Здравейте! Искам да Ви помоля да изкажете мнение по един въпрос, който засяга над 50 служители в една много, много престижна фирма /търговското и име няма да споменавам от съображения за сигурност/. Та, аз работя в престижната фирма 19-21 работни дни в месеца, по 11 работни часа на ден /общо около 200-206 работни часа за календарен месец/. Работя на т.н. "Граждански договор", в който е посочено месечното ми възнаграждение при изпълнение на даден минимум реализирани продажби /таргет/ в размер на 300 лв /за някои може би е смешно, но за провинцията на един студент са си му що годе достатъчно/. В договора също е посочено, че ако "Посредникът" не осъществи плануваните за месеца продажби, заплатата му възлиза на 290 лв. Опции за глоби няма.
От вчера, без да е подписван някакъв друг нов договор, ни съобщават, че ако не реализираме планираните и наложени като таргет от "шефското тяло" продажби всеки ден, ще бъдем глобявани по 20 лв на ден за всеки служител поотделно. При една груба сметка излиза, че не само, че няма да вземем заплати, но и ще трябва да имаме дълг към така престижната фирма в края на месеца, защото поставения ни минимум продажби е просто неосъществим. Говорим за някакви безумни цифри, които наистина не са реализирани никога до сега. Друг е въпросът, че Декември 2007 сме работили с една единствена почивка за целия месец и специално аз като бонус към 300 лв заплата получих още 7 лв.... т.е. 307 за 30 работни дни по 11 часа = 330 работни часа.... Но това е друга тема. Сигурно много от вас ще ме питат " Ами защо продължаваш да работиш там?". На всички Вас ще отговоря - защото нямам друга алтернатива, а нямам възможност да си позволя лукса да си почивам дори и месец.
Много ще съм благодарна на всички, които изкажат мнение по въпроса. Не търся правна консултация, а само една друга гледна точка, за да си направя изводите за себе си, да разбера имат ли право да ни глобяват, ако в договора не е посочено.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 23:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Глоби, по-високи от дневната надница....
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
maximum написа:То е цитирано ... смешното !...
На Вас не ли Ви е смешно ?!
Ами не, понеже докато съм следвал право, ми се налагаше да работя по барове и дискотеки, та знам какво е да те глобяват всеки ден за щяло и нещяло.
През моите очи аз виждам човек, на който му взимат залъка всеки ден собствените му работодатели /без да има каквото и да е черно на бяло - поне така беше глобата преди/.
А това, което сте цитирал означава "Нямам пари за консултация, затова моля за гледна точка" - т.е. отзовете се безвъзмездно. Което за мен не е малко, защото тази персона поне осъзнава, че това което ще получи струва пари. Просто ги няма.
Смехът е леко неуместен.
Госпожо, има работодатели, които дават пари и такива, които само се чудят как да не дават пари. В същото време (понеже сме в България), има работници и служители, които работят и такива, които само чакат да стане 5 часа и да си тръгнат. Ако вие сте от първите, а работодателят ви е от вторите - напускайте без да му мислите. За месец все ще изкарате някак, а ако впрегнете сили да търсите свестен работодател - после ще се поздравите за смелостта. Но ако сте от вторите...
-
Trapped - Потребител
Напишете точно къде и по какъв начин работодателят е въвел санкциите.
Финансовите санкции са недопустими в ТрП. Съществуват си дисциплинарни- за неизпълнение на трудовите задължения, които определено не включват "глоба" или друго парично изражение. Съществува и имуществена отговорност за причинени вреди на работодателя. Описаното на кратко не ми прилича на нещо законно, но ако копирате текста, ще можем да помислим отново.
Финансовите санкции са недопустими в ТрП. Съществуват си дисциплинарни- за неизпълнение на трудовите задължения, които определено не включват "глоба" или друго парично изражение. Съществува и имуществена отговорност за причинени вреди на работодателя. Описаното на кратко не ми прилича на нещо законно, но ако копирате текста, ще можем да помислим отново.
- Julyan
- Потребител
Относно предстоящите глоби - maximum, прав сте, все още не са ни глобили и реален казус няма. Простете, но както повечето хора, така и аз се притеснявам от вероятността да си остана без заплата. И именно тези притеснения породиха нуждата ми да споделя и някой да ми каже правилно ли е да ме глобяват, след като в договора никъде няма посочено право на "Възложителя" да санкционира "Посредника" при недостигане на минималната норма за месеца. Напротив - посочена е твърдата заплата при изпълнение на нормата и съответно твърдата заплата при неизпълнението и.
Договора няма как да ви копирам, защото това вече ще бъде нарушение.
"Заплахата" за евентуалното глобяване получих по електронната поща.
Алтернативи - за някои много, за други по-малко. Но когато се стараеш да бъдеш коректен, да влагаш максимум усилия в работата си, за да я вършиш добре и в един момент ти съобщят нещо такова - е, аз се чувствам нищожна - сякаш нищо не върша, а вечер се прибирам парцал... И като се замисля, че в повечето фирми отношението към служителите е такова - къде е алтернативата, след като на една работническа глава се падат около 5 -6 "шефа" ... Трудно може да се угоди на всички. А и ако всеки път подвивам опашка и бягам, без да търся решение на проблема си - ами никога нама да имам АЛТЕРНАТИВА. Все пак си мисля, че само като се борим с неправдите, може да предотвратим едно тяхно бъдещо проявление.
Благодаря на всички за изказаното мнение, подкрепа и критика, защото именно критиката разгръща различната гледна точка.
Договора няма как да ви копирам, защото това вече ще бъде нарушение.
"Заплахата" за евентуалното глобяване получих по електронната поща.
Алтернативи - за някои много, за други по-малко. Но когато се стараеш да бъдеш коректен, да влагаш максимум усилия в работата си, за да я вършиш добре и в един момент ти съобщят нещо такова - е, аз се чувствам нищожна - сякаш нищо не върша, а вечер се прибирам парцал... И като се замисля, че в повечето фирми отношението към служителите е такова - къде е алтернативата, след като на една работническа глава се падат около 5 -6 "шефа" ... Трудно може да се угоди на всички. А и ако всеки път подвивам опашка и бягам, без да търся решение на проблема си - ами никога нама да имам АЛТЕРНАТИВА. Все пак си мисля, че само като се борим с неправдите, може да предотвратим едно тяхно бъдещо проявление.
Благодаря на всички за изказаното мнение, подкрепа и критика, защото именно критиката разгръща различната гледна точка.
- ninazhhelyazkova
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|