начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Статут на офис

Казуси за недвижими имоти

Статут на офис

Мнениеот marnics » 19 Юли 2007, 15:42

Здравейте, може ли някой да ми даде съвет, искам да отворя частен учебен център, в момента търся помещение, много собственици ми казват, че апартаментите им се ползват за офис, но нямат такъв статут. На мен в общината ми казаха, че задължително трябва да имам статут, за да имам такава дейност.
Може ли да ме посъветвате - ако наема апартамент, без да имам офис статут, какви санкции могат да последват, ако ми направят проверка? До момента самите собственици са ползвали помещението за свои фирми, но аз ще съм там под наем, има ли опасност да ме затворят като обект?
Благодаря за отговорите
marnics
Нов потребител

Мнениеот iata » 19 Юли 2007, 15:45

една проверка от общинската техническа служба и ще ти забранят ползването на апартамента. А такава проверка се предизвиква с молба от всеки собственик или от домоуправителя на блока. Така че в този смисъл зависиш от съседите си.
iata
Потребител

Мнениеот marnics » 19 Юли 2007, 17:59

Благодаря, защо тогава ме убеждават, че мога и така, имало нов закон сега и всяко помещение на партер или първи етаж не изисква съгласие на съседите, къде мога да намеря закона
marnics
Нов потребител

Мнениеот marnics » 19 Юли 2007, 20:45

Благодаря за отговора, вече се консултирах и с архитект и с адвокат, не ми се сърдете и аз съм от Пловдив - ако това ще Ви смекчи!
marnics
Нов потребител

Съвет/помощ?

Мнениеот zmeyan » 01 Фев 2008, 16:48

Здравейте, попаднах на този форум и бих искал да ви помоля за правна помощ по следния проблем:
Наскоро купихме жилище на партерен етаж с идеята да го направим стоматологичен кабинет.
За целта е нужно съгласието на общото събрание и "непосредствените съседи"
Съседка над нас отначало нямаше нищо против, но в последствие си смени коренно становището и сега отказва да даде съгласието си за стоматологичен кабинет.(всички останали вече подписаха нотариално заверено съгласие, освен нея) Понеже тя се явява "непосредствен съсед" блокира изцяло дейността ни.

Въпросът ми е следният:
Би ли могло да се направи следната врътка - да се смени статутът на имота от жилищен на офис или ателие (за това евентуално може да склони съседката), а след това да се смени статута на (зъбо)лекарски кабинет?
Ако даден имот има статут на офис/ателие, нужно ли е съгласието на непосредствените съседи, за да се смени статута на зъболекарски кабинет.

От цитирания по-горе закон чл.38(5) си мисля, че не би трябвало да се иска съгласие на непосредствените съседи, но понеже не съм юрист и не съм сигурен дали правилно си го тълкувам, надявам се някой да може да ми помогне.

Ако имате някакво друго решение на проблема ни, ще се радвам да помогнете.
zmeyan
Потребител

Мнениеот todorst » 01 Фев 2008, 22:29

змеиян ! Не си прочел правилно :ал.5 се отнася до нежилищни помещения в сградата. разбирай магазин , офис в съществуващата сграда. А ти си купил жилище. Отиваш към ал. 3 ! Направи нотариална декларация и пиши: А Б В дава съгласие да бъде сменено предназначението съгласно чл. 38 ал 3 . /Мотивирай се пред АБВ , че така го искат като текст/ и устно
обясни че правиш офис. Ако мине номера . Или се договори с общината.
Ако само в едната декларация пише ЗА ОФИС , а във всички останали
ЗЪБО/ЛЕКАРСКИ би трябвало общинската служба да го приеме, тъй като
режимът е един и същ- всички по ал.3.
todorst
Потребител

.

Мнениеот zmeyan » 04 Фев 2008, 13:30

Мда, мерси за съвета, не знам дали ще мине пред общината, но може да се пробва и така. По-важното е да мине пред съседката така. :)
На мен мисълта ми беше обаче друга.
При закупено жилище, на което е сменен статута вече на офис. Т.е. Въпросното помещение вече е нежилищно и е със статут на офис, за да се промени статута му зъбо/лекарски кабинет, дали е нужно да съгласието на съседите или се минава по ал.5?
Мисля си, че би ттрябвало да е по ал.5, ала все пак да попитам.

