начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Нотариален акт проблем

Казуси за недвижими имоти

Нотариален акт проблем

Мнениеот deya123 » 22 Яну 2008, 17:31

Здравейте,искренно се надявам да ми помогнете със съвети.Значи предстои ми купуване на апартамент на морето,но ме притеснява че собственика няма акт 16 или разрешение за ползване.Казва че има но винаги си намира и причини да не ми ги изпрати.Само и единствено ми е изпратил нотариалния си акт.Никъде в него не е упоменато че се предоставя като документ акт 16 или разрешение за ползване.Предоставя се единствено някакво си разрешение за въвеждане в експлоатация на строеж.Свързах се и с строителите ,но и те също не ми изпратиха акт 16 нито разрешение за ползване.Собственика ми каза че всичките му документи свързани с имота му са при нотариустката му,питам аз това редно ли е и от какъв зор ще са му документите при нея.И много моля някой от Вас да ми разясни тези акт 16, разрешение за ползване и това разрешение за експлоатация на строеж всъщност какво е.Благодаря Ви много предварително.
deya123
Нов потребител

Мнениеот system » 22 Яну 2008, 18:04

АКТ 16 или Протокол образец 16, е протокол за установяване годността за ползване на строежа. Уреден е в Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Дали се съставя акт 16, зависи от това какъв е строежът. Има различни изисквания за различните категории строежи. Ако този "апартамент на морето" е в сграда високо застрояване (височина над 15 метра), тогава попада в трета категория строеж, съобразно класификацията на чл. 137 ал. 1 точка 3 буква "в" от Закона за устройството на територията. В този случай, строежът се приема от специално назначена Държавна приемателна комисия, по реда на Наредба № 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. Комисията съставя акт 16 с предложение за издаване на разрешение за ползване на строежа или с предложение за отказ за издаване на разрешение за ползване - чл. 12 ал. 2 от Наредбата. Акт 16 се представя на началника на Дирекция "Национален строителен контрол", който издава разрешение за ползване.
system
Активен потребител

Мнениеот stefanbg » 24 Яну 2008, 18:12

Здравеите съгласен съм с Янева, в зависимост от категорията на сградата се издава различен документ - Разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата ( Бившия акт 16 и в двата случая) В Зут може да намерите информация за категориите сгради - ако ми напишете адреса на имота и строителя мога да ви бъда полезен :)
stefanbg
Нов потребител

Мнениеот system » 24 Яну 2008, 20:43

stefanbg написа:Здравеите съгласен съм с Янева, в зависимост от категорията на сградата се издава различен документ - Разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата ( Бившия акт 16 и в двата случая) В Зут може да намерите информация за категориите сгради - ако ми напишете адреса на имота и строителя мога да ви бъда полезен :)

Малко късно се включихте - питащата нещо ни се разсърди, изпокарахме се и ни изтриха половината мнения. Дано влезе пак, да Ви прочете поста.
system
Активен потребител

Назад към Имотни казуси