начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Moля за Вашето мнение

Казуси за недвижими имоти

Moля за Вашето мнение

Мнениеот Astera » 30 Яну 2008, 21:55

През 1993 год . беше реституиран имот на мой роднина, съгласно закон, влязъл в сила през 1992 год. Имотът е бил конфискуван въз основа на Закон за очуждаване на едрата градска собственост.
Въз основа на подадени документи и Удостоверения за наследници, както казах имотът беше реституиран и деактуван от съответната община и получихме Заповед за това.
Мой съсобственик от провинцията поиска да издаде КНА и се свърза с адвокатка в София.
За моя изненада преди дни ми изпрати писмо в което ми обясни , че адвокатката му го уведомила, че има Мораториум върху придобиването по давност на имоти -общински и държавна собственост до 31.12.2008 год.
Изненадана съм, защотп според мен имота не е държавна или общинска собственост , а частна и според тове е в сила чл 79 от ЗС.
Не съм убедена и в това , че е необходимо издаването на КНА, но от друга страна , собствеността би следвало някъде да се впише. Съмнявам се , че Заповедта за деактуването и предоставянето на Заповедта са необходимите и достатъчени документи, още повече , че част от наследниците са починали и са заменени с техните деца, даже и внуци и при един спор пред съдът, тези документи едва ли биха били достатъчни .
Въпросът ми е следният:
Какъв документ следва да издадем: КНА въз основа , че го владееме повече от 10 год. и този документ не попдада ли под някоя от забраните за придобиване по давност на частна собственост/ зная , че през 96 и 06 год . има забрани за придобиване по давност на държавна и общинска / публична и частна собственост/ или някакъв друг документ , който да Удостоверява правото ни на наследство.
Разбирате ме ,че все пак трябва да притежаваме някакъв документ, въпросът е какъв или тези които имаме са достатъчни?
Astera
Младши потребител

Мнениеот tiarra » 30 Яну 2008, 23:01

Вашия роднина има документ за собственост - съдебното решение
tiarra
Потребител

Maлко уточняващи питания

Мнениеот Astera » 31 Яну 2008, 10:30

Благодаря и на двама Ви.Този мои роднина е моята майка,която/Бог да я прости/ скоро след това почина и ми остави някои документи.Груга част от документите се намират мои роднини в другия край на България.
Акт за собственност на моя, чичо- имам.
Има и Заповед за деактуване на имота от съответната община.
От това което разбрах , службите на общината би следвало да уведомят съответният нотариат.
Питанието ме е, в кой Наториат да проверя дали са изпратени данните и направини вписванията- този на "Попа" ли?
И ако няма промени , какви действия би следвало да предприема?
Смущава ме най вече това ,че моя роднина по съвет на неговия юрист иска да се издаде КНА и то -по давност?
В случай ,че вписването е станало - мисля ,че то би било достатъчно.
Но ако той е проверил и няма вписване? Естественно най логичния отговор е до го питам него, но винаги кагато го питам , отговорът е -Ти пък какво разбираш от тези неща и не ни досаждай.
А аз предварително Ви се извинявам за досажданията ми.
Или по скоро-навреме.
Astera
Младши потребител

Назад към Имотни казуси