начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Влизане във владение

Казуси за недвижими имоти

Влизане във владение

Мнениеот Scarlet » 15 Фев 2008, 12:18

Здравейте, имам проблем, с който вече не знам как да се справя.
С приятеля ми миналата година си купихме апартамент. Собственика помоли да му отпуснем малко време да се изнесе, твърдеше, че до 31.01 ще е готов. Тази клауза я има и в нотариалния акт. За сумата, необходима за апартамента теглихме кредит и парите му бяха преведени.
Преди две седмици, понеже той беше неоткриваем, потърсихме баща му. Оказа се, че баща му в момента ползва имота и не знаел, че трябва да се изнесе. Каза, че ще стане бързо, само да си намери квартира. В сряда казал на приятеля ми, че е намерил и до другата сряда ще се изнесе. Днес казва, че до четвъртък. Синът му не може да бъде открит, имат поне три големи сметки за ток, за вода не знам.
Моля за съвет, какво трябва да направя. Разбрах, че трябва да подпишем приемо-предавателен протокол, с цел доказване на влизането ни във владение и засичането на електромера и водомера. Проблема е с откриването на сина, т.к. той е собственика на апартамента.
Благодаря ви предварително!
Scarlet
Нов потребител

Мнениеот brainbench » 15 Фев 2008, 12:34

Не се занимавайте нито с бащата, нито със сина.

Поискайте от съда да ви бъде издаден изпълнителен лист за въвод във владение в имота. Добре е молбата до съда и провеждането на процедурата да бъде извършено с помощта на адвокат, за да не откривате топлата вода.

След издаване на изпълнителен лист ще бъдете въведени в имота от съдебен изпълнител.

За провеждане на процедурите се дължат съответните държавни такси.

При добро провеждане на процедурата можете да сте в имота до месец.
brainbench
Младши потребител

Мнениеот Scarlet » 15 Фев 2008, 12:38

Благодаря за бързия отговор!
Но бих желала да попитам - какво ще стане със сметките тогава. Синът доста често ходи в Гърция и не знам дали ще могат да го открият, аз ли ще трябва да ги платя. А тези държавни такси могат ли да се изискат от тях след това, т.к. причината за този изпълнителен лист са те. А и може ли да се предяви иск за обезщетение за времето, през което са ползвали жилището, което е след срока, указан в нотариалния акт.
Благодаря!
Scarlet
Нов потребител

Мнениеот naughty » 15 Фев 2008, 12:50

Scarlet написа:Благодаря за бързия отговор!
Но бих желала да попитам - какво ще стане със сметките тогава. Синът доста често ходи в Гърция и не знам дали ще могат да го открият, аз ли ще трябва да ги платя. А тези държавни такси могат ли да се изискат от тях след това, т.к. причината за този изпълнителен лист са те. А и може ли да се предяви иск за обезщетение за времето, през което са ползвали жилището, което е след срока, указан в нотариалния акт.
Благодаря!

Scarlet ако осъзнаваше колко си загазила, сметките за ток щяха да са ти най-малкия проблем.
naughty
Потребител

Мнениеот Scarlet » 15 Фев 2008, 12:55

naughty, ако обичаш, би ли пояснил/а какво имаш предвид. Ще ме "светнеш" ли колко съм загазила или просто си приказваме. Супер съм изнервена и цялата треперя от яд, просто искам съвет какво да направя.
Scarlet
Нов потребител

Мнениеот brainbench » 15 Фев 2008, 13:04

Имаш право на обезщетение, както и да ти бъдат възстановени всички направени разноски по въвода. И парите за тока можеш да си искаш.

Това се прави в отделно дело след въвода, когато вече си в имота, не трепериш от яд и можеш да поразсъждаваш върху ситуацията от друга гледна точка - без емоции.

Сега най-важното е да отидеш при доверен адвокат, да му разкажеш всичко, да му предадеш всички документи, с които разполагаш и да започнете да действате по въпроса с въвода!
brainbench
Младши потребител

Мнениеот Scarlet » 15 Фев 2008, 13:20

webkam, разбира се, че ще се обърна към адвокат, просто исках мнение по-въпроса и някакви предложения. нз
brainbench, благодаря ти много и за спокойния тон, и за това, че ми помогна.
Тези сметки не са малки и единственото ми притеснение е как ще намерят собственика, ако зачезне по Гърция, но ... ще видим.
Благодаря ти отново! Желая ти хубав и усмихнат ден!
Scarlet
Нов потребител

Мнениеот vassilev » 15 Фев 2008, 13:22

Чл.237"ж" ГПК
vassilev
Активен потребител

Мнениеот Scarlet » 15 Фев 2008, 13:48

Чл.237"ж" ГПК

Да, видях го вече, чета сега, следобед ще търся адвокат :) Благодаря
Scarlet
Нов потребител

Назад към Имотни казуси