- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дискриминация ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
56 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Дискриминация ли е?
Интересувам се дали според вас изскването на,някои юридиески фирми кандидатстващите за вакантното място да са завършили СУ. Не нарушава ли това изискване чл.6ал.2 КРБ
- kantarjiev
- Младши потребител
Това е малко сложен въпрос,ако ЮЛ(юридически лица) е държавно: примерно следствена служба, това определено е дискриминация.Не може да се поставят такива условия.Ако ЮЛ е частна фирма,мисля че не се разглежда като дискриминация,понеже фирмата е частна и имат собсвени интереси,които никой не може да им налижи,какви хора да избират и какви не. Но дори и да имат такова изискване,хората да са от Софийски университет,се съмнявам да го напишат,а просто ще извикат на интервю човек,който е от там и ще наемат него.
- REPLAY
- Младши потребител
Ако се съди по последните серии на "СТАЖАНТЪТ", то изискването не е самоцелно, а много логично.
На тези фирми им трябват изпълнители, а не шефове.
И след като искат те да са завършили СУ,то вероятно точно там се създават най-добрите изпълнители.
И след като искат те да са завършили СУ,то вероятно точно там се създават най-добрите изпълнители.
- stroitel
- Потребител
тази тема е посавяна доста пъти тук за мен си е чиста дискриминация и доста трудно някой ще ме убеди в противното, но забелязвам все повече фирми си го пишат откровено в обявите за работа.
-
hasplu - Потребител
ЗАКОН
за защита срещу дискриминацията
Защита при упражняване правото на труд
Чл. 12. (1) При обявяване на свободно работно място работодателят няма право да поставя изисквания, свързани с признаците по чл. 4, ал. 1,
Чл. 4. (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия или вяра, ОБРАЗОВАНИЕ
----------------
Няма надлежен механизъм за да се спазват тези уредби.Не само в тази област но и в много другоииииииииии....Това е проблема!!!!
за защита срещу дискриминацията
Защита при упражняване правото на труд
Чл. 12. (1) При обявяване на свободно работно място работодателят няма право да поставя изисквания, свързани с признаците по чл. 4, ал. 1,
Чл. 4. (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия или вяра, ОБРАЗОВАНИЕ
----------------
Няма надлежен механизъм за да се спазват тези уредби.Не само в тази област но и в много другоииииииииии....Това е проблема!!!!
- ssh80
- Нов потребител
stroitel написа:Ако се съди по последните серии на "СТАЖАНТЪТ", то изискването не е самоцелно, а много логично.
Да, бе. Така е! И гроздето и то е кисело!
- chadel
- Потребител
Re: Дискриминация ли е?
Ако в някоя обява има изискване: "търсим лекар, завършил Медицинския университет в ...", примерно, дискриминация ли е спрямо всички останали лекари, незавършили въпросното висше училище? Отговорът на този въпрос е същият, както и на поставения от Вас.kantarjiev написа:Интересувам се дали според вас изскването на,някои юридиески фирми кандидатстващите за вакантното място да са завършили СУ. Не нарушава ли това изискване чл.6ал.2 КРБ
- senex
- Потребител
Kategori4no e diskriminacia! No tejko i gorko im na predubedenite rabotodateli, koito si mislqt 4e juristite ot SU shte im svar6at rabotata Neka prodaljavat da se samozablujdavat!!
- fixxxer
- Потребител
stroitel написа:Ако се съди по последните серии на "СТАЖАНТЪТ", то изискването не е самоцелно, а много логично.
Аз имам малко по-различно обяснение:
На тези шефове им трябват служители с железни нерви, които да могат да търпят докрай и най-абсурдните шефски изисквания. Да мълчат и да стискат зъби така, както са търпяли произвола и подигравките на завеждащите ЮФ на СУ - доценти, професори, асистенти, административни служителки и пр.
Хора упорити, целенасочени и с волски инат, които в същото време (ако не са изперкали) да могат да решават задачки.
-
Trapped - Потребител
Trapped написа:На тези шефове им трябват служители с железни нерви, които да могат да търпят докрай и най-абсурдните шефски изисквания. Да мълчат и да стискат зъби така, както са търпяли произвола и подигравките на завеждащите ЮФ на СУ - доценти, професори, асистенти, административни служителки и пр.
Хора упорити, целенасочени и с волски инат, които в същото време (ако не са изперкали) да могат да решават задачки.
хахахахахаха - получаваш директно 5 точки и каса тъмна Болярка, на кой адрес да се изпрати(м) за консумация?
-
hasplu - Потребител
hasplu написа:Trapped написа:На тези шефове им трябват служители с железни нерви, които да могат да търпят докрай и най-абсурдните шефски изисквания. Да мълчат и да стискат зъби така, както са търпяли произвола и подигравките на завеждащите ЮФ на СУ - доценти, професори, асистенти, административни служителки и пр.
хахахахахаха - получаваш директно 5 точки и каса тъмна Болярка, на кой адрес да се изпрати(м) за консумация?
Аз понеже съм от въпросните "търпеливци" мога ли да получа и аз една касичка?
А относно мненията на ятото волни Пуцаджий* изказали се преди мен скромно ще се въздържа от коментар... Дет се вика мене толкоз са ме "тъпкали" и са ми се "подигравали" във факултета, че Вий ли ще ме засегнете....
Смешници...
* визирам само тези, които опитвайки се да се самоиздигнат в собствените си пуцаджийски очички, плюят и се опитват да иронизират ЮФ.
- Clavdivs.
- Потребител
Тя тая "дискриминация" е от как ПУЦ започнаха да бълват юристи...
Преди това дискриминация нямаше въобще.
Преди това дискриминация нямаше въобще.
Memento mori
- nikolai.pachevski
- Потребител
Или както се пее в един известен рефрем от един известен филм - "Пуцай кумеееее" тра-ла-ла-ла-ла-ла-ла....
*За търсещите смисъл в този пост - такъв няма, но ако намерите, моля не се колебайте да ме информирате
*За търсещите смисъл в този пост - такъв няма, но ако намерите, моля не се колебайте да ме информирате
-
hasplu - Потребител
А бе я вместо да се псуваме на факултети, да питам нещо по темата. В няколко обяви за работа /и от сериозни международни компании, че ако не се лъжа и от международни организации/ съм виждал изискване - определен език да ти е майчин. Това може ли да се приеме за дискриминационно изискване?
*обявите са в определено недискриминационна държава, т.е. прегърнала европейските ценности
*обявите са в определено недискриминационна държава, т.е. прегърнала европейските ценности
- Clavdivs.
- Потребител
hasplu написа:хахахахахаха - получаваш директно 5 точки и каса тъмна Болярка, на кой адрес да се изпрати(м) за консумация?
Meрси, приятел.
Ама и цяла пивоварна да ми подариш, не мож' компенсира нервите, дето са ми изпилили академичните деятели от ЮФ на СУ.
Остава ни само едната радост - да видим обява, в която пише "кандидатите от СУ са с предимство". Шарени бонбонки. То не пречи ако си от СУ да си с очила 6 диоптера, рошава косица в стил "луд учен", без шоферска книжка, с походка като на бит кокер шпан*ол и с течащи лиги от устата.
И за какви предимства говорим тогава?
-
Trapped - Потребител
ако трябва да говорим сериозно, идиотията се шири навсякъде, лошото е като се отворят обявите дори тук (lex.jobs.bg) за работа:
"Ref.No 0502 L
Описание и
Изисквания Във връзка с разширяване на обхвата и сферите на дейност, водеща адвокатска кантора обявява чрез своя консултант по управление на Човешки ресурси BSG - People Services Consulting търсенето на специалист за позиция
Mладши адвокат /правен сътрудник/ Ref. № 0502 L
За кандидата:
Висше юридическо образование – СУ „Юридически факултет” - Право;"
"TRAINEE
Ref.No TR
Описание и
Изисквания LEGA CONSULTING is a leading Law Firm concentrated on providing complex legal solutions regarding the overall activities of Corporate Clients and is the Leader in the legal consultancy of companies operating in the fields of Financial Services, Construction and Real Estate, Energy, Environment and Natural Resources and Infrastructural Projects. Due to the new expansion of its activities the firm announces an opening for a TRAINEE.
Responsibilities:
- Supports the lawyers from the firm in their consulting activities
- Executes legal surveys and analysis
- Performs the relations of the firm with state authorities and other institutions
Requirements:
- Law student - Sofia University "St. Kliment Ochridski""
"Адвокатска кантора Джингов, Гугински, Кючуков & Величков
Описание и
Изисквания One of the largest law firms in Bulgaria with over 50 lawyers, providing wide range of legal services to major international clients, is looking for LAWYERS under the age of 35.
The successful applicants are expected to have:
*Law degree from Sofia University “St. Kliment Ohridski”;"
това го изкарах току що само от първа страница на обяви за работа, натам не ми се ровеше, че гледката е по-неприятна. И си гледам и си сеудя как може АДВОКАТСКИ КАНТОРИ да поставят по този начин обявите за работа, айде да беше някоя нормална фирма да разбере някак човек объркването, но кантори?????????????????????????????
Clavdis, много хлъзгав въпрос поставяш, как да ти отговори човек сега
"Ref.No 0502 L
Описание и
Изисквания Във връзка с разширяване на обхвата и сферите на дейност, водеща адвокатска кантора обявява чрез своя консултант по управление на Човешки ресурси BSG - People Services Consulting търсенето на специалист за позиция
Mладши адвокат /правен сътрудник/ Ref. № 0502 L
За кандидата:
Висше юридическо образование – СУ „Юридически факултет” - Право;"
"TRAINEE
Ref.No TR
Описание и
Изисквания LEGA CONSULTING is a leading Law Firm concentrated on providing complex legal solutions regarding the overall activities of Corporate Clients and is the Leader in the legal consultancy of companies operating in the fields of Financial Services, Construction and Real Estate, Energy, Environment and Natural Resources and Infrastructural Projects. Due to the new expansion of its activities the firm announces an opening for a TRAINEE.
Responsibilities:
- Supports the lawyers from the firm in their consulting activities
- Executes legal surveys and analysis
- Performs the relations of the firm with state authorities and other institutions
Requirements:
- Law student - Sofia University "St. Kliment Ochridski""
"Адвокатска кантора Джингов, Гугински, Кючуков & Величков
Описание и
Изисквания One of the largest law firms in Bulgaria with over 50 lawyers, providing wide range of legal services to major international clients, is looking for LAWYERS under the age of 35.
The successful applicants are expected to have:
*Law degree from Sofia University “St. Kliment Ohridski”;"
това го изкарах току що само от първа страница на обяви за работа, натам не ми се ровеше, че гледката е по-неприятна. И си гледам и си сеудя как може АДВОКАТСКИ КАНТОРИ да поставят по този начин обявите за работа, айде да беше някоя нормална фирма да разбере някак човек объркването, но кантори?????????????????????????????
Clavdis, много хлъзгав въпрос поставяш, как да ти отговори човек сега
-
hasplu - Потребител
REPLAY написа:Това е малко сложен въпрос,ако ЮЛ(юридически лица) е държавно: примерно следствена служба, това определено е дискриминация.Не може да се поставят такива условия.Ако ЮЛ е частна фирма,мисля че не се разглежда като дискриминация,понеже фирмата е частна и имат собсвени интереси,които никой не може да им налoжи,какви хора да избират и какви не.
Склонен съм да споделя това мнение, но пак с условност. Сякаш няма точна граница между индивидуалната автономия на работодателя да поставя изисквания по свой вкус пред бъдещите си работници/служители и дискриминацията.
Щото аз по същата логика на горното мнение, ако съм един работодател, примерно не искам да наемам цигани на работа, щото по презумпция (пък и по статистика) много крадат и това вреди на интересите ми.
- chadel
- Потребител
Дискриминация е и в двата случая. Императивните правни разпоредби са задължителни за всички субекти.chadel написа:REPLAY написа:Това е малко сложен въпрос,ако ЮЛ(юридически лица) е държавно: примерно следствена служба, това определено е дискриминация.Не може да се поставят такива условия.Ако ЮЛ е частна фирма,мисля че не се разглежда като дискриминация,понеже фирмата е частна и имат собсвени интереси,които никой не може да им налoжи,какви хора да избират и какви не.
Склонен съм да споделя това мнение, но пак с условност. Сякаш няма точна граница между индивидуалната автономия на работодателя да поставя изисквания по свой вкус пред бъдещите си работници/служители и дискриминацията.
Щото аз по същата логика на горното мнение, ако съм един работодател, примерно не искам да наемам цигани на работа, щото по презумпция (пък и по статистика) много крадат и това вреди на интересите ми.
- senex
- Потребител
а ако съм завършил Сорбоната и съм доспециализирал в Киото примерно какво - няма да ме назначат, защото крачето ми не е стъпвало в наш'та любима alma mater ли да го чета от тези обяви????
все повече почва да ми напира пара през ушите
kalahan, без да се заяждам с теб и само по поста ти - скоро да си провеждал интервю за работа? аз да, гледката беше потресаваща, но отсяването идва на ниво CV-та тихомълком, без да засягаш достойнството на кандидатите, иначе определено и успеха и възрастовата граница са дискриминационни!!!!!!!!!
специално за нашата професия има един такъв теоретико-практичен изпит накрая, въз основа на който Държавата в лицето на Министерство на правосъдието ти издава една 'артишка наречена Удостоверение за ПРАВОСПОСОБНОСТ, тоест имаш право и си способен да упражняваш юридическа професия.
искам да дойде някой да ми обясни, ако съм завършил дори факултета в с. Вълчитрън (ако наистина има такова село - извинения на живущите там) и имам тази 'артишка за юридическа правоспособност и диплома за завършино висше образование, образователно-квалификационна степе Магистър, Специалност Право, професионална квалификация Юрист, подпечатана с Държавния печат на РБългария и издадена в съответствие с единните държавни изисквания за придобиване на тази квалификация, аджеба защо аз да съм по-долу от претендент от софийския например със същата квалификация, издадена въз основа на същите изисквания???????????????????????????
и какво значение има дали съм придобил тази квалификация преди 1, 5 или 20 години, ако същите изисквания не са се променили?
а пък за успеха да не говорим, сестра ми днес я скъсаха на изпит само защото се оказа, че преподавателката и взима хонорар на брой изпитан и студенти, след като 2 месеца се готви за този изпит и о-чудо, в сряда има поправка по този предмет.....някой ще познае ли колко са скъсаните???
та успеха е толкова субективен признак, че не ми се коментира даже...
все повече почва да ми напира пара през ушите
kalahan, без да се заяждам с теб и само по поста ти - скоро да си провеждал интервю за работа? аз да, гледката беше потресаваща, но отсяването идва на ниво CV-та тихомълком, без да засягаш достойнството на кандидатите, иначе определено и успеха и възрастовата граница са дискриминационни!!!!!!!!!
специално за нашата професия има един такъв теоретико-практичен изпит накрая, въз основа на който Държавата в лицето на Министерство на правосъдието ти издава една 'артишка наречена Удостоверение за ПРАВОСПОСОБНОСТ, тоест имаш право и си способен да упражняваш юридическа професия.
искам да дойде някой да ми обясни, ако съм завършил дори факултета в с. Вълчитрън (ако наистина има такова село - извинения на живущите там) и имам тази 'артишка за юридическа правоспособност и диплома за завършино висше образование, образователно-квалификационна степе Магистър, Специалност Право, професионална квалификация Юрист, подпечатана с Държавния печат на РБългария и издадена в съответствие с единните държавни изисквания за придобиване на тази квалификация, аджеба защо аз да съм по-долу от претендент от софийския например със същата квалификация, издадена въз основа на същите изисквания???????????????????????????
и какво значение има дали съм придобил тази квалификация преди 1, 5 или 20 години, ако същите изисквания не са се променили?
а пък за успеха да не говорим, сестра ми днес я скъсаха на изпит само защото се оказа, че преподавателката и взима хонорар на брой изпитан и студенти, след като 2 месеца се готви за този изпит и о-чудо, в сряда има поправка по този предмет.....някой ще познае ли колко са скъсаните???
та успеха е толкова субективен признак, че не ми се коментира даже...
-
hasplu - Потребител
56 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|