Разбира се първото предложение е по-добро, но се съмнявам въпросната съседка да подпише съгласие, за "чл.38 ал.3" без да я прочете, а в момента, в който види зъбо/лекарски кабинет в текста и ще откаже. Да не говорим, че в последният ни разговор отказа и за офис, защото щели да звънят телефони (стените са 80см дебели). Единственото, което ми идва като идея е, да и кажем, че ще го пуснем като ателие за художници, тя да се съгласи. А след това от статут на ателие да му сменим статута на зъбо/лекарски кабинет по ал.5.
zmeyan
Потребител

:)

Мнениеот zmeyan » 05 Фев 2008, 11:48

:) Точно защото се обърнах към адвокат, той не можа да ми обясни, реших да го пусна и тук.
Не искам да коментирам кой е той, само ще спомена, че отначало каза "не може така...", после му обяснихме подробно какво имаме предвид и отговорът беше "ще се посъветвам с колегата и ей сега ще ви отговоря за по-сигурно, ала май сте прави.." (отиде в съседната стая, чу се прелистване на някакви страници, никакъв говор от разговор и след 10мин се върна и каза "това, което искате да направите е заобикаляне на закона, което е недопустимо и няма как да стане" - взе ни парите и ни пожела приятен ден.

Та при кой адвокат да отида???? Защото вече ходих при един и НЯМА ДА ПОВТОРЯ при него :)
zmeyan
Потребител

Мнениеот todorst » 08 Фев 2008, 10:26

офис, ателие за творческа дейност - това е по ал 3. Въпрос на тълкуване. и КОЙ е тълкователя. Общината, арх.техн. служба
След като апартамента-жилището е вече с променен статут на АТЕЛИЕ или ОФИС извършено по съответния ред, значи вие имате собственост върху офис. така трябва да ви е и нотар.акт, ака сте купили офис. Или ако сте купили жилище и сте го преустроили в офис по законовия ред ,
значи имате офис Редно е ползвате ал. 5 - сега преустроивате нежилищно помещение /офис/ в кабинет , пак нежилищно помещение. Не се променя статута на помещението. То е нежилищно и си остава такова. Но съответно има изисквания описани в ал. 5. Ако така можете да представите ситуацията пред арх.тех.служба, не би трябвало съгласие на съседи. НЕ СЕ ПРОМЕНЯ СТАТУТА на помещенията. Да потърсим ЛОГИКА. Имам апартамент-жилище. Дали аз/семейството ми/ ще го ползва или наематели или пък ще го продам, то все си е жилище. Няма да искам съгласие от съседите. Съгласието разбирате защо се иска. Променя се ЧОВЕКОПОТОКА, шума, замърсяването и т.н. Затова си връзват гащите., после да не се жалят. Успех!
todorst
Потребител

Мнениеот todorst » 08 Фев 2008, 10:29

И още нещо. Това е по скоро за консултация с архитект или :lol: :D тези които проектират, узаконяват подобни преустройства
todorst
Потребител

mersi

Мнениеот zmeyan » 13 Фев 2008, 19:14

Благодаря за тълкуването, и аз така си обяснявах нещата, но явно зависи как ще си ги изтълкуват в общината. Ще видим в конкретния случай кой кого познава и какво може да се направи, както се уреждат нещата в България.

Междувременно в цялостната ситуация има леко развитие:
Съседния апартамент е с жилищен статут, новите му собственици събраха подписи от всички живущи за офис(техните преки съседи не правят проблем в това число и ние като такива).
Само че:
1) подписите не са нотариално заверени, а въпреки това успяха да си изкарат всички разрешителни от общината
2) преустроиха апартамента и си направиха отделен вход за кооперацията, като запушиха своята врата в общия коридор и усвоиха част от пбщия двор за самостоятелния вход и доъплнителна тераса
а) сградата е архитектурен паметник на културата и май не може да се променя току-така (разрешителни за това няма) Чудя се при нарушение и евентуални глоби от общината дали само тях ще глобят или всички съсобственици на сградата.
б) не съм сигурен без сългасие на всички съсобственици могат ли да бутат външни стени на кооперацията и дали могат да си правят тераса и собствен вход
3) земята, върху която са издигнали входа си и терасата, е общинска, но пък всички съсобственици имат право на строеж върху нея. (както вече посочих съгласие не е искан и не е давано)

Давано е съгласие, което не е нотариално заверено, от преките съседи и от общото събрание за преустройство в офис.
Собствениците на жилижето, твърдят, че имат всички необходими разрешителни от общината. (възможно ли е и как да го направим и ние :) )
zmeyan
Потребител

Мнениеот galla66 » 16 Фев 2008, 18:56

След като са издадени необходимите разрешителни,би трябвало общината
да извести заинтересованите лица/каквито са съсобствениците в сградата/ако има някой възражение да се жалва в 14дневен срок след
известяването,а колкото до направения вход,тераса и т.н.съседите ви би трябвало да имат одобрен инвестиционен проект с необходимите строит.книжа,в случая има и засягане на общи части,което изисква съгласие,а когато се завземат общи части нот.заверено съгласие от всич-
ки собственици чл. 185 ЗУТ.Ако само един от съседите се жалва в зако-
новия срок в общината или РДНСК се проверяват издадените разрешения
за тяхната законосъобразност и съответно се потвърждават или отменят.
galla66
Нов потребител

Назад към Имотни казуси