начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

наследници на имот

Казуси за недвижими имоти

наследници на имот

Мнениеот azzza » 12 Фев 2008, 11:38

Здравейте .Въпроса ми е следния:Кои са наследниците и колко наследяват от имота,в случай,когато единият съпруг е починал(съвместно са живели като съпрузи 4 год.),като от брака има 2 деца и родителите на починалият съпруг са го надживели с 15 год.
azzza
Нов потребител

Мнениеот ddesi » 12 Фев 2008, 13:00

Съпругът и 2-те деца наследяват по равни части
ddesi
Младши потребител

Мнениеот ivanovna » 12 Фев 2008, 13:05

Наследяват при такива права при положение, че имотът не е придобит в режим на СИО.
ivanovna
Младши потребител

Re: наследници на имот

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 14:08

azzza написа:Здравейте .Въпроса ми е следния:Кои са наследниците и колко наследяват от имота,в случай,когато единият съпруг е починал(съвместно са живели като съпрузи 4 год.),като от брака има 2 деца и родителите на починалият съпруг са го надживели с 15 год.

Щом наследяват,значи наследници са родителите на починалия и децата на същия,ако са със записани негови имена и са му наследници.
Вие не сте. :(
Някой е наследил,а този собственик отделно ли е поделил на семейството и на единия съпруг?Защото иначе преките наследници са родителите/някой от родителите /и само те са наследници.Зависи по време на ползването на имота дали сте осигурили предварителни строежи.
В случай ,че имота е наследен с дарение или завещание,родителите запазват като наследници своята идеална част и вие с малките деца спокойно във вашата наследствена част на децата,може да боравите с имота като настойник.Даже и да го продавате,ако счетете че е нужно за доброто бъдеще на децата :)
А в случай ,че са го надживели,значи че са починали и децата може би са пълнолетни :evil: Еми децата наследяват всичко на две колена,ако са наследници на починалия и внуци на родителите му.
Последна промяна izymena на 12 Фев 2008, 14:12, променена общо 1 път
izymena
Потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 14:12

ivanovna написа:Наследяват при такива права при положение, че имотът не е придобит в режим на СИО.

Винаги наследяват в тези квоти, без значение дали имота е СИО или не. Разликата е че при СИО наследяват по същият начин, но 1/2 от имота.
verbalna
Младши потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 14:15

ianeva написа:
izymena написа:
azzza написа:Здравейте .Въпроса ми е следния:Кои са наследниците и колко наследяват от имота,в случай,когато единият съпруг е починал(съвместно са живели като съпрузи 4 год.),като от брака има 2 деца и родителите на починалият съпруг са го надживели с 15 год.

Щом наследяват,значи наследници са родителите на починалия и децата на същия,ако са със записани негови имена и са му наследници.
Вие не сте. :(
Някой е наследил,а този собственик отделно ли е поделил на семейството и на единия съпруг?Защото иначе преките наследници са родителите/някой от родителите /и само те са наследници.Зависи по време на ползването на имота дали сте осигурили предварителни строежи.
В случай ,че имота е наследен с дарение или завещание,родителите запазват като наследници своята идеална част и вие с малките деца спокойно във вашата наследствена част на децата,може да боравите с имота като настойник.Даже и да го продавате,ако счетете че е нужно за доброто бъдеще на децата :)

Леле, izymena, Вие направо пренаписахте наследственото право с този си постинг! :lol:

И то не за първи път!
verbalna
Младши потребител

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 14:16

Леле, izymena, Вие направо пренаписахте наследственото право с този си постинг! :lol:

Ами запозната съм,но и аз имам въпроси,по понататъшните процедури,не съм идеална,но съм пресметлива :lol:
izymena
Потребител

Мнениеот ivanovna » 12 Фев 2008, 16:08

verbalna, откога 1/6 их 1/3 идеални части са равни или еднакви квоти, както смяташ очевидно.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 16:29

ianeva написа:Ако наистина си мислите, че сте запозната с наследственото право, жестоко грешите. Пресметливостта в този казус няма нищо общо

