Здравейте, Всички
Имам следния трудов проблем:
Служител съм в хранителен магазин, работя по безсрочен трудов договор, осигуряват ме на 205 лева.
На 01.12.2007 шефът ни събра и ни уведоми че магазина затваря на 01.01.2008г. Пусна ни предизвестия по Чл. 222. (1) и работата продължи до 1 януари. На 2 януари отидохме и направихме ревизия която не излезе със страшно голяма сума.
Днес отидохме да си вземем заплатите за месец декември и документите за прекратяване на трудовия договор.Но уви не стана точно така....
Шефът ни съобщи че договорите не са прекратени и заради голямата ревизия няма да ни даде заплатите .Даде ни по една декларация която гласи че след днешна дата нямаме никакви финансови претенции към него и след като я подпишем ще ни даде по 180 лева заплата за декември месец.Без да ни дава обезщетение по чл. 222 (1) и без да ни плаща отпуските.
А ако не я подпишем за времето от 01.01.2008 до 15.01.2008 ще ни пусне платена и неплатена отпуска след това ще ни уволни дисциплинарно и ще ни съди за липсващата сума от ревизията. - която не сме сигурни че е изчезнала от персонала а може да е просто инсценировката от негова страна.
Моля да получа съвет как да действам от тук нататък, ако има смисъл да се боря ще потърся услугите на вещо лице....
Просто искам да ми обясните имали право работодателя да ни съди за съмнителната липсваща сума от ревизията или просто ни плаши?
Много ще се радвам ако ми разясните нещата...
Благодаря предварително...
- Дата и час: 28 Ное 2024, 20:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудов проблем, моля за разяснение!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Трудов проблем, моля за разяснение!
Последна промяна donchaz на 11 Юни 2008, 11:27, променена общо 1 път
- donchaz
- Младши потребител
Така както сте изложили фактическата обстановка , според мен има смислъл да се борите.Трябва обаче да си намерите адвокат и с него подробно да обсъдите случая и да изберете защитна стратегия.
- REVOLUTION
- Активен потребител
той че има право да ви съди има, но въпросът е дали може да докаже, че вие сте взели парите. Съмнявам се, че може.
- barri
- Потребител
От Велико Търново съм, ако има вещо лице което иска да се срещнем и да обясня ситуацията на четири очи нека даде телефон за контакт!
Лек и ползотворен на всички!
Лек и ползотворен на всички!
Последна промяна donchaz на 11 Юни 2008, 11:28, променена общо 1 път
- donchaz
- Младши потребител
donchaz написа:От Велико Търново съм, ако има вещо лице което иска да се срещнем и да обясня ситуацията на четири очи нека даде телефон за контакт!
Вие сам най-добре си знаете какво сте правили по време на работа .Така,че:
- ако от Ваша страна наистина има злоупотреба с доверието на собственика на магазина /под злоупотрлеба се разбира и факта,ако сте го"поощипвал" с оборота или със стоки/,по-добре намерете начин да се разделите мирно и тихо,и да не се стига до съд ,трудови дела,и дела за имуществена отговорност;
- ако нямате притеснения от подобно естество,и не сте извършили нищо в тая насока консултирайте се с някой колега в Търново.И ще сте наясно какви са Ви правата .
И друг път не употребявайте израза "Вещо лице".Вещото лице е субект на гражданския и наказателния процес,но не е адвокат и няма как да Ви консултира !!!
- sarbijanac
- Активен потребител
Стара практика на някои собственици на хранителни магазини е да имат ключове от магазина, периодично да правят ревизии, да установяват липси, да освобождават персонала по описания от Вас начин.
Ако сте сигурни в себе си, търсете адвокат.
Ако сте сигурни в себе си, търсете адвокат.
-
tati_go - Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|