начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Изнудване за дял...

Казуси за недвижими имоти

Изнудване за дял...

Мнениеот el_canastero » 16 Яну 2008, 16:24

Здравейте!
Надявам се на компетентното мнение на всеки от вас! Ето за какво иде дума: аз и майка ми живеем в апартамент, чиито наследници са тя и брат и, т.е. вуйчо ми. Майка ми притежава освен това гарсониера в друга част на града. Вуйчо ми е нехранимайко, проидоха и комарджия-обитава две стаи, които са му предоставени от негов приятел, който от дълго време е в чужбина. Продаде апартамента си преди няколко години, профука парите по игрални зали и сега е без кьорав лев, от доста време изнудва майка ми да си продаде гарсониерата и да му даде парите, за да се откаже той от наследствения си дял и да остави изцяло на нея, апартамента в който сме сега. Въпреки,че въпросната гарсониера си е изцяло на майка ми- тя се води купувач в нот.акт, той изтъква факта, че 2/3 от нея били негови, защото навремето и дал 6000 лв да си я закупи, цената на времето е била 7 000 и нещо, става въпрос за 1991 г. Той наистина и е дал тези пари, но няма никакъв документ за това, нито свидетел, станало е между тях на 4 очи, чисто и просто, като помощ между брат и сестра, дори е изтъквал, че не желае да му ги връща, но комара променя личността! Сега непрекъснато тормози майка ми да продава гарсониерата или да му я прехвърли, а той щял да се откаже от своя дял. Въпроса ми е как да процедираме- склонен съм да предпочетем липсата на притеснения от такъв характер, пред една гарсониера с цената на разклатено здраве и разбити нерви и да му запушим устатата с тези 20-25 000 евро-толкова струва сега, някой съветват да се тегли тази сума, като кредит и да му се даде срещу отказа му от наследство, но кредитите са доста заробващи?! юи още нещо, ако му се броят пари кога да стане- в смисъл той първо трябва да се откаже и тогава да му се дадат, или преди това- преди това е доста рискован вариант, като се има предвид комарджийския му нрав! Дайте съвет от юридическа гледна точка как стоят нещата- ще бъда безкрайно благодарен на всеки отговор!
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот el_canastero » 16 Яну 2008, 17:40

И още нещо...той заплашва, че щял да продаде дяла си на друг човек и след това да се оправяме с него- как хипотеттично стоят нещата? Има ли такъв вариант...?
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот berbo » 16 Яну 2008, 23:15

ако майка ви има нотариален акт за тази гарсониера, че я е придобила с покупко-продажба, а не е наследство то вуйчо ви няма никакъв дял в този имот, поне с такова впечатление останах от написаното от Вас.
berbo
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 17 Яну 2008, 16:59

Само информативно: каква е цената на апартамента и каква чат от него е на майка ви и каква - на вуйчо ви?

От чисто икономическа гледна точка от значение за това как ще подходите. 20-25 000 евро за гарсониерата, а апартаментът колко струва? Може би вуйчо Ви ви предлага една доста изгодна сделка. Ако този апартамент е 100 000.. така спестявате 25 бона (ако съсобствеността е 50/50).
Ако този апартамент е в съсобственост 50/50 и е с цена над 52 хиляди - значи отивате при адвокат да ви изготви договор, да ви извърши делба или както там сметнете за нужно да прехвърлите съсобствената му част на майка ви, а гарсониерата продавате и му плащате. Вуйчо Ви може да е пройдоха, но си е в правото.

От гл. т. на такси и разходи мисля, че е най-добре е да му прехвърлите гарсониерата като дарение, а в замяна той да се откаже от дела си в наследството, да дари, замените... При всички положения е най-добре да си наемете адвокат за да ви е всичко изрядно.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 10:58

До Trapped: Да, 50/50 е, цената му е около 52 000 евро, гарсониерата е към 25-30 000. Правото си е право, така е- важи дори за проидохите! Благодаря за инфото, а отказ от наследство ще свърши ли работа?!
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 11:00

Въпреки, че този кретен прахоса вече няколко апартамента! :x
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 18 Яну 2008, 12:00

Не мога да дам съвет конкретно как е най-добре да стане, защото не съм се занимавал с такива сделки и нямам практически опит, а само теоретичен.

Щом големият апартамент има такава ниска цена, значи предложението на вуйчото не е изгодно, но е справедливо. По принцип за покупкопродажба се плащат разни данъци на общината, такси и пр.

Отказът от наследство влече други опасности обаче, а и не трябва да е прието. Ако има други наследници. Адвокат ви трябва дави уреди всичко и да е изрядно на хартия, за да няма главоболия. По моето скромно мнение е по-добре да не се мъчите да избягвате данъци, такси и пр., защото понякога евтиното излиза скъпо. Договор за замяна на дела на вуйчо Ви с гарсониерата ми звучи добре. Цената на двата имота е еквивалентна, ще платите върху данъчната оценка, която е по-ниска от пазарната, нотариална такса и таксва вписване само върху единия имот.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 12:42

Други наследници няма- само майка ми и вуйчо ми, баба ми и дядо ми са починали. Защо смятате, че отказ наследство не е приемливо? Не става въпрос за спестяване на данъци и такси. Благодаря, предварително!
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 12:43

Какви опасности влече Отказ наследство?
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 18 Яну 2008, 13:57

Кредиторите на пройдохата. Чл. 56 ЗН
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 18 Яну 2008, 16:53

Начинът да се освободите от съсобственик, в лицето на Вашия вуйчо, е да Ви продаде частта си от наследения апартамент, в който живее майка Ви. Спогодете се, защото хубав или лош, в труден за майка Ви момент, е помогнал безвъзмездно. В същото време, използвате дяла му от апартамента, за който би могъл да иска наем.Така майка ви ще стане пълноправен собственик на апартамента, без да има възможността за в бъдеще той да оспорва собствеността. При добър адвокат има вероятност, като човек без собственост, при иск за реална делба на неподеляемо жилище, той да заплати дяла на майка Ви и жилището да му бъде присъдено.
Бих казала, че по роднински гледате добре да го прецакате :evil:
may_baych2002
Потребител

Мнениеот el_canastero » 21 Яну 2008, 10:50

Trapped, хайде разясни малко този член или ме ориентирай къде да го търся!- ЗН?
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 21 Яну 2008, 12:27

Член от Закона за Наследството, според който кредиторите на този, който се е отказал от наследство могат да оспорват отказа за да съберат вземанията си.

Т.е. ако се откаже от наследството, ще придобиете собственост на целия имот и няма да плащате данък. Но така ще рискувате тези 50% и вбъдеще няма да сте сигурни дали няма да станат обект на иск.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот el_canastero » 22 Яну 2008, 10:36

До Trapped: Благодаря ти много, за детайлното инфо. Ти си истински съфорумец!
el_canastero
Нов потребител

Назад към Имотни казуси