотност, издадено от лицензирана фирма /като WORD и EXCEL са задължителни, да ползват свободно един от правноинформационните продукти Apis или Ciela/;
11.владеене на поне един от следните езици /английски, немски, френски, испански, румънски/ като степента на знание се удостоверява с официално свидетелство или диплома за средно образование с минимум 1700 учебни часа или с диплома за висше образование с минимум 3 семестъра обучение;
12.кандидатите да са от гр.Русе или да познават града добре.
13.кандидатите да не са осъждани

тая лелка явно ползва фирмата за да си намери гадже.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот defy » 19 Сеп 2008, 12:21

Martini_Bianco написа:
ssh80 написа:ЗАКОН

за защита срещу дискриминацията

Защита при упражняване правото на труд

Чл. 12. (1) При обявяване на свободно работно място работодателят няма право да поставя изисквания, свързани с признаците по чл. 4, ал. 1,

Чл. 4. (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия или вяра, ОБРАЗОВАНИЕ

----------------
Няма надлежен механизъм за да се спазват тези уредби.Не само в тази област но и в много другоииииииииии....Това е проблема!!!!

Абсолютно! Аз, лично, мисля, че е безобразна дискриминация това, че завършил хранително - вкусов техникум не ги допускат да съдийстват във ВКС!
Това е абсолютно класически пример на дискриминация, базирана на образователен принцип!
Изобщо фактът, че някои фирми си позволяват да искат диплома за определено образование, за да те допуснат до интервю, си Е дискриминация.
Според мен, трябва да бъде като в Мюзик Айдъл - всеки, който реши, трябва да бъде допускан да се яви!
И, когато не бъде допуснат до следващо интервю, трябва да му се издава писмено обяснение с нотариална заверка, с копие до Комисия за защита от дискриминация и инспекцията по труда :wink:

Меко казано не съм съгласен с теб!
Съгласно Чл. 7, ал. 1, т. 2 от ЗЗДискр. Не представлява дискриминация:
2. различното третиране на лица на основата на характеристика, отнасяща се до признак по чл. 4, ал. 1, когато тази характеристика поради естеството на определено занятие или дейност, или условията, при които то се осъществява, е съществено и определящо професионално изискване, целта е законна, а изискването не надхвърля необходимото за постигането й;

В случая тази характеристика поради естеството на определеното занятие или дейност е съществено, а и е определено в ЗСВ - наличието на съответното образование и професионален опит, за да бъдеш съдия във ВКС. Това е въпрос стоящ на съсвем друга плоскост от дадения пример с висшето учебно заведение, което се изисква да си завършил и отгоре на това например да си с определен успех. По първия признак, т.е. учебното заведение и редовната форма на обучение може да се аргументираме, дали има или не дискриминация, но във връзка с успеха или владеенето на английски език...........просто това мисля няма да мине като някакво дискриминационно изискване.
defy
Младши потребител

Предишна

Назад към Трудово право