Здравейте! Колеги, как тълкувате-
26. "Трудови правоотношения" са:
.........................................
з) (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г.) правоотношенията по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия;
/ЗАКОН за данъците върху доходите на физическите лица/
Т.е. всички договори, вкл. с управители , прокуристи ... се приравняват с трудови такива:)
Правата и задълженията, които възникват за страните по тези договори следва да се уреждат от разпоредбите на КТ! /право на заплащане, осигуровки, отпуск, болнични, а прекратяването на договора - според уговореното в него, а ако не е уговорено т.е. казва се че се прилага българското законодателство, би следвало да се прилага пак КТ?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 22:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договора за управление се приравнява с ТРУДОВ!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Не е така.
Не, не е така когела. Правоотношенията, произтичащи от ДУ са трудов само по смисъла на ЗДДФЛ, и то от 01.01.2008 г.
- megy_bogestvena
- Младши потребител
- prnedev
- Активен потребител
Karakochev написа:Определението важи само за нуждите на ЗДДФЛ.
И аз съм на същото мнение ,инъче става голям батак.
Питам може ли да уволня дисциплинарно управителя? Ами ако тоя управител е собственик на капитала ......а ако имаме няколко управители и те управляват заедно и поотделно и между др. са и собственици на капитала и започнат да се уволняват
А къде остана търговския закон ...относно освобождаване на управителя
- donna
- Старши потребител
donna написа:Karakochev написа:Определението важи само за нуждите на ЗДДФЛ.
И аз съм на същото мнение ,инъче става голям батак.
Питам може ли да уволня дисциплинарно управителя? Ами ако тоя управител е собственик на капитала ......а ако имаме няколко управители и те управляват заедно и поотделно и между др. са и собственици на капитала и започнат да се уволняват
А къде остана търговския закон ...относно освобождаване на управителя
То ЗДДФЛ е да си го четат счетитата. Ние си знаем що е трудов договор и що е д-р за управление;))
- Karakochev
- Потребител
имай напредвид ,че работодателя е въздигнал в култ счетоводителя си и той работи КТ ...... ,сага като прочете и това ще му се доизясни и ще става весело.
Ами да го напишат "важи само за нуждите на ЗДДФЛ."
ДА ПИТАМ ОЧАКВА ЛИ СЕ ЧИСТО НОВ КТ .....ВЕЧЕ Е НА МОДА СМЕНЯМЕ ТОТАЛНО ЗАКОНИТЕ. СЕГА ДЕЙСТВАЩИЯ КТ Е МНОГО КЪРПЕН ,ТАКА НЕЩО ПО НОВИЧКО
Ами да го напишат "важи само за нуждите на ЗДДФЛ."
ДА ПИТАМ ОЧАКВА ЛИ СЕ ЧИСТО НОВ КТ .....ВЕЧЕ Е НА МОДА СМЕНЯМЕ ТОТАЛНО ЗАКОНИТЕ. СЕГА ДЕЙСТВАЩИЯ КТ Е МНОГО КЪРПЕН ,ТАКА НЕЩО ПО НОВИЧКО
- donna
- Старши потребител
Колеги, БЛАГОДАРЯ!!!
Ставаше ДУМА ТОЧНО ЗА СПОР със СЧЕТОВОДИТЕЛЯ!!!
Браво че познахте!
Ето едно упражнение, което правих, за осигуряване по Дог. за управление! После някой да каже, че юристите са лоши математици:)
Това беше до 31.12.2007 г.
Максималния месечен размер на осигурителния доход за 2007 г. e 1400 лв.
Вноските се заплащат до 10 –то число на месеца, следващ този, за който се отнасят, като се внасят по съответната сметка на компетентната ТД на НАП чрез банки или лицензиран пощенски оператор.
работодател вноска% Сума лева Осигуряващ се Вноска % Сума лева Общ % Сбор сума
От м. I до м. IX
15.925% 222.95 лв. 8.575% 120.05 лв. 24.5% 343 лв.
От м.Х до м.ХII
13.975% 195.65 лв. 7.525% 105.35 лв. 21.5% 301 лв.
Вноска ДЗПО- проценти и дължими суми
От м. I до м. XII
3.25% 45.5 лв. 1.75% 24.5 лв. 5% 70 лв.
Здравна вноска- проценти и дължими суми
От м. I до м. XII
3.9% 54.6 лв. 2.1% 29.4 лв. 6% 84 лв.
Общ сбор на сумите, дължими за един месец:
За един месец
От м. I до м. IX ДОО ДЗПО Здравни Общо
Работодател 222.95 лв. 45.5 лв. 54.6 лв. 323.05 лв.
Осигуряващ се 120.05 лв. 24.5 лв. 29.4 лв 173.95 лв.
Общо 343 лв. 70 лв. 84 лв. 497 лв.
За един месец
От м.Х до м.ХII ДОО ДЗПО Здравни Общо
Работодател 195.65 лв. 45.5 лв. 54.6 лв. 295.75 лв.
Осигуряващ се 105.35 лв. 24.5 лв. 29.4 лв 159.25 лв.
Общо 301 лв. 70 лв. 84 лв. 455 лв.
Вноска за трудова злопулука 1,1%/15.4 лв./ и Вноска за фонд гарантирани вземания 0,5% /7 лв./ са само за сметка на работодателя.
Браво че познахте!
Ето едно упражнение, което правих, за осигуряване по Дог. за управление! После някой да каже, че юристите са лоши математици:)
Това беше до 31.12.2007 г.
Максималния месечен размер на осигурителния доход за 2007 г. e 1400 лв.
Вноските се заплащат до 10 –то число на месеца, следващ този, за който се отнасят, като се внасят по съответната сметка на компетентната ТД на НАП чрез банки или лицензиран пощенски оператор.
От м. I до м. IX
15.925% 222.95 лв. 8.575% 120.05 лв. 24.5% 343 лв.
От м.Х до м.ХII
13.975% 195.65 лв. 7.525% 105.35 лв. 21.5% 301 лв.
Вноска ДЗПО- проценти и дължими суми
От м. I до м. XII
3.25% 45.5 лв. 1.75% 24.5 лв. 5% 70 лв.
Здравна вноска- проценти и дължими суми
От м. I до м. XII
3.9% 54.6 лв. 2.1% 29.4 лв. 6% 84 лв.
За един месец
От м. I до м. IX ДОО ДЗПО Здравни Общо
Работодател 222.95 лв. 45.5 лв. 54.6 лв. 323.05 лв.
Осигуряващ се 120.05 лв. 24.5 лв. 29.4 лв 173.95 лв.
Общо 343 лв. 70 лв. 84 лв. 497 лв.
За един месец
От м.Х до м.ХII ДОО ДЗПО Здравни Общо
Работодател 195.65 лв. 45.5 лв. 54.6 лв. 295.75 лв.
Осигуряващ се 105.35 лв. 24.5 лв. 29.4 лв 159.25 лв.
Общо 301 лв. 70 лв. 84 лв. 455 лв.
Вноска за трудова злопулука 1,1%/15.4 лв./ и Вноска за фонд гарантирани вземания 0,5% /7 лв./ са само за сметка на работодателя.
- vili_spasova
- Потребител
vili_spasova написа:Колеги, БЛАГОДАРЯ!!!
Браво че познахте!
За ГВРС, вижте дали трябва да се внасят за справка Закон за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя - чл.7 т.2
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря, колега Недев!
За последното - бях го сложила само за справка и може би - за да подразня счетоводителя!
Най - накрая на въпросната справка го посъветвах да си "свери" резултата, защото все пак квалификацията ми не е на счетоводител, а и не се занимавам с данъчно право по принцип. Но в "службата " ми е така - обичаме да си поставяме разни задачки.
Благодаря Ви и че много задълбочено и точно коментирате темите по които се включвате!
За мен е удоволствие да се запознавам с мнението ВИ, още повече, че отскоро съм в "занаята" ! Приятна вечер и успешна нова седмица!
Вили
За последното - бях го сложила само за справка и може би - за да подразня счетоводителя!
Най - накрая на въпросната справка го посъветвах да си "свери" резултата, защото все пак квалификацията ми не е на счетоводител, а и не се занимавам с данъчно право по принцип. Но в "службата " ми е така - обичаме да си поставяме разни задачки.
Благодаря Ви и че много задълбочено и точно коментирате темите по които се включвате!
За мен е удоволствие да се запознавам с мнението ВИ, още повече, че отскоро съм в "занаята" ! Приятна вечер и успешна нова седмица!
Вили
- vili_spasova
- Потребител
Е, ВИЛИ, явно много се гордеете със счетоводните си постижения. Не Ви прави чест обаче заядливото отношение към колегата Ви счетоводител. Ако се надцаквате кой е по-по-най-, Ви гарантирам, че вместо очакваното потуване по рамото ще получите множество проблеми ...
- rts
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|