начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

чл.173, Ал.4 КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.173, Ал.4 КТ

Мнениеот ralitsa » 25 Фев 2008, 13:18

Здравейте, колеги,

Случаят е следният: служител има неползван платен годишен отпуск за 2005, 2006 и 2007г.
По силата на чл.173, ал.4 от КТ работодателят има право да му предостави и без негово съгласие ползването на платения отпуск, но според мен, само за отминалата година, не и за предходните 2006 и 2005. НА ПРАВИЛЕН ПЪТ ЛИ СЪМ в разсъжденията си? Благодаря!
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот fester1 » 25 Фев 2008, 13:48

Според мен идеята на чл. 173, ал. 4 КТ е да се "изчистват" неползваните отпуски, за да се предотврати изплащането на големи обезщетения по чл. 224, ал. 1 КТ при евентуално прекратяване на трудовото правоотношение.
Затова мисля, че не сте права... :wink:
fester1
Потребител

Мнениеот ralitsa » 25 Фев 2008, 14:04

аз знам, че това е идеята, ама ако трябва да тълкуваме, считам, че работодателят може да принуди служителя само за предходната година.. а и практика нещо не открих...
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот karla » 25 Фев 2008, 14:54

Според мен става въпрос за неизползвани отпуски за минали години, а не само за предходната - така поне се тълкува текстът.

Единственото, което може да Ви бъде от полза в случая, е:

."... работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага" (чл. 173, ал. 4, in fine)
=> т.е. ако за съответната календарна година (напр. 2005г.)работодателят не е отправил покана към служителя да ползва отпуска си, след която покана служителят е трябвало да "поиска" отпуска си "до края на календарната година, за която се полага"- не би следвало работодателят да може да го принуди да ползва отпуска си за тази година (в примера - 2005г.)
Така, както е предвидено в закона - поканата от работодателя е една от предпоставките за разрешаване ползването на отпуска без съгласието на служителя (другите предпоставки са: неизползван отпуск от предходни календарни години и липса на искане от служителя за ползване на отпуска и след поканата на работодателя).

успех :)
karla
Младши потребител

Мнениеот fester1 » 25 Фев 2008, 15:22

ПИСМО ИЗХ. № 74-97 ОТ 15.06.2004 Г. НА МТСП ОТНОСНО: ПРИЛАГАНЕТО НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА ЧЛ. 172 И 173 ОТ КТ
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Съгласно чл. 172 КТ, платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части, от които най-малко половината се ползва наведнъж през календарната година, за която се полага отпускът.
В чл. 173, ал. 4 от Кодекса на труда изрично са предвидени случаите, при които работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие и те са: по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът след покана от работодателя не е поискал отпуската си до края на календарната година, за която се полага.
От данните по преписката е видно, че служителите имат неизползвани платени годишни отпуски от 1994 г. до 2003 г. Считаме, че платеният годишен отпуск следва да се ползва в поредността на годината, за която се полага.
С оглед разпоредбата на чл. 172 КТ и чл. 173, ал. 4 КТ, становището ни е, че няма пречка през 2004 г. работодателят да отправи покана към служителите да ползват платения си годишен отпуск за годините до 2003 г. включително, след което да се възползва от предвидената в разпоредбата на ал. 4 на чл. 173 КТ възможност.

Само това открих...
fester1
Потребител

Мнениеот ralitsa » 25 Фев 2008, 15:36

ах, ах...
ralitsa
Потребител

Назад към Трудово право