- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
интересен казус моля за съвет
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
интересен казус моля за съвет
Здравейте, какво мислите за следния казус: Лицето "Х" купува през 2006 г. парцел с къща с пълномощно от продавача, като всъщност действа и като продавач и като купувач. Същото лице "Х" няколко месеца по-късно закупува 14 парцела в същото село, като на сделката отново не присъстват собствениците, а се представляват от лице, упълномощено с пълномощно заверено от селския кмет. Лицето "Х" твърди, че продавачът, от който е купило 14-те парцела е негов дядо. Искам да купя парцела с къщата и един от другите 14 парцела, но ми се струват леко съмнителни тия продажби с пълномощни. Сделката се урежда от агенция и нямам директна връзка със собствениците, които изведнъж започнаха да настояват да сключим предварителен договор възможно най-скоро. Освен това, искам да купя и още един парцел, съседен на техния, с чиито собственик "У" лицето "Х' установи контакт и днес ми каза, че лицето "у" няма да присъства лично на подписването нито на предв.договор, нито на нот.акт, а щяло да упълномощи някого. На мен ми идват леко твърде много пълномощните в този казус и се притеснявам дали няма нещо нередно, още повече, че данните на лицата, от които лицето "Х" е закупило въпросните имоти са старателно задраскани в копията на нот.акт, който ни е предоставен. Нотариусът не е особено кооперативен и почти открито отказва да съдейства. Моля, дайде ми съвет как да действам. Съмнителна ли е цялата ситуация или аз се притеснявам твърде много?
- blackrose
- Младши потребител
Съмнителни е меко казано. Ако ще купувате, искайте документите за собственост (нот. актове по принцип) на тези имоти. С нот. актове отивате в службата по вписванията и там проверявате по партидите на тези лица имотите "водят ли се" на тях и има ли някакви вписвания за тези имоти - напр. ипотеки, възбрани, вписани искови молби и т. н. Не скланяйте на предварителен договор, искайте изповядване на сделките. С тези пълномощни внимавайте - по принцип, пълномощното за продажба на имот трябва да е изрично - да има точно описание на имота и цена. Цялата тази работа трудно ще я свършите сам, ако не сте юрист. Препоръчвам адвокатска помощ !
- system
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|