- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имот закупен с наши пари от вече жененият ни син
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Имот закупен с наши пари от вече жененият ни син
Преди време със съпруга ми продадохме голям имот в един град и дадохме парите на сина си, който е женен отскоро, за да си купи жилище в друг град. Всичко се случи по време на брака му. При покупката, разбирайки подробностите около произхода на парите, нотариусът го е посъветвал да се оформи договор между нас и сина ни за даването на парите по предназначение, което и направихме. Нещо като застраховка, в случай на развод. Само, че договорът не е нотариално заверен. Коментирайте, моля ви, случаят ни! Фатално ли е, че покупката не се състоя преди брака!
- Vanyna
- Младши потребител
Re: Имот закупен с наши пари от вече жененият ни син
Vanyna написа:Преди време със съпруга ми продадохме голям имот в един град и дадохме парите на сина си, който е женен отскоро, за да си купи жилище в друг град. Всичко се случи по време на брака му. При покупката, разбирайки подробностите около произхода на парите, нотариусът го е посъветвал да се оформи договор между нас и сина ни за даването на парите по предназначение, което и направихме. Нещо като застраховка, в случай на развод. Само, че договорът не е нотариално заверен. Коментирайте, моля ви, случаят ни! Фатално ли е, че покупката не се състоя преди брака!
Имота сина ви е купил по време на брака. С този договор при евентуален развод ще се доказва че парите са дарение лично на сина ви ,за да закупи жилището .А от там и жилището ще е само негово . Разбира се и да се оспорят подписите в едно съд. производство ,ще се докаже ,че са ваши не виждам място за притеснение /е по добре със заверка на нотариус да бяха ,че да не се спорят но предполагам не ви се е плащало такси / , но този догоовр може и да е недостатъчен добре е да се ползват и свидетели и да докажете произхода на парите ,че са от ваш имот или че вие сте му ги привели по банкова сметка ......не мислете за най-лошото
- donna
- Старши потребител
OK! Благодаря! Това ми е достатъчно. Надявам се младото ни семейство да е щастливо и да няма тъжни неща. Правим като родители каквото можем, за да е така...
- Vanyna
- Младши потребител
чл.20 от СК "....вещите,правата върху вещи и паричните влогове,придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга,който ги е придобил..."
чл.164 ал.1 т.3 от ГПК /в сила от 01.03.2008г/ не се допускат свидетелски показания "..за установяване на договори на стойност, по-голяма от 5000 лв..." в момента 1000 лв.
Задължително направете нотариална заверка.Срока е без значение. Мнението на снахата също.
чл.164 ал.1 т.3 от ГПК /в сила от 01.03.2008г/ не се допускат свидетелски показания "..за установяване на договори на стойност, по-голяма от 5000 лв..." в момента 1000 лв.
Задължително направете нотариална заверка.Срока е без значение. Мнението на снахата също.
-
iskrec - Потребител
iskrec написа:чл.20 от СК "....вещите,правата върху вещи и паричните влогове,придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга,който ги е придобил..."
В такъв случай Вашият съвет е неоценим! Ще направим нотариалната заверка и мисля, че място за неудобство няма. Макар, че момичето е много свястно... Но видях всякакви неща в живота. Брат ми /много по-малък/ живя доста време като несретник на квартира и у дома, докато се устрои с малко жилище, а беше женен за добродушна и уж сговорчива жена...Тя, обаче, получаваше съвети от своите близки... Въпреки, че родителите ни му бяха помогнали за покупката на жилището му преди брака! Това не скъса връзката му с децата, но бе свързано с неудобства за доста дълго време.
- Vanyna
- Младши потребител
Здравейте, искам по-скоро да отправя въпрос към iskrec:Защо след като имат сключен писмен договор между родителите и детето, защо е необходимо да има нотариална заверка, тя в никакъв случай не е форма за действителност, относно доказателството писмената форма също е достатъчна, а може би имате предвид друга функция на нотариалната заверка в случая.
А впрочем съвсем скоро отправих към нотариус подобен казус: как баща продал собствения си недвижим имот може да гарантира, че жилището което дъщеря му ще си закупи по време на брака с дарените от него средства, ще е само нейна собственост:нотариуса ми отвърна- по никакъв освен да го купи на свое име/бащата/, а след това да го дари- бях ного учудена, но нямах възможност да задълбавам, споделих му идеята за дарение на средствата, той каза, че не е достатъчно.Бих се радвала да го оспорим
А впрочем съвсем скоро отправих към нотариус подобен казус: как баща продал собствения си недвижим имот може да гарантира, че жилището което дъщеря му ще си закупи по време на брака с дарените от него средства, ще е само нейна собственост:нотариуса ми отвърна- по никакъв освен да го купи на свое име/бащата/, а след това да го дари- бях ного учудена, но нямах възможност да задълбавам, споделих му идеята за дарение на средствата, той каза, че не е достатъчно.Бих се радвала да го оспорим
- neviadv
- Младши потребител
Единственият смисъл да се заверява нотариално договора за дарение е да има достоверна дата, т.е. да се докаже, че не е съставен по-късно за нуждите на бракоразводното дело. В случая, обаче, това може да се окаже лоша идея.