Хе хе миличка,чета внимателно постовете,а и аз викам на моя съпруг,ако че съм разведена.Мда,живеем си ние съвместно,но съм пресметнала много повече,за което няма да споделя с теб.
В случай,че са били бракосъчетани,което пак ме съмнява от израза "родителите му",а не свекър ми и свекърва ми,с което една добре уважавана снаха не би попитала за имот след толкова много 15 години..Просто те явно са починали и тя се осмелява да попита какво се пада на наследниците и по тая логика щом като бащата /не пише ,че има други братя и сестри/е починал,а той е прекия наследник на родителите си,децата наследяват всичко.
Ако има брак,то тя като вдовица наравно с децата си има по 1/3.
Такова подобно дело преди 16 години ме тормози,та не ми трябва и нк,даже и гпк :P
Бе едно време нямаше такива борби за наследство,такива борби за хляб :roll: :lol:
izymena
Потребител

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 18:33

Боже Янева,ама и най-простия знае ,че единея съпруг ако почине то наследници са децата му и съпругът оживелия :lol:
:twisted: Защо ще се пита и упоменава тогава кои са и колко са надживели родителите????? :wink:
Развот според мен имаше съвсем друго значение ,но няма да изменям темата,не ме познаваш и мога да ти представям видовете съжителства като семейни с подходящите за мен обяснения,за да разбере авторката/а на темата.
Няма да се караме ся,тук не сме за дуели,хайде развесели се,един юрист,винаги може да направи привидна усмивка..
Ще делиме имота на хората,давай ножицата и скицата...щото може имота да е неподеляем :lol: :lol: :lol:
izymena
Потребител

Мнениеот brymm » 12 Фев 2008, 18:39

ivanovna написа:verbalna, откога 1/6 их 1/3 идеални части са равни или еднакви квоти, както смяташ очевидно.

Едната втора от СИО-то не е наследствен дял. Така че колежката е съвсем права - съпругът и децата ВИНАГИ НАСЛЕДЯВАТ по равно. "Разликата е, че при СИО наследяват по същия начин, но 1/2 от имота."
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 18:52

ivanovna написа:verbalna, откога 1/6 их 1/3 идеални части са равни или еднакви квоти, както смяташ очевидно.

Не съм твърдяла такова нещо - твърдя само, че наследяват по един и същи начин. Определянето на дяловете е въпрос на сметки.
verbalna
Младши потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 19:01

brymm написа:

Едната втора от СИО-то не е наследствен дял. Така че колежката е съвсем права - съпругът и децата ВИНАГИ НАСЛЕДЯВАТ по равно. "Разликата е, че при СИО наследяват по същия начин, но 1/2 от имота."

:lol: :lol: :lol:
verbalna
Младши потребител

Мнениеот brymm » 12 Фев 2008, 19:07

Нещо смешно ли има, извинете?
brymm
Потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 19:10

brymm написа:Нещо смешно ли има, извинете?
:lol:
:lol: :lol: :lol: = благодаря за подкрепата!!!!
verbalna
Младши потребител

Мнениеот brymm » 12 Фев 2008, 19:11

Аааа - моля, няма защо. :lol:
brymm
Потребител

Мнениеот ivanovna » 13 Фев 2008, 15:06

Определянето на дял от открито наследство е винаги въпрос на сметки. Правата на наследниците/наследственият дял/ зависят и от това дали наследственото имущество е прекратена СИО или не. Другото е словесна еквилибристика.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот azzza » 13 Фев 2008, 15:11

Първо-благодаря за отговорите от които почти ми стана ясно кой ,какво наследява.Второ-мисля че коментарите в отговорите ви относно израза "родителите му" са неуместни ,защото няма нищо лошо в това да наречеш майката и бащата на съпруга така ,а не свекър и свекърва и трето -аз уважавам себе си (не правете коментари за семейство което не познавате)Аз просто зададох въпрос и очаквах компетентен отговор.
azzza
Нов потребител

Мнениеот hasplu » 13 Фев 2008, 15:30

ianeva написа:Всичко написано важи в общия случай, т.е. при липса на завещание.

хммм....да не забравяме и онуй животно "запазени части" :D
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот ianeva » 13 Фев 2008, 15:46

hasplu написа:
ianeva написа:Всичко написано важи в общия случай, т.е. при липса на завещание.

хммм....да не забравяме и онуй животно "запазени части" :D

Не го забравям, но описвам общия случай, не разглеждам други хипотези. Ако пак съм била неясна, направо прекратявам дейността си по форумно консултиране :)
Аватар
ianeva
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси