начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Дискриминация ли е?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Trapped » 29 Яну 2008, 10:52

За всяка обява, за която смятате, че е дискримационна, може да напишете в CV-то следното:

"Моля работодателят да има предвид, че твърдо отказвам да ме интервюират жени. :twisted:
Особено ако са хубави. Изключение правя само за такива, които са завършили СУ с успех над 5.50, защото вероятността да са запазили каквато и да е красота, е нищожна.". :lol:

Ако името за контакт е женско, вероятно ще бъдете повикани само за да видят кой е тоя отворко.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот Sahiba » 29 Яну 2008, 13:11

Колеги мисля, че не тълкувате закона в пълнота...
Не отива да се четат два члена и да се изтипосват и тълкуват на голо във форума... Има и практика. Твърдо смятам, че не е налице дискриминация в изброените случаи.

Ще споря само срещу пари обаче (че съм беден, беден :lol: :lol: :lol: )
Sahiba
Потребител

Мнениеот senex » 29 Яну 2008, 13:29

Sahiba написа:Колеги мисля, че не тълкувате закона в пълнота...
Не отива да се четат два члена и да се изтипосват и тълкуват на голо във форума... Има и практика. Твърдо смятам, че не е налице дискриминация в изброените случаи.

Ще споря само срещу пари обаче (че съм беден, беден :lol: :lol: :lol: )
Точно съдебната практика е на становището, че Е дискриминация. :wink:
senex
Потребител

Мнениеот ytrewq » 29 Яну 2008, 14:03

А не е ли дискриминация да се поставя изискване за владеенето на английски език за длъжността "юрисконсулт" /не преводач/, при условие че е ясно, че през мизерното битие като такъв, кьорав чужденец няма да види или пък документ на английски ? А и командировки в чужбина няма да има разбира се :lol:
ytrewq
Потребител

Мнениеот Sahiba » 29 Яну 2008, 14:14

senex написа:Точно съдебната практика е на становището, че Е дискриминация. :wink:

Дай ми пример :)
Sahiba
Потребител

Мнениеот senex » 29 Яну 2008, 15:47

Sahiba написа:
senex написа:Точно съдебната практика е на становището, че Е дискриминация. :wink:

Дай ми пример :)
Е, защо да ти давам пример? В предишното си мнение бе убеден, че практиката не била такава. :wink: Който наистина търси, сам намира. :D
senex
Потребител

Мнениеот chadel » 29 Яну 2008, 16:34

Изображение
Малко задокеански опит?
Какво ще кажете?
За дискриминацията, това имам предвид...

Този филм е многопластов...

Госпожицата учи право в Харвард. :lol: И е руса :? Шапки долу! 8)
chadel
Потребител

Мнениеот hasplu » 30 Яну 2008, 13:40

не е съвсем същото, но е достатъчно близко
РЕШЕНИЕ № 13369 ОТ 27.12.2007 Г. ПО АДМ. Д. № 8081/2007 Г., V ОТД. НА ВАС

и най-вече Дискриминация би имало, ако лицето не е било допуснато до участие в конкурса по причина, че е получило висшето си образование на другаде, а в държава от бившия Съюз на съветските социалистически републики, по аналогия - СУ
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот donna » 30 Яну 2008, 20:16

ТОВА КАК ВИ СЕ СТРУВА :D :D :D

Главен юрисконсулт за отдел "Недвижими Имоти"
Ref.No 0208-3
Описание и
Изисквания Правно-счетоводна фирма "Лийгъл Адвайзинг Груп" гр.София във връзка с откриване на представителство в гр.Русе, търси да назначи на трудов договор: ГЛАВЕН ЮРИСКОНСУЛТ - 1 щатна бройка за отдел "Недвижими Имоти"
Изисквания: висше юридическо образование; удостоверение за юридическа правоспособност; минимум 3 години и 6 месеца професионален стаж; кандидатите трябва да са жени, до 30г., желателно е да са семейни, да притежават приятна външност, удостоверение за компютърна грамотност, издадено от лицензирана фирма /като WORD и EXCEL са задължителни, да ползват свободно един от правноинформационните продукти Apis или Ciela/; владеене на поне един от следните езици /английски, немски, френски, испански, румънски/ като степента на знание се удостоверява с официално свидетелство или диплома за средно образование с минимум 700 учебни часа или с диплома за висше образование с минимум 3 семестъра обучение; кандидатите да са от гр.Русе или да познават града добре.

Това е от страницата на лекса с обявите за работни места.

А аз като съм двуезична ,другия ми език е румънския ....как да го удостоверя :lol: баба си ли да викам за свидетел ,румънсия поп или ..... :twisted:
donna
Старши потребител

Със сигурност е дискриминация!

Мнениеот vladikov » 31 Яну 2008, 10:59

Разбира се, че е дискриминация, най-малкото полова дискриминация - изискването е за жени, след което са изброени другите реквизити.
Всъщност мисля днес да подам жалба до Комисията за защита от дискриминация. Ето и правното основание: Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
vladikov
Младши потребител

Мнениеот asddsa » 01 Фев 2008, 16:29

Любопитно ми е може ли дискриминацията основана на образование да се тълква в по широк смисъл и да приемем за дискриманация включването на оценките от държавните изпити в бала за класиране в конкурса за магистрати. Вярно е че оценките са създадени да свидетелстват за придобитите знания, но ако един човек е бил слаб студент, обаче след 30 г. е станал перфектен юрист, то защо клеймото от държавните изпити трябва да му създава пречки до края на живота му.
Ако отговора е "да" според вас кой ще е най- ефективния начин за отстраняването на тази несправедливост: да сезираме Комисията за защита от дискриминация ли, Омбудсмана ли ............
Чл. 186. (1) ЗСВ " Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити."
asddsa
Младши потребител

Мнениеот jocata » 04 Фев 2008, 21:41

Естествено, че е дискриминация. Освен това обаче е и самозаблуждение от страна на работодателите. Един юрист става добър с практика - или просто от него не става юрист. Няма значение какъв е успехът и къде е учил (е добре де с някои изключения).
jocata
Младши потребител

Мнениеот bobka » 05 Фев 2008, 02:56

asddsa написа:Любопитно ми е може ли дискриминацията основана на образование да се тълква в по широк смисъл и да приемем за дискриманация включването на оценките от държавните изпити в бала за класиране в конкурса за магистрати. Вярно е че оценките са създадени да свидетелстват за придобитите знания, но ако един човек е бил слаб студент, обаче след 30 г. е станал перфектен юрист, то защо клеймото от държавните изпити трябва да му създава пречки до края на живота му.
Ако отговора е "да" според вас кой ще е най- ефективния начин за отстраняването на тази несправедливост: да сезираме Комисията за защита от дискриминация ли, Омбудсмана ли ............
Чл. 186. (1) ЗСВ " Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити
."

И ако позволите да доразвия това мнение, защото съвпада с моето, бих искала да попитам следното: А не е ли проява на дискриминация спрямо завършилите СУ точно тази разпоредба на ЗСВ? Защото докато те са придобили онзи дебилен вид, сполучливо описан от Trapped, благодарение на множеството експерименти от страна на видни преподаватели и накрая пак не са успяли да се доберат до заветните високи оценки, то останалите възпитаници на разни ПУЦ-ове без особени усилия са получили такива блестящи резултати, че магистратското им място се оказва гарантирано. И защото не веднъж е ставало дума, че точно резултатите от държавните изпити зависят 99% от съответната комисия, смятам, че най-малко тези, дето се жалват, че този или онзи работодател има предпочитания към кандидати с диплома от СУ, имат основание да се оплакват, че са обект на дискриминация. :!:
bobka
Младши потребител

Мнениеот jocata » 05 Фев 2008, 15:18

.................. смятам, че най-малко тези, дето се жалват, че този или онзи работодател има предпочитания към кандидати с диплома от СУ, имат основание да се оплакват, че са обект на дискриминация.

Ти сериозно ли мислиш, че единствено СУ в момента подготвя добри юристи и единствено там има добри преподаватели.
jocata
Младши потребител

Мнениеот senex » 05 Фев 2008, 15:57

bobka написа:
И защото не веднъж е ставало дума, че точно резултатите от държавните изпити зависят 99% от съответната комисия, смятам, че най-малко тези, дето се жалват, че този или онзи работодател има предпочитания към кандидати с диплома от СУ, имат основание да се оплакват, че са обект на дискриминация. :!:
В СУ също има комисии, изпитващи на държавните, които пишат лесно твърде високи оценки. И Вие много добре го знаете. Ето защо отвсякъде могат да се дипломират хора с висок бал от държавните, но със завишени оценки.
senex
Потребител

Мнениеот kantarjiev » 05 Фев 2008, 17:33

.................. смятам, че най-малко тези, дето се жалват, че този или онзи работодател има предпочитания към кандидати с диплома от СУ, имат основание да се оплакват, че са обект на дискриминация.
Моля без обиди.
kantarjiev
Младши потребител

Re: Дискриминация ли е?

Мнениеот hasplu » 05 Фев 2008, 19:11

kantarjiev написа:Интересувам се дали според вас изскването на,някои юридиески фирми кандидатстващите за вакантното място да са завършили СУ. Не нарушава ли това изискване чл.6ал.2 КРБ

kantarjiev написа:.................. смятам, че най-малко тези, дето се жалват, че този или онзи работодател има предпочитания към кандидати с диплома от СУ, имат основание да се оплакват, че са обект на дискриминация.
Моля без обиди.

а бихте ли се аргументирали за второто си мнение?
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот kantarjiev » 05 Фев 2008, 19:28

Грешката е моя това беше цитат от от bobka .
kantarjiev
Младши потребител

Мнениеот bobka » 05 Фев 2008, 22:33

jocata написа: Ти сериозно ли мислиш, че единствено СУ в момента подготвя добри юристи и единствено там има добри преподаватели.

А ти сериозно ли ми задаваш такъв въпрос? Къде прочете в мнението ми, че единствено в СУ подготвят добри юристи? Конкретният въпрос по темата е ясен - не са ли дискриминирани онези, които не са "продукт" на СУ, чрез така публикуваните обяви от работодатели. Аз зададох контра въпрос по отношение на конкурсите за магистрати.

senex написа: В СУ също има комисии, изпитващи на държавните, които пишат лесно твърде високи оценки. И Вие много добре го знаете. Ето защо отвсякъде могат да се дипломират хора с висок бал от държавните, но със завишени оценки.

Естествено, че навсякъде /за съжаление/ има "снизходителни" комисии, но в СУ те са много по-малко, което предполагам също знаете. Това обаче, от своя страна, поражда едни съвсем други последици, които в случая водят до липсата на възможност, колеги, които вероятно биха били добри магистрати, да се кандидатират за такива места.

kantarjiev написа: Моля без обиди.

Смятам, че съм се изразила достатъчно ясно и не виждам обиди, които да съм отправила към някого.
bobka
Младши потребител

Мнениеот kantarjiev » 05 Фев 2008, 22:48

Според мен тези оценки са мооого субективни,а по въпроса за практиката съм обеден,че е така.
kantarjiev
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Трудово право