начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

проблем със съсобственост при прекратен брак

Казуси за недвижими имоти

проблем със съсобственост при прекратен брак

Мнениеот petya65 » 16 Яну 2008, 14:03

Колеги, ще Ви бъда благодарна ако ми помогнете в следния казус. Има прекратен брак със споразумение, като недвижимия имот остава в съсобственост на двамата съпрузи и се ползва и от двамата. Като към момента никой от тях не е завел все още дело за делба, тъй като и двамата бивши съпрузи имат някакви съображения за това. Междувременно обаче, единия съсобственик - съпругата, решава да приеме в жилището своята майка, която да остане да живее с нея. Каква възможност има другия съсобственик да се защити от това, тъй като не е съгласен с присъствието на трето лице в общия им дом? Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете със съвет!
petya65
Младши потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 18:59

Тъщата присъства там със съгласието на бившата съпруга - съсобственик. Не виждам начин за защита, ако бившият съпруг - съсобственик не успее да докаже, че присъствието на тъщата го препятства да упражнява правата си върху общата вещ. Дори и да успее да докаже нещо такова - не ми се вярва да успеете за нещо повече от обезщетение по чл. 31 от ЗС.
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Яну 2008, 19:26

system написа:Тъщата присъства там със съгласието на бившата съпруга - съсобственик. Не виждам начин за защита, ако бившият съпруг - съсобственик не успее да докаже, че присъствието на тъщата го препятства да упражнява правата си върху общата вещ. Дори и да успее да докаже нещо такова - не ми се вярва да успеете за нещо повече от обезщетение по чл. 31 от ЗС.

Предполагам ,че бившите съпрузи са си разделили ползването .Колегата е прав и аз не виждам как да изгоните тъщата. Горкия човек и разведен и женен се тая с тъща до себе си :P
donna
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 16 Яну 2008, 20:36

Единственото което ми идва наум е да искате реална подялба на ползването по чл.32 на ЗС, ако това изобщо е възможно/ все ще има примерно помещения, които така или иначе трябва да ползвате съвместно/.Любовта към свекървите и тъщите се измерва в километри.
Другото, което ми идва наум е на майтап, а на човека едва ли му е смешно- По Закона за защита от домашно насилие, защото това си е системен писхически тормоз.Едно е да живееш с бившата си съпруга, но и под един покрив с бившата си тъща, повечето човешки същества от мъжки пол не биха издържали дълго на това положение.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 23:21

kpavlova написа:Единственото което ми идва наум е да искате реална подялба на ползването по чл.32 на ЗС, ако това изобщо е възможно/ все ще има примерно помещения, които така или иначе трябва да ползвате съвместно/.Любовта към свекървите и тъщите се измерва в километри.
Другото, което ми идва наум е на майтап, а на човека едва ли му е смешно- По Закона за защита от домашно насилие, защото това си е системен писхически тормоз.Едно е да живееш с бившата си съпруга, но и под един покрив с бившата си тъща, повечето човешки същества от мъжки пол не биха издържали дълго на това положение.

Аз издържах две години. Както казваше Тодор Колев в "Опасен чар": Първата година е трудно. После се свиква :?
system
Активен потребител

Назад към Имотни казуси