начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

идеална част от право на строеж

Казуси за недвижими имоти

идеална част от право на строеж

Мнениеот nezabravka » 21 Фев 2008, 01:21

Здравейте!
Искам да помоля за съвет.Предстои ми покупка на апартамент който е готов а акт 16.В нот акт на настоящия собственик няма написано,че има идеални части от правото на строеж.Това означава ли че аз ще бъда собственик на апартамента, и ако един ден стане нещо със сградата,аз няма да имам нищо?Ясно ми е че няма да бъда собсвеник и на част от земята-това означава ли че аз ще притежавам апартамента докато тои съществува като такъв,а после?
Може ли да ми дадете съвет къде мога да получа повече инфо-закон или др документ.
Благодаря на всички!
nezabravka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 21 Фев 2008, 13:00

Поинтересувайте се собственика-продавач върху своя земя ли е построил или на него е учредено право на строеж. В първия случай, той може да Ви продаде апартамента с право на строеж или и част от земята, съответстваща на апартамента, а във втория -само право на строеж. Не и само апартаменте. По всяка вероятност се касае за пропуск в нотариалния му акт или пък е единствен собственик и си има нотариален акт за земята, което обаче не ми се връзва с това ,че продава апартамент.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот theinsider » 21 Фев 2008, 14:48

Не се притеснявайте, няма никакъв проблем. Дори и да не е изрично записано, правото на строеж следва апартамента. В дан. оценка дори ще е отразена и данъчната стойност на правото на строеж.
theinsider
Потребител

Re: идеална част от право на строеж

Мнениеот naska » 21 Фев 2008, 18:04

Здравейте,
Колегата по-горе правилно Ви е отговорил, че правото на строеж дори и да не е изрично посочено, то следва имота.
nezabravka написа:Ясно ми е че няма да бъда собсвеник и на част от земята-това означава ли че аз ще притежавам апартамента докато тои съществува като такъв,а после?

А това, че притежавате правото на строеж за този апартамент означава, че в случай, че последният погине - имате право да го изградите отново.
naska
Младши потребител

Мнениеот nezabravka » 25 Фев 2008, 22:24

Blagodarq na vsi4ki za otgovora.Sobstvenika na apartamenta ne e pritegaval zemqta.Nadqvam se da nqma problem,6tom dage i da ne e napisano pravoto na stroeg si su6testvuva.
O6te vednug blagodarq!
nezabravka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Фев 2008, 11:14

Мисля, че нещо не сте ни разбрали , май.
Правото на строеж учредява , най-често с нотариален акт или договор за общинска и държавна собственост.
Все пак , изискайте документите за това право от продавача Ви, за да не се окаже , че купувате апартамент без право учредено право на строеж или пък е построено над това , което собственикът е учредил. В този случай, построеното в повече е собственост на притежателят на земята.
Искайте да Ви даде продавача дори незаверено копие от учреденото право на строеж.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nezabravka » 27 Фев 2008, 01:48

Sunrise,да ти кажа честно от това което си написал нищо не ми е ясно :( .вижте апартамента е купен от строителна фирма през 2005 г,в момент в които сградата не е била завършена нямала е акт 16,за акт 15 не знам.та на сегашния собственик е издаден Нот Акт за право на строеж,адвокатката ми обясни ,че това е така защото в момента на нот прехвърляне апартамента не е бил самостоятелен обект защото не е бил завършен.
преди 2 мес изповядахме сделка за др апартамент,за които бяхме сключили предв договор-на зелено го купихме преди 2 год.в неговия Нот акт пише веднага след описанието на апартамента че купуваме и 7.5% идеални части от правото на строеж.
надявам се да съм била ясна.кажете ми в кои норм документ мога да прочета че да ми се изясни ,моля!
nezabravka
Нов потребител

Назад към Имотни казуси