начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ВЪЗСТАНОВЕНА СЪМ НА РАБОТА ПОРАДИ НЕЗАКОННО УВОЛНЕНИЕ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВЪЗСТАНОВЕНА СЪМ НА РАБОТА ПОРАДИ НЕЗАКОННО УВОЛНЕНИЕ

Мнениеот INATS » 10 Яну 2008, 01:04

ЗДРАВЕЙТЕ!
Възстановена съм на работа поради незаконно уволнение.Имам дете на 1г и 6м.При постъпването ми на работа трябва ли да имам отработен ден или мога веднага да ползвам платен отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст?
За времето, през което съм била незаконно уволнена имам право на платен годишен отпуск.Имам право и на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год.В каква последователност трябва да поискам ползването на платените годишни отпуски и неплатения отпуск/ 6 месеца/, за да не може роботодателя да ми ги откаже?
INATS
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 10 Яну 2008, 17:26

В деня, когато се явите на работа, ще пуснете заявление, ведно с копие на акт за раждане на детето и декларация (от Наредбата за работното време почивките отпуските) и декларация по КСО за отглеждане на дете до 2-год.възраст.
Имате право на остатъка до срока на двете години. Не пълните две години. След изтичане на този отпуск. Пуснете молба за ползване на отпуск по чл.167а от КТ. Работодателя няма право на преценка. Срока му е 5 месеца. Счита се за трудов стаж, но е неплатен.
Платеният отпуск може да го откаже, но при прекратяване дължи обезщетение.
Това е.
genius75
Потребител

Мнениеот INATS » 13 Яну 2008, 23:55

Благодаря за отговора.
INATS
Нов потребител

Малко допълнение на посоченото от колегага

Мнениеот megy_bogestvena » 16 Яну 2008, 21:56

1. Заявлението за ползването на отпуска по чл.167 а КТ( неплатен отпуск за отгл. дете до 8 г.), подайте най-малко 10 дни преди втория рожден ден на детето. Дължите това предизвестие на работодателя си.
2 Отпускът е шест, а не пет месеца.
3. Имате право на платен отпуск, пропорционално на цялото време, което Ви се зачита за тр. сатж :
- времето, докато от уволнението до възстановяването;
-времето на отпуска за отгл. на малко дете до 2 г. - чл.164 КТ
- времето на неплатения отпуск по чл.167а КТ
Годишно Ви се полагат мин. 20 дни, освен ако по КТД или индивидуален тр. договор, нямате право на повече.
Желая Ви приятни мигове с малкото човече!!!!
megy_bogestvena
Младши потребител

Назад към Трудово право