начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

въпрос относно чл.183 ал.1

Казуси за недвижими имоти

въпрос относно чл.183 ал.1

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 13:29

Здравейте, имам един проблем който много ме тревожи. Моето семейство сме съсобственици на 3/4-ти от един имот,а в останалата 1/3-та живеят 2 отделни семейства на 2 етажа в отделна къща, които са ни съсобственици. Ние решихме да съборим кащата си и да строим нова с търговска част отдолу и 2 апартамента. Лятото на миналата година информирахме съсобствениците и те казаха , че нямат нищо против и те нямат възможност да строят, и подписахме Декларация пред Нотариус, че те се съгласяват да строим само в нашия си двор, жилищна сграда с търговски помещения, без да имат каквито и да било претенций в бъдеще.
Възоснова на този документ ние продадохме апартамент на родителите ми и изхарчиме голяма част от тези пари за архитект, ВиК, Ел, Конструктор, Геолог, Геодизист и т.н.
Но вчера архитекта ме информира, че от Общината са му казали че трябва да има Договор между съсобствениците в Нотариална Форма и няма да признават Деклараций! Това много ме учуди защото всички документи ги правих с тази Декларация която имаме и никой не ми каза , че трябва такъв Договор?
Въпроса ми е дали е задължително да има такъв Договор, когато само единия съсобственик строи и могат ли другите съсобственици сега да откажат да подпишат този договор при положение , че вече са подписали Декларация, че са съгласни?
Просто съм много разстроен, защото аз поех цялата инициатива и продадохме имоти на нашите и ако сега нещо се обърка , моите родители ще получт инфаркт..(..

Много ще съм Ви благодарен ако ми помогнете със съвет и поне малко ме успокоите.
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 13:39

Новата къща по-голяма ли е от старата по височина , етажност и т.н. ?

Чл. 183 ЗУТ (1) В съсобствен урегулиран поземлен имот може да се извърши нов строеж, надстрояване или пристрояване от един или повече съсобственици въз основа на договор в нотариална форма с останалите собственици.
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 13:44

Да - нащта каща , която ще събаряме е на един етаж , а ще построим по чертеж 3-и етажна построика.
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 14:58

В такъв случай от общината са прави.
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 15:01

Ужас - а могат ли другите съсобственици сега да откажат да подпишат този договор при положение , че вече са подписали Декларация пред Нотариус , че са съгласни да строим ???

И какво трябва да представлява този договор ?
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 15:08

Нотариален акт.

Споко , най-вероятно няма да откажат, щом веднъж са подписали.....

Интересно е какво пише във въпросната декларация - ако е достатъчно подробна би могла да се тълкува като предварителен договор......Но това е пресилено тълкуване.

Така ли се прави бе хора - пестите от адвокати , и после - леле, мале......какво стана . За 100-200 лева на улицата ще останете....
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 15:31

Не не, не пестя. Адвокат с 40год. стаж ми направи Декларацията - аз му имам голямо доверие и е печелил мое дело безапелационно. Той си ни е семеен адвокат така да се каже, , но явно тук нещо е пропуснал !?

Ето текста на декларацията :

Подписаните ......
даваме съгласието си съседите ни ....... да застроят ЖИЛИЩНА СГРАДА с ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ в парцел ...... по утвърден от Общината план и строително разрешение, като заявяваме, че нямаме никакви претенции сега и за в бъдеще към въпросните имоти, които ще бъдат построени и няма да създаваме сега и за в бъдеще никакви пречки във връзка със строителството на посочените по-горе обекти при положение, че същите отговарят на даденото им от компетентните органи строително разрешение.

следват подписи....!

...притеснява ме , че единия от съсобствениците е алкохолик и всичко може да се очаква - ние сме в добри отношения , но не се знае като отидем отново да го караме да ходим при Нотариус какво може да му скимне..!
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 14 Фев 2008, 15:52

Пригответе една каса дванайсетгодишно и под ръка - при нотариуса. :lol:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 15:52

Декларацията не я бива много, дано не се налага да разчитате на нея.

Мисля , че трябва да подходите внимателно, особено с алкохолика;))

Многото стаж , за съжаление , в един момент почва да пречи. Законът е променен още през 2003 г , но колегата не е съобразил.

Пожелавам ви успех и късмет.
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 16:02

Ох - не се успокойх много , но много Ви благодаря за съветите и времето което отделихте. Взех да го виждам аз , че вече взе да не е много в час адвоката ни, но станалото вече станало. Незнам как ще се оправям - дано и Господ ми помогне всичко да мине добре.

Извини ме , но какво трябва да представлява този Договор ?
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 15 Фев 2008, 11:47

Този договор, както колегите ви казаха е нотариален акт. Колкото по-подробное описано това ,което ще строите, толкова по-малко ядове ще имате в бъдеще. При всички положения ще ви трябва поне скица с виза за проектиране, а ако имате проект, още по-добре. При всички случаи Ви трябва адвокат.
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси