начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Пълномощно на строителя за акт 15 и 16?

Казуси за недвижими имоти

Пълномощно на строителя за акт 15 и 16?

Мнениеот myrshavija » 26 Фев 2008, 11:56

Опитват се да ме притиснат да подпиша следното пълмномощно:

Долуподписаните ...
у п ъ л н о м о щ а в а м е ...
(управителя на стрителната фирма)
със следните права:
Да ни представлява пред компетентните органи, подписвайки ни навсякъде, където е необходимо във връзка със съставянето на Констативен акт - образец 15 и Протокол - образец 16, необходими за въвеждането в експлоатация и разрешаване ползването по предвидения в закона ред на жилищната сграда, построена в гр. София, ...

и десертът:
Пълномощникът има право да преупълномощава по своя преценка трети лица с горепосочените права

Вече получих едно мнение - че не е необходимо да го упълномощавам. Четох ЗУТ и останах с впечатлението, че сме различни страни при подписването на акт15. Ще ми се да науча повече подробности около "Констативен акт - образец 15 и Протокол - образец 16".
Доводите на фирмата са, че можело да не успея да се явя в посочения ден и щял съм да ги забавя. Че интересите ми нямало да бъдат накърнени и имало някакъв протокол, който ще се подписва за приемане на извършените строителни дейности от тях, където съм щял да имам възможност да напиша евентуални забалежки и, че по договор, съм имал право на възражения, а акт 15 и 16 били само формалност. На въпеоса защо точно него трябва да упълномощя ми беше отговорено, че, ако упълномощя съпругата си да ме представлява, тя също можело да не успее да се яви. Както и, че всички пълномощни се описвали предварително за комисията.
myrshavija
Нов потребител

Re: Пълномощно на строителя за акт 15 и 16?

Мнениеот naughty » 26 Фев 2008, 12:22

нормална практика на строителите е да искат такова пълномощно. И на мен ми искаха но не подписах. Целта им е да приемат сградата с акт 15 без да те питат т.е. да вземат в предвит твоите забележки.

глупост е да подпишеш, освен ако няма да си в чижбина примерно. Не се подавай на този елементарен трик.
naughty
Потребител

Мнениеот myrshavija » 26 Фев 2008, 12:38

ianeva, благодаря, наистина пропуснах да уточня, че имотът е прехвърлен и ние сме собственици - със съпругата ми.
Ще съм благодарен да науча "и някои други неща, за които не е мястото да се пише във форума". Даже и да не е публично във форума. Дали става въпрос за това, което е написал naughty?
Иначе аз не съм подписал, нямам и намерение. Не виждам причина да не се подпиша лично там, където законът го изисква.
За изнудването - предпочетох думата "притискат". Става въпрос за купуването на паркомясто в подземния гараж и довършителните работи по апартамента. Отказват да сключат какъвто и да е договор с нас, ако не подпишем исканото пълномощно. Което, според мен, е малко некоректно. Не казвам, че не са в правото си да решат дали да сключат договор с мен, но наистина положението клони леко към изнудване.
myrshavija
Нов потребител

Назад към Имотни казуси