начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

дарение или продажба или....

Казуси за недвижими имоти

дарение или продажба или....

Мнениеот vetko » 21 Яну 2008, 14:25

Майка ми и баща ми искат да ми дарят апартамента, в който живеят, като си запазят правото на ползване до живот. Имам брат, който няма нищо против това, стига и на него до живот да му бъде учредено такова право на ползване. Въпроса ми е кой е най-удачния вариант да се уредят нещата, чисто формално. Аз лично не искам да става чрез дарение, защото съм чувал, че може да бъде отменено или впоследствие оспорено от брат ми. Чувал съм за някакви декларации, с които да се откаже от наследство или претенции към имота и така да се застраховам предварително, но не съм наясно имат ли те някаква стойност, дали ще се приемат от съда, ако след време се оспори дарението. Могат ли изобщо да се правят такива, при условие, че родителите ни са живи. Възможно ли е да стане чрез делба завещание. В моя дял да попадне имота, а в дела на брат ми правото на ползване до живот на определени части от имота. Не искам да ощетявам брат ми, но ако ще правим нещо да имам сигурност, че няма да се водят дела впоследствие. Много съм объркан. Посъветвайте ме, как да постъпя.
vetko
Нов потребител

Мнениеот punisher » 21 Яну 2008, 14:46

Не може да има хипотеза на отказ от наследство,преди да има открито наследство.Въпрос за наследство се поставя след факта на смъртта.А това ще стане след смъртта на единия от вашите родители.
Сделката може да се оформи и като дарение,и като продажба.Но за вас по-добре е под формата на продажба,т.к. действително след смъртта на родителите ви,брат ви може да го оспори,ако счете,че вашите родители с направаното във ваша полза дарение са накърнили правото му на запазена част по смисъла на Закона за наследството.
Но от друга страна обаче-ако имате сключен граж.брак към настоящия момент,по-добре е сделката да се оформи като дарение,но сама вие да сте надарен,за да не става така придобитият от вас имот, съпружеска имуществена общност.
Така че.....вие решете какъв ви е приоритета.
punisher
Потребител

Re: дарение или продажба или....

Мнениеот monteskio » 21 Яну 2008, 22:23

Здравейте,

vetko написа: Майка ми и баща ми искат да ми дарят апартамента, в който живеят, като си запазят правото на ползване до живот.

До този момент всичко е наред.

vetko написа:Имам брат, който няма нищо против това, стига и на него до живот да му бъде учредено такова право на ползване.

От тук ще започнат вероятно проблемите за Вас. Вие евентуално ще бъдете собственик, но няма да можете да използвате апартамента. Тогава идва логичния въпрос - как Вие ще го използвате?!

vetko написа:Въпроса ми е кой е най-удачния вариант да се уредят нещата, чисто формално. Аз лично не искам да става чрез дарение, защото съм чувал, че може да бъде отменено или впоследствие оспорено от брат ми. Чувал съм за някакви декларации, с които да се откаже от наследство или претенции към имота и така да се застраховам предварително, но не съм наясно имат ли те някаква стойност, дали ще се приемат от съда, ако след време се оспори дарението. Могат ли изобщо да се правят такива, при условие, че родителите ни са живи. Възможно ли е да стане чрез делба завещание. В моя дял да попадне имота, а в дела на брат ми правото на ползване до живот на определени части от имота. Не искам да ощетявам брат ми, но ако ще правим нещо да имам сигурност, че няма да се водят дела впоследствие. Много съм объркан. Посъветвайте ме, как да постъпя.

В конкретния случай най-правилно ще бъде да се консултирате с адвокат, който практикува в областта на вещното право. Само с отговор от този форум, няма да успеете да защитите интересите си като собственик. Колегата ще ви предложи различни варианти, които да предложите на родителите си и брат си.

Ако посочите от кой град сте, може да Ви насочим към определена кантора.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Имотни казуси