Имам един малко странен може би казус, но все пак да попитам дали можете да ми отговорите.
Преди два месеца подписах договор с една фирма, за 6 месеца, но има едно допълнение към договора, че ако напъсна дължа обещетение. Но просто явно не си направих сметка, че това може да значи, че фирмата не е много добро място за работа. И сега искам да напъсна, но ми казват, че трябва да платя дадената неустойка която аз не мога да платя. Почнах да се правя (извинявам се за следващата дума) на ШУТ за да ме уволнят. И ми казаха, че ще ме уволняват дисциплинарно, но пак трябва да се плати обезщетението.
Така ли е ? Все пак те ме уволняват.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 22:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за обезщетение при дисциплинарно уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
нищо си му няма на казуса
доколкото разбирам, договорът е за шест месеца, т.е. срочен. съгласно кт предизвестието при напускане от слжителя е три месеца. така, че ако искате да се махнете по-рано оттам дължите обезщетение за неспазения срок на предизвестието (т.е. времето, което няма да отработите).
при дисциплинарно уволнение също дължите обезщетение на работодателя си в размер на една брутна заплата.
не става много ясно какво обезщетение сте уговорили (наричате го и "неустойка"), но тези, които ви посочих следват от кт.
доколкото разбирам, договорът е за шест месеца, т.е. срочен. съгласно кт предизвестието при напускане от слжителя е три месеца. така, че ако искате да се махнете по-рано оттам дължите обезщетение за неспазения срок на предизвестието (т.е. времето, което няма да отработите).
при дисциплинарно уволнение също дължите обезщетение на работодателя си в размер на една брутна заплата.
не става много ясно какво обезщетение сте уговорили (наричате го и "неустойка"), но тези, които ви посочих следват от кт.
- sylvie
- Младши потребител
Ами "обезщетението" е за това, че фирмата е инвестирала пари за обучение в мен. Поне така ми се казва, въпреки че такова нещо няма и не ми е проведено никакво обучение освен едно встъпително запознаване, но това е недоказуемо поне според мен.
А договора ми е пробен период от 6 месеца, а не срочен и след 6-тия месец става безсрочен.
А договора ми е пробен период от 6 месеца, а не срочен и след 6-тия месец става безсрочен.
- hunter1
- Младши потребител
важното е как е формулирана клаузата за това обезщетение, за да се прецени дали и какво се дължи.
ако е за обучение и такова не ви е проведено, и договорът е със срок на изпитване в полза на двете страни, напускайте си спокойно.
ако е за обучение и такова не ви е проведено, и договорът е със срок на изпитване в полза на двете страни, напускайте си спокойно.
- sylvie
- Младши потребител
Ами аз и така искам да направя, но ме заплашват, че ще си платя обезщетението. А няма как да се докаже, че никой не ме е обучавал.
- hunter1
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|