начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Възстановяване на работа от съда и нежелание за завръщане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възстановяване на работа от съда и нежелание за завръщане

Мнениеот rumka » 22 Фев 2008, 16:13

Възстановена съм на работа от ВАС. Старата ми длъжност я няма в щатното разписание на училището, а съм на друга работа на постоянен договор. Не желая да се връщам на предишната си работа. Каква е процедурата, опишете ми я стъпка по стъпка, защото човекът, който ме съкрати е и сега Директор и ме дебне да сбъркам :twisted:
Моля ви помогнете ми!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Благодаря предварително :lol:
rumka
Младши потребител

Re: Възстановяване на работа от съда и нежелание за завръщан

Мнениеот ivankavrakov » 22 Фев 2008, 18:03

След като сте възстановена от съда имате право да се върнете на длъжността, която се заемала, но и можете да не се възползвате от него. (Чл. 345. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При възстановяване на работника или служителя на предишната му работа от работодателя или от съда той може да я заеме, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви на работа, освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини.) Ако се откажете от това ваше право даже ще улесните работодателя си, защото в противен случай ще трябва да мисли юридически еквилибристики за възстановяването Ви на вече съкратената длъжност.
ivankavrakov
Потребител

Re: Възстановяване на работа от съда и нежелание за завръщан

Мнениеот zelen » 22 Фев 2008, 18:06

rumka написа:Възстановена съм на работа от ВАС. Старата ми длъжност я няма в щатното разписание на училището, а съм на друга работа на постоянен договор. Не желая да се връщам на предишната си работа. Каква е процедурата, опишете ми я стъпка по стъпка, защото човекът, който ме съкрати е и сега Директор и ме дебне да сбъркам :twisted:
Моля ви помогнете ми!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Благодаря предварително :lol:

1.На ваше място ще постъпя така - ако старата длъжност я няма вече, си я създавам сама!
2.Ако ми пречи директорът - да избере между импийчмънт или среща с адвоката ми!
3.Ако нямам адвокат( най-вероятно е така ) към този момент ( иначе нямаше да питам за безплатен съвет
във форума ) - си наемам такъв!
4.Ако продължавам да очаквам безплатни чудеса, при следващото ми уволнение не ВАС, а Господ няма да ме възстанови на работа, а ще ми припомни, че " Господ дава, ала в кошара не вкарва" .
zelen
Потребител

Мнениеот tati_go » 22 Фев 2008, 21:08

ivankavrakov е абсолютно прав.
Нюанси:
- ако не са ви изплатили присъденото обезщетение, можете да не бързате - то е на влог в работодателя Ви с лихва = ОЛП + 10%. Съдия изпълнител винаги ще ви изтегли влога, като процесът е за сметка на работодателя Ви;
- ако нямате уведомление от съда, че сте възстановена, можете да не бързате. Желаете ли да "благодарите" на бившия си работодател извадете си този документ (от съда) и му го представете в подходящ за радост момент с една молбичка за възстановяване. В 14 дневен срок) можете да заемете бившото си работно място, а можете и да не го заемате.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот rumka » 23 Фев 2008, 09:03

Благодаря ви! Проблема ми е в това, че в момента съм на работа и то доста по-добра, но там не искат да ме пуснат в неплатен отпуск. Господ ми даде, ама аз как да го вкарам. Пък и старият ми работодател веднага ще ми изготви заповед с вярно съдържание и ще умре от кеф, че ме уволнява правомерно! Той ме уволни по чл. 328, ал. 1, т. 6 на 27.02.2006 г. Две години изминаха, обезщетението е за 6 месеца през останалото време какво да правя?
Последна промяна rumka на 23 Фев 2008, 09:18, променена общо 1 път
rumka
Младши потребител

Мнениеот rumka » 23 Фев 2008, 09:12

"а можете и да не го заемате" tati_go
Следва ли от това дисциплинарно наказание - самоотлъчка и дисциплинарно уволнение :?:
rumka
Младши потребител

Назад към Трудово право