Аз препоръчвам нотариално заверена декларация от снахата, че парите са дадени от родителите. В бъдещо дело за транформация на имущество това доказателство е напълно достатъчно.
Аз препоръчвам нотариално заверена декларация от снахата, че парите са дадени от родителите. В бъдещо дело за транформация на имущество това доказателство е напълно достатъчно.
- tedi_2
- Потребител
tedi_2 написа:Единственият смисъл да се заверява нотариално договора за дарение е да има достоверна дата, т.е. да се докаже, че не е съставен по-късно за нуждите на бракоразводното дело. В случая, обаче, това може да се окаже лоша идея.
Да, но отправим ли такова искане към нея, е възможно да влошим отношенията в семейството им, да всеем подозрения между младите и това, от което се плашим /раздяла и т.н./ да бъде предизвикано точно от нас. А те са едва в началото на семейния си живот и имат две малки момиченца/бебета...Не искам да я намесваме във всичко това! Ясно е, че може би сме сгрешили, като не сме го купили за себе си, а след това да го дарим на сина си! Сега се опитваме да смекчим и отклоним евентуална бъдеща опасност - лишаване на сина ни от покрив над главата, за която едва по време на покупката на жилището ни подсети нотариусът ...Защото младият татко пък е НАШЕТО дете, въпреки че е вече мъж и баща!
- Vanyna
- Младши потребител
...Защото младият татко пък е НАШЕТО дете, въпреки че е вече мъж и баща!
а внучетата не са ли ваши? или са на снахата дето е дръзнала да ви вземе синчето? Те няма ли да останат без дом ако родителите се разделят? Я направо накарайте тази лоша снаха да ви купи книгата "отровните родители" и да се поозаптите малко.
ето ви линк към книгата, писана е именно за такива като Вас:
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=8934
- naughty
- Потребител
Направете заверен препис от оригинала, тогава документа ще има и достоверна дата, макар и не на датата на дарението на парите . Ще ви струва 4-5 лв.
- pinkopanter
- Потребител
naughty написа:...Защото младият татко пък е НАШЕТО дете, въпреки че е вече мъж и баща!
а внучетата не са ли ваши? или са на снахата дето е дръзнала да ви вземе синчето? Те няма ли да останат без дом ако родителите се разделят? Я направо накарайте тази лоша снаха да ви купи книгата "отровните родители" и да се поозаптите малко.
ето ви линк към книгата, писана е именно за такива като Вас:...
Внучетата са също наши и няма да останат без дом, тъй като баща им ще се погрижи за тях /както ние за него/. Ние не сме "отровни родители", защото продадохме имота си, за да живее семейството по-добре и на по-широко и се свихме в малка гарсониера...Снахата не е "лоша" и има родители, които /не дай боже/ би трябвало да се погрижат за нея, защото не са "отровни родители" и имат възможности за това. Отровата и лошотията, дължащи се навярно на някаква обремененост, в случая лъхат от Вас!...Не ме интересува книгата, към която ме препращате.
На всички останали - БЛАГОДАРЯ!
- Vanyna
- Младши потребител
pinkopanter написа:Направете заверен препис от оригинала, тогава документа ще има и достоверна дата, макар и не на датата на дарението на парите . Ще ви струва 4-5 лв.
Към "pinkopanter":
Заверения препис от оригинала трябва ли да се предхожда от нотариална заверка на същия?
- Vanyna
- Младши потребител
Vanyna написа:pinkopanter написа:Направете заверен препис от оригинала, тогава документа ще има и достоверна дата, макар и не на датата на дарението на парите . Ще ви струва 4-5 лв.
Към "pinkopanter":
Заверения препис от оригинала трябва ли да се предхожда от нотариална заверка на същия?
Госпожо много рядко пиша такива неща ,но вие просто прекалихте , относно заверения препис идете при адвокат или нотариус ще ви обясни и ще ви го оформи . Това което сте задали по-горе като въпрос е пълна какафония и никой не е длъжен да ви изнася тук лекции кое какво е.
- donna
- Старши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|