начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Имат ли право да прекратят отпуска

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли право да прекратят отпуска

Мнениеот ljulyak » 28 Фев 2008, 15:40

Ако служител подаде предизвестие за напускане по време на отпуската си, има ли законова база на която работодателя поради тази причина (т.е. че работника ще напуска) да прекрати платения му годишен отпуск като го трансформира в неплатен или пък да изиска от работника да дойде да работа.
ljulyak
Младши потребител

Мнениеот ljulyak » 28 Фев 2008, 18:12

Принципно питам, а не за конкретен случай. Може ли след като е разрешил на работник да ползва платения си годишен отпуск поради една или друга причина да му го прекрати и или да превърне остатъка в неплатен или да изиска от работника да се върне на работа? Молбата за отпуск има ли характер на договор?
ljulyak
Младши потребител

Мнениеот ljulyak » 28 Фев 2008, 22:16

Принципно едно просто ДА или НЕ като отговор на въпроса ми ще свърши работа
ljulyak
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 29 Фев 2008, 09:26

да, но за целта ви се връчва заповед
kali75
Потребител

Мнениеот Julyan » 29 Фев 2008, 10:26

Аз лично не считам, че има такова основание. Пуснала съм си отпуск- платен, неплатен- няма значение. Получила съм си заповед с посочените дати и си го ползвам.
Заминавам дори на почивка или където и да било- на какво основание работодателят ми ще ми прекрати отпуска, ще ме извести и ще ме застави да започна работа?
Отпускът е позволен въз основа на моето желание и съгласието от страна на работодателя. Не може да се прекрати едностранно от него.
По същия начин и работодателят не може да "трансформира" платеният отпуск в неплатен.
Предполагам, само, питате поради това, че работникът си е пуснал целия дължим платен годишен отпуск за настоящата година и сюрпризира с напускане, а ще ползва на практика повече от полагаемият му се отпуск? Така ли е?
Julyan
Потребител

Мнениеот ivankavrakov » 29 Фев 2008, 10:44

КТ, Чл. 175. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Извън случаите по предходната алинея отпускът на работника или служителя може да бъде прекъсван по взаимно съгласие на страните, изразено писмено.

Разбира се, че може да се прекъсне платения отпуск, както казва законът - по взаимно съгласие.
Мен лично се опитаха да ме завърнат от границата, бях тръгнал на екскурзия в странство.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот Julyan » 29 Фев 2008, 11:51

По взаимно съгласие- да, но не и еднолично от работодателя.
Julyan
Потребител

Мнениеот ljulyak » 29 Фев 2008, 12:40

Julyan написа: Предполагам, само, питате поради това, че работникът си е пуснал целия дължим платен годишен отпуск за настоящата година и сюрпризира с напускане, а ще ползва на практика повече от полагаемият му се отпуск? Така ли е?

Да точно така е. Доколкото знам според Наредбата за работното време и отпуските, работник при напускане не дължи обезщетение на работодателя си за тази част от годишната отпуска, която не е отработил, но не може да ползва отпуск при новия работодател до края на годината (в случай че го е ползвал всичкия при стария).
Но мислълта ми е ако реши да се заяде, може ли работодателя със задна дата да да трансформира неотработената част от отпуската в неплатен отпуск и да я удържи от бъдещо възнаграждение. Мен ме заплашиха точно с това. Законно ли е?
При нас обаче няма такова нещо като "заповед за отпуск". Просто си даваш молбата и това е. Може би защото сме по-малка фирма, не знам.
ljulyak
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 29 Фев 2008, 14:23

Нека се заяжда. Вие пък можете да защитите правата си чрез съда.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот Julyan » 29 Фев 2008, 15:22

Работодателят не може да трансформира един вид отпуск в друг, но за Вас е лошо, че нямате заповед за отпуск.
"Мен ме заплашиха точно с това... При нас обаче няма такова нещо като "заповед за отпуск". Просто си даваш молбата и това е. Може би защото сме по-малка фирма, не знам."
Знаете ли на какъв риск се излагате? На дисциплинарно уволнение- никой не може да Ви гарантира, че работодателят Ви няма да скъса тази Ваша молба или че просто няма да я резулира с "Не!" и да Ви води периода за самоотлъчка.
В такава ситуация гледайте да се разберете "с добрата", както се казва.
Julyan
Потребител

Мнениеот ljulyak » 29 Фев 2008, 16:31

Ами просто няма такава практика в нашата фирма да се издава официална заповед за отпуск, просто си попълваш молба, прекия ръководител я подписва и я даваш в деловодството и после човешки ресурси я обработват. От кой е трябвало да изискам тази заповед а и дори да съм я изискал се съмнявам че щяха да ми издадат само на мен такава защото по принцип и други мои колеги са излизали без такива заповеди.
В такъв случай щом нямам заповедта в ръцете си наистина заплахите че няма да ми платят за неотработения отпуск са основателни - могат да скъсат молбата и да излезе че не съм идвал на работа своеволно. Но тук идва и другия момент - как ще докажат че не съм идвал на работа в продължение на две седници своеволно след като не съм бил уволнен веднага а съм се върнал на работа и съм работил още няколко седмици. Ако е самоотлъчка е нормално работника да бъде уволнен веднага а не да се върне на работа спокойно и чак след три седмици да му кажат - ти не си работил тези две седмици, няма да ти платя, ще те уволня и т.н.
ljulyak
Младши потребител

Мнениеот IvoZdravkov » 01 Мар 2008, 16:01

Предизвестието служи, за да може работодателя да потърси ваш заместник за времето, докато сте все още на работа.Аз лично считам, че след подаване на молбата служителя е демотивиран и дори може да попречи на работата, така че по - скорошното му освобождаванe би трябвало да е с предимство. Остава големия проблем, обаче с намирането на кадри и обучаването им. Щом сте в платен отпуск - значи все някой ви замества. Чак пък да сте толкова незаменим, че да ви викат... - разбира се с едностранната воля на работодателя не може да стане. Все пак вижте договора си, че вече се виждат и с 3 - месечни предизвестия -:)

http://www.bglegis.com
IvoZdravkov
Младши потребител

Назад към Трудово право