начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

редовен студент и трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

редовен студент и трудов договор

Мнениеот samsunga » 11 Фев 2008, 21:01

:?
samsunga
Нов потребител

Мнениеот samsunga » 13 Фев 2008, 15:28

Здравейте, работя във фирма вече 6 месеца и още ме мотаят с договора, защото от университета ми плащали осигуровки и нямало смисъл и те да внасят:evil: . Сега мисля да подам сигнал в инспекцията по труда, някой правил ли го е, има ли ефект от подобни проверки или не. Притеснявам се работодателят ми да не им бутне нещо и да претупат случая, а аз да изфърча, работата ми е важна. Моля Ви за коментар!
samsunga
Нов потребител

Мнениеот deian_iotov » 14 Фев 2008, 15:04

Това че ти плащат от съответният университет ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА няма нищо общо със СОЦИАЛНАТА такава при евентуален трудов договор, напротив даже после можеш да подадеш молба за възстановяване на наднесената здравна осигуровка и да ти се върне от държавата ;)
Друг е въпроса вече, че ако ти е важна работата т.е. службицата по-добре не се обаждай и не сигнализирай никаде защото ще си вън веднага.
Принципно можеш да подадеш сигнал в районната инспекция по труда те ще направят насрещна проверка на място ще съставят акт за около 1000 а може и повечко лева на работодателя ти, но в следващият момент ти ще си безработен гарантирам ти......
така че прецени си плюсовете и минусите..... ;)
deian_iotov
Младши потребител

Мнениеот samsunga » 14 Фев 2008, 17:49

Мерси за отговора, добре, в КТ четох, че от инспекцията нареждат на работодателя да сключи липсващия договор, това не означава ли, че ако не го направи и ме уволни ще е нарушил тяхното разпореждане :( . Тогава какъв е смисълът от цялата проверка, май тези закони са само за парлама, а всеки си прави каквото иска и се гаври със служителите :evil: . Благодаря Ви за вниманието и весел празник, ако отбелязвате днес такъв.
samsunga
Нов потребител

Мнениеот iwanow » 15 Фев 2008, 10:36

samsunga Храни куче да те лае! Ако работодателя ти прочете твоето мнение гарантирано ще те уволни. Ако продължаваш в същия дух няма да е далеч уволнението. Работодателя пари ти дава ти търдиш че се гаври? Недей да чакаш, не ти харесва напускай.
iwanow
Потребител

Мнениеот samsunga » 15 Фев 2008, 12:15

Храни куче ли!?! Сега разбирам как гледа работодателя на служителите си. Извинявай, ама той да не ми дава пари даром, аз полагам труд за тях. Колкото аз трябва да съм доволен, че имам работа, толкова и той, че има кой да му я върши. Не сме в робовладелския строй, въпреки че на някой явно много им се иска. Не знам дали ще ме уволни, но ще се постарая да му лепнат хубава глоба преди това. Та моите осигуровки, извънреден труд и липса на отпуск ще му излязат през онова място, дето слънце не го огрявало :twisted:
samsunga
Нов потребител

Мнениеот iwanow » 15 Фев 2008, 13:56

Е и какво комар го ухапал, а ти си на улицата. Работници бол. Повече от сигурен съм че работодателя не ти се е молил да роботиш при него , а ти си се молил. Така че изпълняваш неговите условия, ако не желаеш, се разделяте. А за уволнение да не говорим, ти не си назначен, че да те уволнява, просто ти казва окончателно довиждане.
iwanow
Потребител

Мнениеот goranka » 15 Фев 2008, 14:09

колега,иванов/ако изобщо сте юрист/ не мислите ли,че прекалявате вече?!? това професионален коментар ли е?
goranka
Младши потребител

Мнениеот samsunga » 15 Фев 2008, 14:49

Никой на никого не се е молил, отзовал съм се на обява за работа и съм започнал да я върша срещу съответното заплащане. Явно обаче някои работодатели мерят хората според собствения си къс аршин, а и има една приказка много актуална за нашата действителност – евтин на брашното, скъп на триците. За уволнението прав си – официално не съм назначен, но ще бъда, пък после нека ме уволни. Работодатели също бол. Достатъчно квалифициран съм и далеч от пенсия, за да свърши света след раздялата ни, пък може и аз да стана работодател, тя била елементарна работата. Чудно ми е само защо според теб съществува такова нещо като КТ след като нещата са толкова прости – к’вото каже чорбаджията, това е. Виждам, че сме от двете страни на темата и се движим по успоредни прави, няма да се засечем. Всеки сам решава с какво може и иска да прави компромис, както и дали да е пас. Peace!
samsunga
Нов потребител

Мнениеот iwanow » 15 Фев 2008, 22:06

goranka написа: не мислите ли,че прекалявате вече?!? това професионален коментар ли е?

Понятието "професионален" е едно от главните бойни полета, където се разгръща войната между значенията. Което не е случайно, разбира се - около това понятие се организира важен дял от регламента на социалния ни свят. Но ако вдигнем очи от теорията и се взрем в конкретната практика тук и там, разликите между "западното" и "нашето" общество бият на очи. Дори днешните. Общо взето, в традициите, които познават по-отдавна практиките на демокрацията и свободния пазар, професионалален е нормата на територията, и няма нищо общо с действителноста.
Понятието има преобладаващо социален престиж. Магали Сарфати Ларсън дава една от най-утвърдените, точно поради своята рационалност, дефиниции:

"Професионализмът е опит да се преобразува един определен ред от редки придобивки, този на специалното знание и специалните умения, в друг ред - този на социалните и икономически облаги." (Ларсън 1977).
Защо ли съществува такова нещо като КТ? Това е необходима законова нормативна база за трудовите правоотношения в развитите общества. При нас кодифиренцирането на ТЗ е от 1951г.. Кодексът е вид закон с юридическа сила. База за тълкуване и интерпретиране и спорове от която някой хора се прехранват. Закона е едно, действителноста е съвсем друго, примери много.
Всяко едно законово трудово правоотношени е започва с молба до работодателя.
Желая ви успех, и търсете договарянето, а не противопоставянето при желанието ви за решаване на проблем.
iwanow
Потребител

Назад към Трудово право